jeugd 10-12 jaar

jeugd 13-15 jaar

Manjula Goedhart

https://manjulagoedhart.com

 

Prinses Liflaf 1
Heksenliefde
Manjula Goedhart


Ondanks dat veel mensen het leven van een prinses wel zien zitten is prinses Lifaf is op zijn zachts gezegd helemaal niet blij met haar leven. Ze is vijftien en moet nu weer in haar keurige kleren haar verjaardag vieren. "Er kwamen alleen hoogwaardigheidsbekleders en andere belangrijke gasten. [...] Het feest was helemaal niet voor haar bedoeld, het was een feest voor haar ouders."
Nog erger is dat Hubert van Grootzegge ook komt, een ideale huwelijkspartner volgens haar moeder...
Prinses Liflaf, griezelt ervan, ze wil gewoon met haar vriendinnen in lekkere punkkleding feest vieren!


Manon, die in de keuken werkt, snapt Liflafs gevoel helemaal en moedigt haar aan die punkkleren aan te trekken om haar ouders en iedereen te laten zien wie ze écht is! En dat doet prinses Liflap. Ze ziet er helemaal super uit. Maar dan ziet ze door het raam dat er ook fotografen onder de bezoekers zitten. Liflaf is in paniek! Niet de hele wereld hoeft haar als punkster te zien. Maar er is geen tijd meer om zich om te kleden. Manon helpt haar vluchten en daar fietst Liflaf dan, richting dorp, waar ze een nachtje in de herberg zal blijven slapen. Maar ze raakt haar fiets én de weg kwijt...


Ze is in het bos belandt en wat ze daar allemaal beleeft is ongelofelijk.
Als eerste ziet ze Gril, een enge vrouw met een vleermuis hangend aan haar hoed. Later ontmoet ze Josefien, de stadsheks, die op zoek is naar het Pension van Oma Zorg, die ook in het bos woont. Liflaf hoort nu ook dat ze in het Bos van Zorg beland is. Josefien is op zoek naar de liefde, naar een man.
Maar dat is niet de enige die Liflaf ontmoet. Ze maakt ook kennis met Aardman Grol en zijn egel Lispel. Grol belooft Liflaf dat hij haar zal beschermen tegen Gril, want volgens Grol is Liflaf een bedenksel, een geest, een spook! En dat is precies wat Gril zoekt.
Het moet toch echt niet gekker worden allemaal, vindt Liflaf.


Liflaf ontmoet uiteindelijk ook Oma Zorg en die blijkt écht te willen zorgen. Maar ondertussen is Liflafs leven zo ingewikkeld geworden, zeker door de komst van de beeldschone Waterman Golf, dat Oma en Grol hun handen vol hebben om alles in goede banen te leiden. En die akelige Gril is er ook nog.


Het is een wervelend verhaal, waarbij steeds de vraag overheerst, wie is er echt en wie is een verzinsel? Oma? Golf? Gril? of toch Liflaf zelf? Wie zijn ze nou?
En waarom is Golf zo van slag door één kus? Wat is hem overkomen?
Wat voor rol speelt lakei Jakob eigenlijk? Hoort hij bij Grol of zorgt hij echt voor Liflaf?

Je leest het verhaal in één klap uit, want je wilt weten hoe het zit, wie is wie en wat gebeurt er uiteindelijk met ze.
Echt een heerlijk, fantasievol verhaal. Lezen!


ISBN 9789402177244 | Paperback met zwart-wit illustraties | 114 pagina's | Uitgeverij Brave New Books | december 2020
Leeftijd 13+

© Dettie, 3 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gunyah en de dans van de Zeearend
Manjula


De zestienjarige Karel weet Gerard, zijn vader, zo gek te krijgen dat hij mee mag naar Australië. Hij moet een werkstuk maken voor school over zijn vakantie en wat is er dan mooier om te vertellen over het leven van de Aboriginals aan de andere kant van de wereldbol. Toch? Vader is het gelukkig met hem eens. Moeder en de langdurig zieke zus Lisa blijven in Amsterdam.

Ze logeren in Eagle's nest, het huis van Jack en Rianne, de zus van Gerald (Gerard), die een dochter van dertien hebben, Jenny genaamd. Vlakbij het huis van zijn tante vindt Carl, zoals hij in Australië genoemd wordt, een uitkijkpost.  Als hij daar een tijdje met Jenny is, strijkt er een adelaar op het dak van de uitkijkhut neer. Dat is uniek volgens Jenny, ook vindt Carl een adelaarsveer. Mayarti ofwel Mary de huishoudster, die een Aboriginal is, denkt dat het adelaarsbezoek een voorteken is.

De volgende dag treft Carl twee pony's van Jenny aan die zwaargewond zijn, ze zijn aangevallen door een adelaar... Volgens de oude Aboriginal Joe heeft het met Carl te maken, de adelaars zijn verstoord door zijn komst. "Er komt iets aan, iets ouds, iets onbekends, iets wat de voorouders gefluisterd hebben" is de geheimzinnige voorspelling van jackaroo Joe.  Het is mogelijk dat Carl een verwantschap heeft met de adelaar.

De jonge Tim, eveneens een Aboriginal, werkend bij de oom en tante van Carl als stockman (cowboy) sluit vriendschap met Carl. Ze worden zelfs 'broers' en volgens de Aboriginal traditie helpen die elkaar altijd, weet Tim te vertellen. Iets, wat later nog erg van toepassing zal blijken te zijn.
Jenny aanbidt Tim maar mag niet met hem omgaan van haar vader. 


Vader Gerald weet veel over Australië en de Aboriginals, hij is er al vaker in het land geweest voor zijn werk, net als nu. Hij neemt Carl mee naar het natuurreservaat Gunyah waar ze de caravan van Fran mogen gebruikten. Fran is een erg aardige vrouw die meer dan gewone belangstelling voor Gerald heeft. Carl leert zijn vader van een heel andere, vrije, sportieve kant kennen. Bij Fran ontmoeten ze John, de bushwalker, deze leert Carl allerlei zaken over de Aboriginals. John heeft een eigenaardige manier van omgaan met Carl, maar vertelt hem ook een oud verhaal uit het verleden over de clan van de Zeearend. Bij het ravijn Mullyan's Gully is iets gebeurd en dat heeft nu eeuwen later nog steeds zijn invloed op de Aboriginals.
Carl weet dat hij iets moet doen, allerlei voortekenen wijzen daarop, maar wat? Hij gaat samen met Jenny op onderzoek uit, ze moeten het geheim rond Mullyan's Gully zien te ontraadselen. 

Mary, vindt het maar niets, veel te gevaarlijk, maar John weet dat het lot Carl aangewezen heeft en zo begint Carl aan zijn grote, spannende avontuur dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Daarna zal hij zo vrij zijn als Miwing, de zeearend, weet hij. Maar eerst moet hij een enorm gevaarlijk levensbedreigende ritueel het hoofd bieden dat mogelijk te zwaar kan zijn voor iemand zo jong als Carl. Tim en Jenny willen hem begeleiden maar de eeuwenoude voorouders van het land beslissen anders...

Ondertussen speelt zich in Amsterdam ook het een en ander af wat Carl, die toch al van de ene indrukwekkende gebeurtenis in de andere rolt, behoorlijk onthutst. Is zijn thuis nog wel zijn thuis?

Ondanks dat het in het boek veel over, erg interessante, rituele gebruiken bij de Aboriginals gaat, wordt het nergens ongeloofwaardig. Het is een prachtig, goed geschreven verhaal vol spanning, geheimzinnigheid, onverwachte wendingen, liefde, verliefdheid, verdriet, wanhoop en grote vriendschap. Het boek verdient veel meer aandacht dan het tot nu toe gekregen heeft. Ik ken slechtere boeken die meer in the picture kwamen dan dit boek. Gewoon lezen dit mooie verhaal!


ISBN 9789402137118 | Paperback | 154 pagina's | Uitgeverij Brave New Books | september 2015
Met verklarende woordenlijst en internetadressen | Leeftijd 13+

© Dettie, 6 december 2015

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER