jeugd 13-15 jaar

Erwin Claes

altHet boze oog
deel 4 uit de serie De zwarte adem
Erwin Claes


Vigo Morris is de veertienjarige hoofdpersoon van deze vierdelige serie. Na een overval in het Historisch museum te Vordersteen lijdt hij aan geheugenverlies. Dit tot teleurstelling van commissaris O’Quinn, die het politieonderzoek leidt. Als hij er blijk van geeft dat hij Vigo’s verhaal niet vertrouwt, besluit deze zelf uit te zoeken wie het museum overvallen heeft en waarom. Hij krijgt hulp van zijn vriend Linus en van Karen, wiens vader net als die van Vigo aan het museum verbonden was. Was, want ze zijn verdwenen.

Alles draait om een machtig wapen, ‘de zwarte adem’, dat ooit  - en niet voor niets! - zeer goed verborgen is door de Maltezer ridders. Er zijn meerdere kapers op de kust: leden van de Italiaanse maffia en van een Russische misdaadorganisatie. En heb je het over de maffia, dan heb je al snel te maken met drugshandel, wapenhandel en ook voor moord deinzen zij niet terug.
Op de achtergrond is er de onzekerheid in hoeverre en op welke manier de vader van Vigo en die van Karen hier een rol in spelen.


In de eerdere delen leidde het onderzoek naar Malta, en naar Peru, waar de jongeren allerlei ontdekkingen deden over de Maltezer Orde en over het zwaard van Xinimedes, over drugs en misdaadorganisaties. Langzaam wordt duidelijk wat de betekenis is van het oude wapen, en hoe gevaarlijk het zou zijn als het in verkeerde handen zou vallen.
En dan verdwijnt Vigo. Is hij ontvoerd? Is hij vrijwillig meegegaan?
De commissaris begrijpt intussen wel dat de kinderen aan de goede kant staan, en hij doet zijn best hen te helpen. Maar Vigo terugvinden valt niet mee, vooral niet als je niet echt goed weet wie je kunt vertrouwen, en voor wie je uit moet kijken.


In dit vierde deel lezen we over de broederschap van de kinderen van Lug. De vader van Vigo blijkt daar iets mee te maken te hebben, maar het is een eigenaardige en dus verdachte organisatie: hij zal toch zeker niet de handlanger zijn van onverlaten die streven naar chaos in de wereld?

Langzaam maar zeker worden alle losse draadjes aan elkaar geknoopt, dat komt dus helemaal goed. De jongelui zijn tijdens hun avontuur niet ouder geworden, wat het tijdsbestek wel heel kort maakt. Daarom en omdat deze jongeren er toch nog wel wat jong voor zijn, is het prima dat er slechts in mindere mate aandacht is voor het romantische tintje. Dan kan dat ook niet vertragend werken. Deze serie als geheel  - en zeker het vierde afsluitende deel - vormt een groot wervelend avontuur, met veel actie en veel vaart.


ISBN 9789044822540 | Paperback | 306 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2014
Leeftijd 13+

© Marjo, 29 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Lima-Express
deel 3 uit de serie De zwarte adem
Erwin Claes


In de eerdere delen hebben we kunnen lezen over een moord in het Historisch Museum.
Daar was een veertienjarige jongen bij, maar hij lijdt aan geheugenverlies, weet niet eens wie hij is. Gelukkig kan zijn vriend Linus de politie melden dat het gaat om Vigo Morris. Diens vader blijkt verdwenen, zoals de vader van hun vriendin Karen al eerder verdwenen is.
Linus, Vigo en Karen zijn zelfstandige jongelui die niet van plan zijn lijdzaam af te wachten en zo komt het dat ik nu het derde deel over hun avonturen gelezen heb. Omdat ze hopen zo hun vaders terug te vinden, zijn ze op zoek naar een geheimzinnig wapen dat ‘de Zwarte Adem’ heet. Maar zij zijn niet de enigen die op zoek zijn: ze krijgen te maken met een Maltese ridderorde, en met de maffia, zowel de Italiaanse als de Russische, die elkaar beconcurreren.
Omdat de moord in het Museum nog steeds niet opgelost is, en Vigo op Malta in de gevangenis is beland, hebben we nog een vierde partij, en dat is natuurlijk de politie. Hoofdinspecteur O’Quinn doet zijn best alle zaken te ontwarren, en de kinderen te helpen, maar tast net als de lezer nogal in het duister. Wie is wie en wat willen ze allemaal? Niemand heeft nog de Zwarte Adem kunnen vinden, en de vader van Karen en die van Vigo zijn ook nog spoorloos.


In dit derde deel leidt het spoor naar Peru, waar het nog makkelijk is om in de oerwouden de grondstoffen voor cocaïne te verbouwen. De transporten staan bekend onder de naam ‘de Lima-express’, vandaar de titel. De jongeren willen naar Peru, maar eerst staat hen in de zomervakantie een studiereis naar Venetië te wachten. Dachten ze nu echt dat er daar niets zou gebeuren? De Italiaanse maffia in de persoon van Dell'Anno zit achter de kinderen aan, en ook de Russische maffia zit niet stil.
En wat heeft Vigo’s vader te maken met drugshandel? Aan welke kant staan de Ier Liam Fitzpatrick en zijn dochter Stella?

Zoals in de eerdere delen ook het geval was, is het niet bepaald een zoetsappig verhaal, er vallen doden, er is een gijzeling, en de tieners verkeren regelmatig in groot gevaar. O’Quinn doet zijn best, maar omdat men niet bepaald met open vizier opereert, valt het allemaal niet mee om de verschillende zaken uit elkaar te houden en te begrijpen wat er precies aan de hand was en is. In dit derde deel komt behalve cocaïnesmokkel aan de orde wat het Oghamschrift is, en lezen we over Keltische tempeliers. Historische feiten en mystiek worden op ingenieuze manier verweven met de moderne drugs- en wapenhandel. Of en hoe deze drie doortastende en moedige tieners de raadsels op lossen en hun ouders terug vinden is - en blijft nog even - heel spannend, want het is wachten op deel vier.


Kennen jullie dat ook: daar staat het boek dat je heel graag wil lezen, en je aarzelt het te pakken, want je weet:  als het uit is, moet je weer wachten op het volgende deel. In dit geval wordt het dan wel het laatste deel  zodat dan vast alle vragen beantwoord zijn. Toch, meneer Claes?


ISBN 9789044820614| paperback |230 pagina's | Uitgeverij Clavis |december 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 6 februari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Malta-complot
deel 2 uit de serie De zwarte adem
Erwin Claes


Het was toch al weer even geleden dat het eerste deel van de serie verscheen, en omdat het verhaal gewoon door bleek te lopen in dit tweede deel, heb ik deel een nog maar eens herlezen. Dat was geen straf! Integendeel! Ik herinnerde me nog hoe ik baalde van het feit dat ik toen niet door kon lezen terwijl het verhaal duidelijk niet klaar was. En mooi dat ik dat nu wel kon! Dit betekent dus wel dat het sterk aan te bevelen is eerst deel een te lezen.


Onze vrienden Vigo, Linus en Karen hebben het zwaard van Xinimedes in handen gekregen en zoeken alle informatie die ze kunnen vinden. Het blijkt gemaakt te zijn in de zestiende eeuw, voor het beleg van Malta. Daar woonde de hospitaalridders, nu Maltezer ridders genoemd. In 1565 werden zij aangevallen door het Turkse leger. Het werd een oorlog die zeer veel mensenlevens kostte en gewonnen werd door de Maltezers. Dit is allemaal geschiedenis. Het zwaard en het geheime wapen ‘de zwarte adem’ die een rol speelden komen uit de duim van de schrijver.
Dat er misdaadorganisaties als de Maffia bestaan, waarvan verschillende takken elkaar bestrijden is ook waar, en daar heeft Erwin Claes dankbaar gebruik van gemaakt. Het fictieve Paolakartel wil de macht, maar wordt flink beconcurreerd door een Russisch kartel. Met spionnen en verraders, en ‘gewone’ mensen die bezwijken voor de druk van het grote geld, wordt het een behoorlijk ingewikkeld geheel.
Daar tussen bevinden zich onze vrienden, die besloten hebben zelf maar naar Malta af te reizen. Commissaris O’Quinn gelooft hen toch niet. Ze zijn slim, en dapper. Maar ze zijn ook nog maar veertien jaar. Hun reis is zeer avontuurlijk, en gaat lang goed.
Maar dan belandt Vigo in de gevangenis op Malta, hetgeen bepaald geen prettige ervaring is voor een toch ietwat naïeve jongen. Intussen heeft de commissaris ook niet stilgezeten, gelukkig beseft hij dat een en een twee is. En zo komt het dat er een flink aantal Belgen en Italianen op Maltees grondgebied neerstrijkt voor een erg spannende eindstrijd.


Ha, dat dacht je! Ook dit verhaal is niet klaar! Er zijn nog flink wat losse draadjes, die onder meer te maken hebben met de ouders van de kinderen.
Ook dit tweede deel lees je in één ruk uit. Het wordt vrij ingewikkeld omdat een aantal mensen een dubbelrol spelen, maar boven ieder hoofdstuk staat alvast een tijd- en plaatsduiding, zodat je weet waar je staat in het verhaal.
Het is niet geschreven voor tere zieltjes, al komt er ook wat romantiek om de hoek kijken. Er is naast de geschiedenis van Malta veel geweld, recht voor zijn raap beschreven. Je zou denken dat je een boek voor volwassenen leest, maar dan zijn sommige scènes toch weer net iets te ongeloofwaardig. In een jeugdboek accepteert de lezer het wel dat een maffiosi een veertienjarige alles vertelt over zijn praktijken. Niettemin: Ik durf Erwin Claes wel de David Hewson of Steve Berry voor de jeugd te noemen.

ISBN 9789044816624 | paperback |272 pagina's | Clavis | maart 2012
Leeftijd 13 +

© Marjo, 26 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Code F242
deel 1 uit de serie De zwarte adem
Erwin Claes


Vigo Morris is veertien als hij betrokken raakt bij een meervoudige-moordonderzoek.
O’Quin is de hoofdinspecteur die de zaak regelt, met medewerking van Ellen Verspecht, inspecteur van de regiopolitie. Het verhaal speelt in Vordersteen, een fictief Vlaams ‘boerengat’. Vigo is de enige overlevende van een moordpartij in het Historisch Museum. Hij heeft compleet geheugenverlies en verblijft bij psychiater Hendrik Blum, in het St-Janshospitaal. Als Blum op zoek gaat naar de identiteit van zijn patiënt, meldt Linus zich: hij zit bij Vigo in de klas. En zo komt ook de politie op zijn spoor.
Dat is een slechte zaak: Vigo’s vingerafdrukken staan op de gevonden moordwapens, hij kent bovendien twee van de slachtoffers, en kan niet uitleggen waarom hij daar midden in de nacht was. Bovendien is zijn vader een paar maanden eerder verdwenen, en ook hij blijkt te maken te hebben met het complot dat langzaam ontrafeld wordt.
Het heeft te maken met een geheimzinnige ridderorde, die zich genesteld heeft op Malta, en al sinds de elfde eeuw bestaat en nog steeds actief is. Vigo, Linus en hun vriendin Karen willen natuurlijk aantonen dat Vigo niets te maken heeft met die moorden. Vigo en Karen willen ook nog weten waar hun vader is gebleven. Het brengt hen in hachelijke situaties.


Het verhaal is nog lang niet af als het boek de 192e pagina nadert...  Dit boek is deel een uit de serie ‘de zwarte adem’, ‘een bloedstollende verhalencyclus die bol staat van de spanning, mystiek en historie’, zegt de flap. Klopt helemaal! Ik baalde vreselijk dat ik na die laatste pagina met die spanning achterbleef.
Moet ik nu wachten tot het volgende boek verschijnt? Hoe snel schrijft Erwin Claes? Dat ging ik eens onderzoeken, hij had zoals moderne schrijvers dat hebben, een eigen site. (nu niet meer)
Maar het boek over ‘de zwarte adem’ dat daar genoemd stond, is een heel ander boek! Kortom: geen enkel antwoord gevonden, alleen maar meer vragen…
Maar antwoorden wil ik hebben, want niet alleen is het een bloedstollend verhaal, het is ook goed geschreven. Een aantal flitsende dialogen, met lekker geharrewar tussen de tieners onderling, die natuurlijk tegen de volwassenen ingaan. Er zijn interessante historische beschrijvingen, die nodig zijn voor het verhaal, worden vlot verteld, je hoeft er echt geen pagina’s droge kost voor te verteren.


ISBN 9789044815115 | paperback| 192 pagina's | Clavis | juni 2011
Leeftijd: vanaf 13 jaar

© Marjo, 30 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER