jeugd 13-15 jaar

Augusta Verburg

Als ik jou was
Augusta Verburg

In deze uitgave zijn twee boeken van een serie met de titel 'Als ik jou was' samengevoegd: Het eerste boek 'Maaike' is in 2002 uitgebracht onder de titel 'Maaike maakt haar keuze' en geschikt bevonden voor jongeren ouder dan twaalf. 'Bart' , deel twee, is in 2004 uitgebracht onder de titel 'Harde klappen', en was geschikt voor boven de veertien.
Het is een dubbel boek, met twee voorflappen, en inderdaad: als je goed kijkt staat er dat 'Bart' deel twee is, en 'Maaike' deel een. Een impulsieve lezer kan pech hebben en met het verkeerde boek beginnen. We beginnen dus met Maaike. Plaats van handeling: bij haar thuis, de brugklas op een scholengemeenschap, en een strand.
Maaike is dertien, en hoogbegaafd. Niet dat het dik boven op ligt, tussen neus en lippen door wordt gezegd dat ze Italiaans geleerd heeft uit boeken en ze leert nu astrologie uit Engelstalige boeken. Een voordeel dus, maar ook een probleem. Haar maatje Milan is niet zo slim, bovendien een erg gevoelige jongen. Het mikpunt van plagerijen. Maaike voelt zich min of meer verplicht om bij hem te blijven, maar hij gaat waarschijnlijk naar het vmbo, terwijl zij naar het gymnasium zou kunnen. Als ze expres slechte punten haalt, grijpt haar mentor in. Hij weet dat er iets niet klopt, maar Maaike verklapt niets.
Als evenwel diezelfde mentor beschuldigd wordt van seksuele intimiteiten met een klasgenootje van haar, blijft ze pal achter hem staan. Peter doet zoiets niet. Dat kan niet. Brenda is niet goed wijs. Maar er wordt gekletst op school, Peter wordt geschorst, en nog erger: Joep, op wie Maaike een oogje heeft, lijkt Brenda te geloven, hij hangt steeds bij haar rond. Maar ja, iedereen, ook Joep, denkt dan ook dat Milan haar vriendje is, terwijl hij heel andere interesses heeft...


In deel twee 'Bart' komen we meer te weten over de beschuldigingen, want Bart is de broer van Brenda. Hun vader heeft een kroeg waar de wat oudere jeugd rondhangt. Bart zit niet goed in zijn vel: hij kan niet goed leren, hij wordt thuis benadeeld ten gunste van vaders lievelingetje Brenda. Het is niet zo vreemd dat hij een makkelijke prooi is voor foute vriendjes. Het begint met brommers omkatten, en eindigt met auto's stelen. En als je eenmaal begint met blowen, dan zijn drugs als cocaïne en pilletjes niet ver weg. Dat hij ontdekt wat er met Brenda aan de hand is maakt het alleen maar erger. Thuis heeft hij niemand, zijn vriend wil hem niet zien zolang hij gebruikt, het gaat helemaal niet goed met Bart.


Het zou me niets verbazen als jongere lezers dit graag lezen. Problemen genoeg, liefdesperikelen, op een vlotte toon. 'Maaike' is een echt meisjesboek, vind ik, terwijl 'Bart' misschien eerder - maar niet alleen- door jongens gelezen wordt.
Het is even wennen dat de hoofdpersonen in hun boeken een vertelperspectief hebben dat een mengvorm is van derde persoon en ik-verteller.
Maar dan zijn het verhalen die je meesleuren in de wereld van de jeugd, waarbij ik al kan verklappen dat het een Amerikaanse insteek heeft. Verburg snapt hoe het kan dat kinderen in de problemen komen, maar geeft gelukkig ook aan hoe ze er uit kunnen komen. Dat hierbij astrologie een rol speelt is niet verbazingwekkend: De schrijfster is zelf astrologe. Van haar hand verschenen verschillende jeugdboeken, waaronder Verminkt, deel drie van de Als ik jou was-serie. Op dit moment werkt Augusta aan deel vier van de Als ik jou was-serie.


ISBN 978 90 499 2402 7 Paperback 320 pagina's | Pimento 2002/2004; deze uitgave maart 2010

© Marjo, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER