jeugd 13-15 jaar

Kelley Armstrong

height=Trilogie Darkness Rising
deel 3
Verrijzing
Kelley Armstrong

Verrijzing is het derde en laatste deel van de Darkness Rising-trilogie. In de vorige twee delen heeft de lezer kennisgemaakt met de zestienjarige Maya Delaney en haar vrienden. Maya genoot van een bevoorrecht leven in het afgelegen dorpje Salmon Creek. Zorgen en armoede waren haar en haar vrienden onbekend. De toekomst lachte hen toe.

Een hevige bosbrand gooide roet in het eten. De bosbrand was aangestoken en de reddingsploeg die zich over de jongeren ontfermde, bestond in werkelijkheid uit een groep ontvoerders. Langzaam drong de waarheid tot Maya door. Salmon Creek was een dekmantel voor een wetenschappelijk experiment en Maya was een “studieobject”. Ze beschikt over een bovennatuurlijke gave. Een tot voor kort uitgestorven bovennatuurlijke gave om precies te zijn. Maya is een skinwalker wat betekent dat ze in een poema kan transformeren. Maya weet samen met een aantal andere jongeren te ontsnappen aan de belagers. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ze opnieuw in handen van hun machtige achtervolgers zullen vallen. Ook zij beschikken over bovennatuurlijke krachten.

Op het moment dat het boek Verrijzing van start gaat, is Maya nog altijd op de vlucht. Samen met Corey en Hayley. Wat er met de rest van hun groep gebeurd is, weten ze niet. Ze zijn in handen van hun belagers gevallen. Zijn ze gedood of gevangengezet? Gevoelens van verdriet vechten om voorrang met een allesoverheersende angst. Welk lot staat hun te wachten?

Een onverwachte ontmoeting fleurt Maya enigszins op en veroorzaakt tegelijkertijd nieuwe verwarring. Een norse knul met de naam Ash heeft het drietal opgespoord. Ash – die eigenlijk Ashton heet – is de tweelingbroer van Maya. Tot voor kort wist Maya helemaal niet dat ze een tweelingbroer had. Maya en Ash weten niet goed hoe ze met hun nauwe familieband om moeten gaan. In eerste instantie stoten ze elkaar vooral af. Ze zijn vreemden voor elkaar maar toch is er ook een gevoel van verwantschap. Het is goed dat ze elkaar hebben gevonden.

Maya, Corey, Hayley en Ash komen erachter dat er een herdenkingsdienst is georganiseerd. De eigenaren van het project in Salmon Creek hebben de ouders van de jongeren verteld dat ze allemaal zijn omgekomen tijdens de evacuatie. De vrienden besluiten om de dienst onopvallend bij te wonen. Ze hopen dat ze hun ouders kunnen waarschuwen maar helaas zorgen de bewakers uit Salmon Creek ervoor dat alle ouders geen moment alleen worden gelaten. Maya stort bijna in als ze haar vader en moeder hartverscheurend hoort huilen. Zal ze haar ouders nooit meer kunnen zien? Zullen ze voor altijd denken dat ze dood is?

Hoe moet het nu verder? Maya verandert steeds vaker in een poema. Ze weet dat ze hulp nodig heeft omdat het dierlijke in haar anders kan gaan overheersen. Ook Corey heeft hulp nodig. Hij wordt gekweld door afschuwelijke hoofdpijnen. De medicijnen die hij in Salmon Creek tot zijn beschikking had, zijn op. De toekomst ziet er somber uit. Ze kunnen niet eeuwig op de vlucht blijven maar een beter alternatief is ook niet voor handen.

Ook dit laatste deel van de Darkness Rising-trilogie leest als een trein. Wel zakt het verhaal op een gegeven moment een beetje in en blijft een spectaculair einde uit. Toch heb ik genoten van dit boek en de gehele reeks in het bijzonder. Het is een spannend en avontuurlijk verhaal dat in een vlotte schrijfstijl geschreven is. Er is ook een snufje liefde toegevoegd waarbij opvalt dat de hoofdpersonen behoorlijk volwassen met verliefdheden omgaan. Het zou leuk zijn als er een dikke omnibus van deze trilogie uitkomt want deze serie biedt perfect vakantieleesvoer!

ISBN 9789048819645 | paperback | 414 pagina's| Moon| april 2014
Vertaald door Selma Soester
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 20 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altTrilogie Darkness Rising
deel 2
Roeping
Kelley Armstrong

Roeping is het tweede deel van de Darkness Rising-trilogie. In het eerste deel – Samenzwering – heeft de lezer kennisgemaakt met Maya Delaney. Tot voor kort groeide Maya gelukkig en beschermd op in het afgelegen dorpje Salmon Creek. Het dorpje is echter een dekmantel voor een wetenschappelijk onderzoek.

Zonder dat ze het wist heeft Maya haar hele leven deel uitgemaakt van een experiment. Ze bezit speciale genen. Het bedrijf achter het onderzoek wil uitgestorven menssoorten doen herrijzen en profiteren van hun bovennatuurlijke krachten. In Samenzwering krijgt Maya in de gaten dat ze geen doorsnee meisje is. Ook haar vriendje Rafe en haar beste vriend Daniel zijn allesbehalve alledaags. Tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is, is er niet want het dorpje wordt plotseling bedreigd door een allesverwoestende bosbrand. Maya wordt samen met haar vrienden in alle haast geëvacueerd maar dan gaat alles mis. De bosbrand was een valstrik, een concurrerend bedrijf heeft de brand aangestoken en de jongeren in hun helikopter gelokt.

In de helikopter ontstaat hevige ontrust. De jongeren krijgen door dat de helikopterpiloot hun wat op de mouw heeft gespeld. Een woedende brul van Daniel zorgt ervoor dat de piloot buiten bewustzijn raakt. Hoe kan dit? Daniel heeft de man niet aangeraakt. Pogingen om de helikopter te landen mislukken en Rafe valt uit de helikopter, zijn dood tegemoet. Maya is ontroostbaar. De helikopter stort neer op een klein eilandje en er vallen nog twee doden. Iedereen is in paniek. Ze beseffen inmiddels dat de evacuatie in feite een ontvoering was. Waar moeten ze naartoe? Wie is te vertrouwen en wie niet? Ze zijn immers ook voorgelogen door de mensen die ze al hun hele leven vertrouwden. Ze moeten zo snel mogelijk de plek van het helikopterongeluk verlaten want hun ontvoerders zullen ongetwijfeld naar overlevenden gaan zoeken. Vanaf dat moment zijn ze op de vlucht.

De jongeren vogelen uit dat ze allemaal over speciale vaardigheden moeten beschikken. Na alles wat er gebeurd is kan Maya er niet meer omheen dat ze een skinwalker is. Het zal niet lang meer duren voor ze in een poema kan transformeren. Ze maakt zich hier grote zorgen over. Rafe was ook een skinwalker evenals zijn zus Annie. Bij Annie ging het mis en het transformeren heeft haar verstand aangetast. Zal dat ook bij Maya gaan gebeuren? Daniels speciale vaardigheid is overredingskracht maar het is nog niet goed ontwikkeld. En wat zijn de talenten van de anderen?

Roeping begint middenin de evacuatie en even is het chaotisch. De lezer moet goed opletten om te volgen wat er allemaal gebeurt. Daarna komt er een rustiger moment waarin het eerste boek kort en helder wordt samengevat. Hierdoor is de basis van het verhaal stabiel. De rest van het verhaal beslaat de vlucht van de groep jongeren. Ze weten terug te zwemmen naar het eiland waar ze wonen maar voorlopig zijn ze nog niet thuis. En is hun thuis nog wel veilig? Hun ontvoerders zitten hun op de hielen. Een van hen is een man die Maya zijn dochter noemt. Maya weet dat ze geadopteerd is maar ze wil beslist niet dat deze man haar biologische vader is. Hij is haar vijand en niet meer dan dat. Door alle spanningen begint het hevig te spoken in Maya’s lichaam. Ze zal toch niet in een poema gaan veranderen? Dat kan niet. Niet nu!

Na het lezen van Samenzwering en Roeping ben ik razend benieuwd naar het laatste deel van deze trilogie. Zal Maya eindelijk gaan beseffen dat Daniel verliefd op haar is? En zullen ze weten te ontsnappen aan hun achtervolgers? Roeping is spannend, mysterieus, meeslepend en romantisch. Wie aan deze trilogie begint wil doorlezen tot het eind.

ISBN 9789048817238 | paperback |336 pagina's| Moon Uitgevers | maart 2013
Vertaald door Selma Soester
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 14 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Trilogie Darkness Rising
Deel 1
Samenzwering
Kelly Armstrong

Maya heeft het nog steeds moeilijk met de dood van haar beste vriendin Serena. Een jaar eerder verdronk Serena voor haar ogen in het meer waar ze samen zwommen. Ze heeft waarschijnlijk kramp gehad maar Maya vindt deze verklaring moeilijk te accepteren. Serena had nooit kramp en bovendien was ze een uitstekend zwemster. Ze probeert het akelige gevoel dat er iets helemaal niet klopt van zich af te zetten.

Maya woont samen met haar adoptieouders in Salmon Creek waar haar vader als parkopzichter werkt. Salmon Creek is een klein, afgeschermd dorpje met nauwelijks tweehonderd inwoners. Het is omgeven door een prachtig natuurgebied. De meeste bewoners werken als onderzoekers in een laboratorium. Alles in het dorp is in handen van hetzelfde bedrijf, de St. Cloud Corporation, en de voorzieningen zijn uitstekend. Het is gerieflijk wonen in Salmon Creek, aan alles is gedacht. Verhuizen is echter geen optie. Wie zichzelf aan het bedrijf verbindt moet er blijven zodat de resultaten van de laboratoriumonderzoeken niet uitlekken.

Gelukkig heeft Maya het uitstekend naar haar zin in het dorpje. Ze heeft met haar Indiaanse trekken een opvallend uiterlijk maar wordt hier nooit anders om behandeld. Af en toe gaat ze winkelen in het stadje verderop en de rest van haar tijd brengt Maya door met haar beste vriend Daniel en haar dieren. Ze is een enorme dierenvriend en lapt gewonde wilde dieren op. Als deze genezen zijn dan worden ze weer vrijgelaten. Op een enkeling na dan want de rode lynx Fitz keerde steeds terug en woont nu permanent bij Maya en haar ouders.

Voor haar verjaardag mag Maya een tattoo laten zetten. Eigenlijk is het geen echte tattoo maar wil ze haar bijzondere moedervlek laten benadrukken. De vlek heeft de vorm van een pootafdruk. Wanneer Maya en haar moeder in de tattooshop komen is daar echter een oude vrouw die heel naar reageert als ze de pootafdruk ziet en beweert dat Maya een heks is en dat haar biologische ouders haar daarom hebben afgestaan. Het is een vervelende gebeurtenis en ze verlaten de winkel zonder dat de tattoo gezet is.

Er komt een nieuwe jongen op school, Rafe. Hij woont met zijn zus in het bos. Daar staat een huisje dat ze van een ver familielid hebben geërfd. Rafe is een echte meidenversierder maar zodra hij beet heeft laat hij het meisje als een baksteen vallen en gaat hij achter de volgende aan. Maya is absoluut niet geïnteresseerd maar Rafe laat al zijn charmes op haar los. Er is iets aan Rafe dat haar erg aantrekt maar Maya heeft ook andere dingen aan haar hoofd. Ze merkt dat de gewonde dieren die ze opvangt wel erg snel genezen zodra ze aan haar zorg zijn toevertrouwd. En dan zijn er nog de visioenen en de nachtelijke dromen. Een heks is ze niet. Toch? Maar wat is er dan wel aan de hand?

Samenzwering is het eerste deel van de Darkness Rising-trilogie. Het is heel pakkend geschreven en leest als een trein. Ook al gaat het niet over vampiers en weerwolven, jongeren die hebben genoten van de Twilight-reeks van Stephenie Meyer zullen dit boek ook mooi vinden. Er is iets mysterieus aan de hand met Maya en Rafe weet hier meer over. Ook Maya’s vriend Daniel beschikt over vreemde vermogens. Hij kan haarfijn aanvoelen wanneer er gevaar dreigt en of een persoon te vertrouwen is of niet.

Een heerlijk boek dat door jongeren verslonden gaat worden en dat doet snakken naar de volgende twee delen.

ISBN 9789048813346 | Paperback |  368 pagina’s| Moon| maart 2012
Vertaald door Selma Soester
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER