jeugd 13-15 jaar

Erin Hunter

http://www.warriorcats.com

 

altHet tweede gezicht
Deel een uit de serie De macht van Drie
Erin Hunter


Wie de eerdere series van Warriorcats heeft gelezen, weet alles van de vier clans wilde katten: de DonderClan, de SchaduwClan, deWindClan en de RivierClan.  Hun territoria liggen vlak bij elkaar. Over het algemeen heerst er vrede onderling, maar soms bevechten ze elkaar, zoals dat in de echte wereld ook gaat.


Een clan heeft een leider, een commandant en krijgers. Niet voor niets is hun naam Warroir. Het zijn katten die compleet anders zijn dan de katten die bij mensen leven. Zo eentje wordt een poesiepoes genoemd, en soms spelen die ook een rol in de verhalen. Er zijn intussen al twee series geweest, met ieder zes boeken, over deze katten, dit is het eerste deel van een derde serie, ‘De macht van Drie’.


‘Ze zullen met drie zijn, nageslacht van jouw nageslacht, die de kracht van de sterren in hun poten zullen houden.’


Wat deze profetie betekent weet de leider van de DonderClan niet precies, maar het klinkt onheilspellend. En hij weet dat de tijd gekomen is nu er drie kittens zijn: Gaaikit, Hulstkit en Leeuwkit. Zij zijn bijna klaar voor de ceremonie waarbij zij hun bestemming moeten kiezen. Wie van hen wordt krijger? Wie van hen zal de leerling worden van de medicijnkat? Leeuwkit twijfelt niet: krijger zal hij worden. Hulstkit wil medicijnleerling worden, maar blijkt er toch niet zo goed in te zijn als ze dacht. En Gaaikit? Tja, hij wil jagen, vechten als het nodig is. Dat kan hij best, denkt hij.


Maar Gaaikit is klein, en hij is blind, en iedereen twijfelt aan zijn talenten. Zij weten dan ook niet dat hij het tweede gezicht heeft. Ook zonder echt te kunnen zien, weet hij feilloos waar hij gaat en staat. Hij ruikt de andere katten, niet alleen om te bepalen waar ze zijn, maar hij kent hun gemoedstoestand. En hij heeft dromen... Wat baalt de kleine kat er van dat niemand hem op zijn waarde inschat! Ook het beschermende gedrag van sommige katten vindt hij vreselijk. Hij kan het best zelf. Maar zijn lotsbestemming blijkt ergens anders te liggen.


Intussen dreigt er gevaar: er zijn vossen in de buurt. En als ze die verjaagd hebben komen er honden. Maar misschien zijn de onderlinge verhoudingen wel het gevaarlijkst. Er zijn leden van andere Clans die de DonderClan de schuld geven van alle onheil. Wantrouwen, machtswellust, trouw en verraad, niets menselijks is hen vreemd. Je weet dat het verhaal over katten gaat omdat ze niet praten, maar mauwen. Omdat ze reageren op elkaars geur, en omdat bij hen moed in de poten zakt, en ze warm worden tot in het puntje van hun staart. En ze hebben het over tweebeners, over groenblad en bladkaal. Vermenselijkte katten dus, die je hart veroveren. En nog vijf delen te gaan...

Voorin staan de leden van de verschillende Clans op een rij, en er zit een handig kaartje los bij het boek. Nog veel meer leuks is te vinden op de officiële site: http://www.warriorcats.com


ISBN 9789059244214 | hardcover| 308 pagina's | Uitgeverij Baeckens| juni 2015
Vertaald uit het Engels door Huberte Vriesedorp Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 1 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVuurster
Deel 6 uit de serie  'Vuurproef'
Erin Hunt


Als ik begin met vertellen dat Vuurhart in dit boek de naam Vuurster krijgt, dan weten de fans al hoe laat het is, denk ik.
Ik kende niets van deze katten. Ik mag geen poes zeggen, want de poesiepoes, dat zijn de poezen zoals ik ken, zijn huiskatten die het goed kunnen hebben bij ‘tweebeensnesten’, maar totaal niet in tel zijn.


De eerste zin van het boek trekt je meteen in een soort fantasyverhaal over katten:


‘Regen trommelde gestaag op het harde donderpad dat tussen de eindeloze rijen tweebeensnesten doorliep. Van tijd tot tijd denderde er een monster met gloeiende ogen voorbij en een enkele tweebeen draafde voort gehuld in zijn glimmende pels.’


Wel intrigerend, die fantasiewoorden! En inderdaad zit je zo in het verhaal, dat gaat over de Donderclan, een van de clans Warriorkatten. Na een inleiding komt er gelukkig een lijst met welke clans er allemaal zijn en met welke katten er in. Blijkt later heel handig, als je even niet weet wie Geengezicht, of Stropels ook al weer was.


In het begin van het verhaal komt Blauwster te overlijden en moet er een nieuwe leider gekozen worden. Dat Vuurhart dat wordt, wekt jaloezie bij anderen, en hij zal zich moeten bewijzen. De mogelijkheid daartoe komt snel genoeg. Eerst is er de ceremonie waarbij hij van de SterrenClan negen levens ontvangt. Als besluit krijgt hij een voorspelling:


“Er staat iets vreselijks te gebeuren, Vuurster. Vier zullen twee worden. Leeuw en tijger zullen oorlog  voeren en bloed zal vloeien door het woud."


Als de clan bedreigd wordt en er oorlog ontstaat zal hij pas begrijpen wat deze woorden betekenen.
Ik kan me het succes van deze serie -  dit is deel 6 - best voorstellen. De katten zijn vermenselijkt, ze hebben last van jaloerse en verliefde gevoelens; er is vijandschap en vriendschap, maar vooral beleven ze spannende avonturen. De fans zullen vooral jongens zijn? Er wordt namelijk veel gevochten.
De katten miauwen, murmelen, en antwoorden, maar praten doen ze niet… Maar verder zijn het net mensen. O nee, tweebeensnesten..
Het boek is mooi vormgegeven, de bladspiegel is ruim, er zijn geen illustraties, maar wel plattegronden voor en achterin het boek. En de lijst met clans.


ISBN 9789078345541 | Hardcover | 383 pagina’s | Baeckens Books | november 2011
Vertaald uit het Engels door Huberte Vriesendorp. Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 22 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER