jeugd 13-15 jaar

Lotte Hagen

Twee parapluutjes en een schijfje citroen
Lotte Hagen


Sinds oktober 2010 heeft Lotte Hagen een column op Chicklit.nl.  In deze bundel is een verzameling van de grappigste en opvallendste columns van Lotte te lezen.


Lotte heeft een vlotte pen van schrijven en ook aan onderwerpen is er geen gebrek. Ze vertelt over de dagelijkse dingen die haar overkomen en dat doet ze goed. Het begint al men een vrolijk verhaal  Doorsnee omadag  over haar oma die wars is van alle moderne communicatiemiddelen. Mobiele telefoons, skypen, ipads. msn, email... oma krijgt van alles cadeau, knikt braaf dat het allemaal heel handig is en stopt het vervolgens in de kast en belt via de gewone vaste telefoon en als die stuk is fietst ze gewoon naar oom Dries, drie dorpen verderop, om dat te melden...
Ook heel grappig is het verhaal Suiker komt toch ook van de aarde? dat over de detoxdag gaat. Dat betekent één dag alleen maar sapjes en vitamines nemen om het lichaam te ontgiften... Dat wordt veel gedaan en iedereen begint vol goede moed maar in de loop van de dag wordt het enthousiasme minder. Je moet minimaal één detoxbuddy hebben volgens Lotte maar beter nog is een detoxdiner inclusief afterparty. Advies van Lotte, maak van een detoxdag een groot feest!
Het titelverhaal Twee parapluutjes en een schijfje citroen  gaat over de familievakantie, Lotte wil die parapluutjes en een schijfje citroen in een drankje en wel lui liggend aan het strand maar de rest van de familie wil actie, flink de pas erin! Hoe dat opgelost wordt is te lezen in dit leuke verhaal.


Lotte vertelt over de buurtzwervers, haar baantje als greeter, haar niet-koken-kunnen, het chronisch geldgebrek, foto's maken voor toeristen, het niet willen sporten, ergernis over kletsende meiden in de bioscoop, later een prinsesje willen worden, het 1 euro ontbijt etc.


Het is een boek voor young adults en die zullen deze verhalen erg waarderen.
Persoonlijk vind ik dit boek met columns veel beter dan haar boek Lekker belangrijk!  Deze columns zijn vrolijk en leuk geschreven. Ze lezen heerlijk weg. Prima vakantievoer.


Hier zijn enkele columns uit dit boek te lezen.


ISBN 9789049925741 Paperback 112 pagina's Uitgeverij Pimento juli 2012
Leeftijd 14+

© Dettie, 6 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altLekker belangrijk!
Of: hoe ik altijd weer in de problemen kom…
Lotte Hagen


Nou, dat valt wel mee, vind ik. Puck is de verteller in dit leuke meidenboek. Zij zit in de tweede klas van de middelbare school en houdt zich bezig met de dingen waar pubers zich mee bezig houden. Haar ouders vinden natuurlijk school belangrijk, maar huiswerk maken is niet haar favoriete bezigheid, en daar is nogal eens gezeur over. Puck trekt liever met haar vriendin Sterre op, en dansen is een hobby die ze allebei hebben.
Op de dansclub waar ze iedere week oefenen is Lonneke hun juf. En om de een of andere reden heeft Lonneke een hekel aan Puck, en dat betekent dat Puck nooit iets goed doet en altijd de slechtste plaats krijgt.  Puck stopt tenslotte met de training, dan maar niet dansen.
Maar dan is er die musical op school: Alice in Wonderland wordt opgevoerd. Ze wil zo graag meedoen, dus ze doet auditie. Wat schetst haar verbazing? Lonneke wordt hun trainer, en natuurlijk komt Puck niet verder dan die auditie.
Ze druipt af, maar haar vechtlust is niet weg: als ze haar kans ziet, is ze er weer bij!
Intussen is er ook nog die jongen, Jesse, waar ze verliefd op is. Ook daar ligt weer een probleem: Eline, de zus van Lonneke, heeft een oogje op die knul, en het lijkt haar te lukken hem om haar vinger te winden. Arme Puck: niets gaat goed. Gelukkig vindt hun leraar wiskunde, wiens vrouw zwaar ziek is, haar bezoekjes wel prettig.


Dit is een realistisch verhaal, verteld door een tiener, zoals pubers dat doen: met lichte overdrijving. Je  ziet het voor je hoe ze stottert en stamelt als ze Jesse tegenkomt! Maar hoe dwaas ze zich ook gedraagt als die jongen in beeld komt, Puck is absoluut geen dom wicht, dat alleen met dansen en jongens bezig is. Ze heeft oog voor de wereld om haar heen, al heeft ze dat niet van haar ouders geleerd, zou je zeggen. Die zien hun kinderen nauwelijks staan, en begrijpen niet dat een uurtje quality-time in de week niet volstaat om een band op te bouwen met je kinderen.
En gevoel voor humor heeft ze ook: ik heb echt zitten lachen om die grappige brieven die ze schrijft als er iets in haar leven gebeurt dat niet helemaal goed is, en waar ze een fabrikant voor aansprakelijk kan stellen! Hilarisch is die brief naar de fabrikant voor kattenvoedsel waarin ze Sterres kat aanbiedt als voorproever!

Het is een lekker feelgood-verhaal voor jonge meiden die er zeker veel plezier aan zullen beleven!


ISBN 9789049925123| hardcover | 192 pagina's | Pimento |december 2011
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 19 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altLekker belangrijk!
Of: hoe ik altijd weer in de problemen kom…
Lotte Hagen

Puck is veertien en dol op dansen. Samen met haar beste vriendin Sterre volgt ze danslessen. Helaas ligt ze altijd overhoop met haar danslerares Lonneke. Lonneke mag Puck niet en dat laat ze duidelijk merken ook. Maar waarom? Puck snapt er niks van. De situatie wordt zo vervelend dat Puck besluit te stoppen met de lessen. Lonneke heeft haar plezier vergald.

Gelukkig krijgt Puck een nieuwe kans om te dansen want op school wordt een musical georganiseerd. Puck en Sterre schrijven zich in voor de auditie en zijn dolenthousiast. De blijdschap van Puck is van korte duur, als dansinstructrice is door de school namelijk niemand minder dan Lonneke gevraagd. De moed zakt Puck even in de schoenen maar dan besluit ze zich niet tegen te laten houden en toch aan de auditie mee te doen. Maar ook al gaat de auditie perfect, Lonneke wijst haar zonder pardon af. Sterre is wel door en het zusje van Lonneke, Eline, ook.

Door haar ouders voelt Puck zich niet gesteund. Ze denken dat het allemaal nog wel meevalt met Lonneke. Bovendien laat haar moeder graag merken dat haar kinderen niet aan het ideaalbeeld van het perfecte gezin voldoen. Pucks vader is zo’n beetje voor alles allergisch en wordt daar volledig door in beslag genomen.

Net als veel veertienjarigen is Puck verliefd. Op Jesse die een paar klassen hoger zit. Helaas lijkt het wel alsof Puck altijd iets doms doet zodra ze Jesse ziet en als hij haar aanspreekt komt er niet meer dan een raar piepgeluid uit haar keel. Jesse ziet haar vast als een onhandige klungel die bovendien niet normaal kan praten. Zal Puck ooit verkering met hem krijgen? Er zijn meer kapers op de kust, Eline wordt opvallend vaak in zijn gezelschap gezien. Het tij lijkt te keren wanneer Puck alsnog een rol in de musical bemachtigt. Maar Lonneke is woedender dan ooit.

Lekker belangrijk! is een boek voor jonge tieners dat sterk doet denken aan een chicklit. Vooral meiden tussen de dertien en vijftien jaar zullen het boek leuk vinden. De schrijfstijl is theatraal op het hysterische af, de zinnen bevatten veel overbodige woorden en zijn geschreven in een tiener-spreektaal. Het boek bevat ook een aantal klachten die Puck per brief aan diverse bedrijven stuurt. Ze doen me een beetje denken aan de grappige brieven in Shopaholic maar ik vind ze in dit boek, ook voor de beoogde leeftijdsgroep, wat te kinderachtig van toon. Het verhaal is luchtig zonder veel diepgang. Het thema pesten is wellicht iets te losjes door het verhaal geweven en had iets meer uitgewerkt kunnen worden. Ik betwijfel of alle lezers goed zullen begrijpen hoe dit thema Lonnekes gedrag verklaart. Heel erg is het niet want boeken in dit genre behoeven niet te diep op de zaken in te gaan.

Lotte Hagen heeft een vrolijk debuut geschreven. Het is een boek voor tieners die zin hebben in een leuk, vlot verhaal zonder dat het al te serieus wordt.

ISBN 9789049925123| hardcover | 192 pagina's | Pimento |december 2011
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 16 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Lekker belangrijk!
Of: hoe ik altijd weer in de problemen kom…
Lotte Hagen


De 24-jarige Lotte Hagen is een geliefd columniste bij chicklit.nl. maar betekent dat ook dat je dan boeken kunt schrijven? Haar eerste boek 'Lekker belangrijk!' bewijst dat niet. Lotte Hagen heeft zeker een vlotte pen maar haar boek is niet echt een hoogvlieger. Nu hoeft dat ook niet maar het moet ook niet zo zijn dat dingen je gaan storen en dat gebeurde wel bij dit boek.


In het boek kunnen we het verhaal over Puck lezen die samen met haar vriendin Sterre op jazzballet is. Puck danst heel graag en is er goed in maar haar lerares Lonneke blijkt om een of andere duistere reden een hekel aan Puck te hebben. Ze wordt altijd achteraan gezet en er zijn steeds op- of aanmerkingen op haar dansstijl of houding of wat dan ook. Puck baalt daar enorm van en besluit te stoppen met dansles vanwege dat geklier van Lonneke.
Maar dan is er op school de mogelijkheid om mee te doen aan een musical en natuurlijk schrijven Sterre en Puck zich daarvoor in. Tijdens de auditie danst Puck de sterren van de hemel maar ze wordt toch niet aangenomen want o.a. de vreselijke Lonneke neemt de audities af. Zij zal ook de musical gaan begeleiden. Sterre wordt wel aangenomen. Puck zal  de afwijzing moeten accepteren en probeert dat ook. Sterre vertelt haar na afloop van de oefenlessen alles wat ze beleeft heeft zodat Puck niets hoeft te missen en thuis dansen ze samen alle dansen die in de musical voorkomen. Dat komt later goed uit als Puck onverwachts toch mee kan doen aan de musical.
Naast al dat getreiter van Lonneke is er ook nog het gezeur met Eline, het zusje van Lonneke, die al net zo vervelend doet. Puck is namelijk gek op Jesse, de jongen die een aantal klassen hoger zit dan Puck. Jesse is zijdelings betrokken bij de musical en zodoende spreekt ze hem af en toe. Maar elke keer staat ze met haar mond vol tanden of flapt ze er rare dingen uit tegen hem. Eline vindt Jesse ook heel leuk en is altijd in zijn buurt te vinden, Puck weet dankzij Elines houding bijna zeker dat die twee samen wat hebben.  Ook dat nog!


Het verhaal leest redelijk vlot weg maar het is niet bijzonder, het brengt niets nieuws, het leidt tot geen enkel inzicht en is ook niet diepgaand. Hooguit het verhaal over de zieke lerares is enigszins 'volwassen' maar eigenlijk past dat gedeelte helemaal niet in dit boek.
Vermoedelijk heeft Lotte Hagen 'pesten' willen bespreken maar dat komt niet goed uit de verf. Er wordt wel verteld waarom Lonneke zo raar doet maar het is niet geloofwaardig. De ondertitel suggereert dat Puck aldoor door eigen toedoen in de problemen komt, dat is niet zo.
Ze wordt gedwarsboomd door Lonneke maar dat doet ze niet zelf. En die enkele rare zinnetjes die ze tegen Jesse zegt zijn niet echt een probleem.
Het verhaal neigt naar chicklit, een tienerchicklit zou je het eventueel kunnen noemen maar zelfs voor een chicklit blijft het erg oppervlakkig...


Wat me erg stoorde zijn de tussenstukjes in de vorm van brieven naar allerlei bedrijven en instellingen. Ten eerste is de inhoud van die stukjes deels een herhaling van het voorgaande hoofdstuk en ten tweede zijn deze brieven zo enorm kinderlijk, ongeloofwaardig en flauw opgesteld dat je het met gekromde tenen zit te lezen. Bovendien is het (vervelende) trucje van tussenstukjes in de vorm van mailtjes of, zoals in dit geval, brieven inmiddels al zo vaak toegepast dat het geen verrassing meer is.


Ik ben dus niet onder de indruk en heb het idee dat Lotte Hagen met een veel kritischer oog naar haar eigen schrijfsels moet gaan kijken. Er zijn teveel herhalingen, het verhaal is veel te makkelijk, van dit soort verhalen gaan er dertien in een dozijn. Het verhaal beklijft ook niet, zo gauw je het boek dichtslaat ben je alweer vergeten waar het over gaat.  Sorry, voor de harde woorden maar van al het geprietpraat in dit boek wordt niemand blij. Het lijkt wel door een meisje van zestien geschreven. Als je jonge mensen aan het lezen wilt krijgen dan gun je ze wat beters dan dit boek. Volgens mij kan Lotte Hagen ook veel beter schrijven dan ze nu doet als ze maar eerst ophoudt met het kinderlijke taaltje en het te vlot willen zijn, ze gaat nu helemaal over de top. Jammer.


ISBN 9789049925123| hardcover | 192 pagina's | Pimento |december 2011
Vanaf 13 jaar

© Dettie, 16 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!