jeugd 13-15 jaar

Jane Cadwallader

Uncle Jack and the Meerkats
illustraties: Gustavo Mazali
Jane Cadwallader


Toen Jim en zijn zussen Daisy en May in de tuin met de bal aan het spelen waren hoorden ze een raar geluid uit de tuin van hun buurman Mr. Smith komen. Ze keken over de heg en zagen twee jonge huilende meerkatten in een kooi. Mr. Smith vertelt dat hij de meerkatjes in de dierenwinkel gekocht heeft. Maar de arme beestjes zijn enorm verdrietig, ze huilen aan een stuk door. Ze huilen vast omdat ze hun famile zo missen want meerkatten hebben een heel sterke familieband weet Uncle Jack te vertellen.  Ze zien op de kooi staan 'Witdraai, Kalahari Woestijn, Zuid-Afrika'.
Omdat iedereen de meerkatjes zo zielig vindt, besluit Uncle Jack de diertjes terug te brengen naar de woestijn. Hij haalt de andere meerkatjes, die nog in de dierenwinkel zijn, ook op zodat ze allemaal terug naar huis kunnen. De katjes huilen nog steeds heel erg totdat Grumpy de hond er kribbig van wordt en een luide blaf geeft, ze zijn gelijk stil!  Uncle Jack zorgt er ondertussen voor dat de luchtballon startklaar staat. En daar gaan Uncle Jack, Jim, Daisy en May met de meerkatjes de lucht in, zelfs Grumpy mag mee. Ze vliegen over bossen, zeeën en bergen en dan zien ze de grote zandvlakte... Ze zijn boven de Kalahari woestijn. Maar nu moeten ze nog de familie van de meerkatjes zien te vinden. Gelukkig heeft Uncle Jack een heel slim plan bedacht. De meerkatjes zijn door het dolle heen, ze zijn weer bij hun familie!
Maar net als iedereen denkt dat alles achter de rug is, gebeurt er iets waardoor de meerkatjes opnieuw in gevaar komen...


Uncle Jack and the Meerkats is een boekje in het Engels op leesniveau A1.1 Dat is voor jongeren in het secundaire onderwijs die net begonnen zijn met de Engelse taal en daardoor nog een beperkte woordenschat hebben. Het boekje is er een uit de serie Young Eli readers. Deze boekjes zijn onderverdeeld in stage 1, stage 2, stage 3, stage 4. Elke stage vertegenwoordigt een aantal kernwoorden. Bij Stage 1 kent de lezer ca. 100 Engelse kernwoorden, Stage 2 vertegenwoordigt 200 kernwoorden enz. Dit boekje is een Stage 3 boekje.


Ondanks de beperking in woordgebruik is het een goed en spannend verhaal geworden. Achterin het boek worden op een speelse manier allemaal vragen gesteld over de inhoud van het verhaal en staan er kleine invul-  en taaloefeningen.
Bij het boek is een audio-CD geleverd waarop de tekst in prachtig duidelijk Engels wordt voorgelezen met daarbij achtergrondgeluiden zoals, de spelende kinderen, de (zacht) huilende meerkatjes, de hond etc. het is een plezier om naar te luisteren. Tevens is het  boekje voorzien van erg mooie, gekleurde afbeeldingen die de essentie van het verhaal goed weergeven.
Kortom, een uitstekend boekje om op een zeer aangename manier Engels te leren.

Zie ook: http://www.elireaders.com


ISBN 978-88-536-0627-3 Paperback met Flappen 32 pagina's Uitgeverij Abimo 1 e druk maart 2011
Winnaar Language Learner Literature Award 2011. Gemaakt van en gedrukt op FSC papier.
Voor de Eli serie zijn 5000 nieuwe bomen geplant

© Dettie,  3 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER