jeugd 13-15 jaar

Suzanne Young

http://suzanne-young.blogspot.nl

 

height="167"De remedie
Deel 3 van The Program-serie
Suzanne Young

Quinlan McKee is vrijwel haar hele leven al een sluiter. Een groot aantal mensen haat sluiters maar anderen zijn juist blij met hun bestaan. Dankbaar zelfs. Quinlan was nog maar zeven jaar oud toen ze haar eerste contract kreeg en in de huid van een overleden persoon kroop. Dankzij Quinlan kunnen mensen na het verlies van een dierbare hun leven weer oppakken.

Wat Quinlan precies doet? Op advies van rouwbegeleiders wordt zij ingehuurd door mensen die een dochter hebben verloren. Quinlan neemt de identiteit van het overleden meisje aan en helpt ouders en familie, tijdens haar korte verblijf, hun afschuwelijke verdriet een plekje te geven. Aan Quinlan kunnen de intens verdrietige nabestaanden kwijt wat ze de overledene nog wilden zeggen. Niet afgeronde zaken worden afgerond, zodat de familie het verdriet beter kan bolwerken. Quinlan is een echte professional. Voor ze haar intrek bij een nieuw gastgezin neemt, verdiept ze zich uitgebreid in het doen en laten van de persoon die ze vervangt. Ze kan zelfs haar stem vervormen. Pruiken, make-up en gekleurde contactlenzen doen de rest.

Soms zou Quinlan een “gewoon” mens willen zijn. Ze koestert herinneringen die niet van haar zijn en heeft toekomstdromen die niet bij haar beroep passen.  Veel herinneringen aan haar eigen leven heeft ze niet. Soms denkt Quinlan aan stoppen maar ze is bang dat ze dan haar vader, die tevens haar opdrachtgever is, zal kwetsen. Ze is dol op hem. Hij is haar enige familie. Quinlan houdt ook van Deacon, haar ex-vriend. Hun relatie is voorbij maar de aantrekkingskracht is er nog. Deacon is als een magneet. Hij trekt haar aan en stoot haar dan weer af. Quinlan heeft zich voorgenomen dat Deacon haar hart beslist niet nog eens zal breken. Voortaan zullen ze enkel goede vrienden zijn.

Kort na een intensieve maar geslaagde opdracht wordt Quinlan op een nieuwe opdracht gezet. Dat is hoogst ongebruikelijk. Een sluiter heeft tijd nodig om weer op krachten te komen. Dat is zelfs protocol nadat sluiters in het verleden doordraaiden omdat ze te snel aan een nieuwe klus begonnen waren. Quinlan vindt het moeilijk te begrijpen dat haar eigen vader de nieuwe opdracht heeft goedgekeurd. Waarom vindt hij het goed dat zijn dochter zo’n groot gezondheidsrisico neemt?

Quinlan doet enigszins bezorgd wat haar opgedragen wordt. Ze wordt Catalina Barnes, een meisje waarvan de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Dat is vreemd. Nog vreemder is het dat Isaac, het vriendje van Catalina, ook bij de opdracht betrokken wordt. Quinlan moet niet alleen Catalina’s ouders maar ook Isaac door het rouwproces loodsen. Catalina’s zus zal het ouderlijk huis tijdelijk verlaten. Zij wil niks met de komst van een sluiter te maken hebben. Quinlan begint vol toewijding aan haar nieuwe opdracht. Ze weet nog niet dat haar verblijf bij de ouders van Catalina haar leven volledig overhoop zal gooien.

De remedie is het derde en laatste deel van The Program-reeks. Na deel twee leek het verhaal afgerond te zijn dus ik was erg benieuwd naar dit derde deel. Zou de schrijfster toch nog een manier gevonden hebben om het verhaal voort te zetten? Zou dat niet ongeloofwaardig worden? Gelukkig heeft Suzanne Young het heel anders aangepakt. De remedie is geen vervolg maar een prequel. Het verhaal van Quinlan speelt zich af voor het uitbreken van de depressie-epidemie waar de vorige twee verhalen om draaien.

Het verhaal is spannend, duister en zit vol complexe liefde. Ook is het een verdrietig verhaal. Het leven van Quinlan is allesbehalve benijdenswaardig. Weet ze eigenlijk nog wel wie ze is? Haar eenzaamheid is hartverscheurend. Dit derde deel past goed bij de twee eerdere delen. Het kan prima als standalone gelezen worden maar ik raad aan om bij het begin te beginnen, dan weet je als lezer al wat de toekomst zal gaan brengen. Dat voegt een extra dimensie aan het verhaal toe.

Ik heb deze reeks verslonden en ik vind het jammer dat er geen nieuw deel meer komt. In de Verenigde Staten is inmiddels een nieuw boek van deze auteur verschenen. In Hotel Ruby belandt tiener Audrey Casella in een vreemd hotel. Ik hoop dat er van dit boek ook een Nederlandstalige versie komt want Suzanne Young weet dondersgoed hoe ze haar lezerspubliek in moet palmen!

ISBN 9789045209920 | hardcover | 366 pagina's| Karakter Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Carolien Metaal
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 9 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De behandeling
Deel 2 van The Program-serie
Suzanne Young

Een aantal jaar geleden werd de wereld getroffen door een afschuwelijke epidemie. Een op de drie tieners raakte zo zwaar depressief dat zelfmoord de enige uitweg leek. De wereld was in rouw gedompeld wat de overgebleven jongeren alleen maar kwetsbaarder maakte. In een poging de zelfmoorden te stoppen werd Het Programma in het leven geroepen. Iedereen die door zijn naasten werd aangemeld, kreeg de kans opnieuw te beginnen. Helemaal opnieuw want de artsen en medewerkers van Het Programma wisten uiterst zorgvuldig alle herinneringen van de deelnemers uit.

Sloane en haar vriendje James hebben zich met man en macht tegen hun depressies verzet maar uiteindelijk verdwenen ze allebei in Het Programma. Sloane maakte een afschuwelijke tijd door. Ze verzette zich uit man en macht tegen de artsen die haar geheugen wilden wissen maar uiteindelijk raakte ze toch al haar herinneringen kwijt. Ook James wist niks meer over zijn verleden toen hij weer naar huis mocht. Sloane en James herkenden elkaar niet meer maar tot grote ontsteltenis van hun ouders werden ze opnieuw verliefd op elkaar. Het Programma had dan wel hun geheugens uitgewist maar de liefde bleek sterker. Sloane en James maakten een nieuwe start maar de programmeurs van Het Programma hijgden alweer in hun nek. Uit angst opnieuw van elkaar gescheiden te worden sloeg het tweetal op de vlucht. Op dat punt begint het tweede deel van deze trilogie.

Er zijn meer mensen die zich tegen Het Programma verzetten. Ze worden rebellen genoemd. Sloane en James sluiten zich aan bij een groepje jongeren dat uit alle macht uit handen van Het Programma probeert te blijven. Ze vechten niet alleen tegen de programmeurs maar ook tegen de terugkerende depressie. James en Sloane kijken met lede ogen toe hoe hun beste vriendin opnieuw door depressieve gevoelens wordt verzwolgen. Komt er dan nooit een eind aan de epidemie?

Het Programma gaat ondertussen een nieuwe fase in. Een fase die niet openbaar wordt gemaakt. Wie niet te redden is, of zich maar blijft verzetten, ondergaat een lobotomie. Op deze manier probeert Het Programma de schijn van succes op te houden. Toch begint de bevolking het geloof in Het Programma te verliezen. Zo schrijft verslaggever Kellan Thomas kritische artikelen over de werkwijze van Het Programma. Hij weet niet dat Sloane het enige geneesmiddel in handen heeft gekregen.

De pil de Sloane van een man, die zowel haar vriend als vijand is, heeft gekregen wordt ook wel “De behandeling” genoemd. Eens waren er meer pillen beschikbaar maar nu is er nog maar één pil over. Als Sloane het middel inneemt zullen al haar herinneringen onmiddellijk terugkeren. Het is een gevaarlijk medicijn want de schok van een compleet verleden dat ineens ontrafeld wordt kan te groot zijn. Sloane weet niet wat ze moet doen. Als ze het middel neemt weet zij alles maar tast James nog steeds in het duister. Als ze het middel aan James geeft, blijft ze zelf voor altijd onwetend.

Het Programma heeft inmiddels weet gekregen van het medicijn en aast met man en macht op Sloane en James. Zelfs de bedenker van Het Programma zelf probeert contact te leggen. Hij beweert zich tegen zijn eigen creatie te hebben gekeerd maar kan Sloane hem wel vertrouwen? En is de liefde tussen haar en James eigenlijk wel bestand tegen alles wat ze meemaken? Langzaam veranderen de piepkleine haarscheurtjes in hun relatie in duidelijk zichtbare barsten.

The Program-reeks biedt een heerlijk liefdesverhaal dat zich tijdens een catastrofale periode afspeelt. Vormt de epidemie de ondergang van de wereld of kan het bestreden worden? Zijn de bedoelingen van Het Programma goed of slecht? De aanvankelijk goede bedoelingen van de regering hebben dictatoriale taferelen met zich meegebracht. Mensen verraden hun depressieve vrienden en familieleden en leveren hen aan Het Programma uit. Niemand durft zijn of haar ware aard te tonen uit angst opgepakt te worden. Gelukkig laat liefde zich niet zomaar beteugelen maar is zelfs de meest innige liefde wel bestand tegen zo veel leed?

De uitgever heeft goed begrepen dat de lezer niet lang op een volgend deel wil wachten. Het eerste deel – Het programma - verscheen in februari van dit jaar, dit deel is in juni verschenen en het derde en laatste deel – De remedie - verschijnt al in oktober. In dit tweede deel lijkt het verhaal afgerond te zijn dus ik ben erg benieuwd wat er in het derde deel staat te gebeuren. Welke verrassing heeft schrijfster Suzanne Young nog voor haar lezers in petto?

ISBN 9789045209517 | hardcover | 398 pagina's| Karakter Uitgevers| juni 2015
Vertaald door Carolien Metaal
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 16 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Het programma
Suzanne Young

Sloane weet heel goed dat ze haar emoties niet moet tonen. Iedereen kan haar immers aangeven en dan verdwijnt ze in het Programma. Vier jaar geleden liep het aantal zelfmoorden onder jongeren volledig uit de hand. Het mondde uit in een epidemie die nog altijd onverminderd voortduurt. Sloane weet dat jongeren die “besmet” raken steeds depressiever worden. Zelfmoord is onvermijdelijk tenzij ze in het Programma worden opgenomen. Voor Sloanes broer Brady was het te laat. Sloane mist hem nog iedere dag.

Het Programma redt mensenlevens. Toch wil Sloane voor geen goud aan het Programma deelnemen. Ook haar grote liefde James verzet zich met hand en tand. Ze steunen elkaar onvermoeibaar terwijl depressieve gevoelens zich steeds dieper en hardnekkiger in hun hersenen vestigen. Het Programma redt dan wel mensenlevens maar wie na een week of zes terugkeert, is een volledig ander mens geworden. Vrijwel alle herinneringen van de deelnemers zijn gewist. Hun identiteit is veranderd. Ze zijn niet langer wie ze eens waren. Wie ten prooi valt aan het Programma verandert in een zombie.

Sloane en James weten dat ze elkaar kwijt zullen raken als ze in het Programma opgenomen worden. Hun herinneringen aan elkaar zullen zorgvuldig gewist worden. Alleen herinneringen die het Programma nuttig acht, mogen blijven bestaan. Sloane en James klampen zich aan elkaar vast. Het voelt alsof de hele wereld zich tegen hen keert. Steeds als de zogeheten programmeurs hun opwachting maken, slaat de angst in volle hevigheid toe. Angst die ze niet mogen laten blijken want voor de buitenwereld moeten ze vrolijk en onbezorgd ogen. Als klasgenoten hevig gillend uit het klaslokaal weggesleurd worden, moeten ze onbewogen toekijken. Wie huilt kan immers wel eens depressief zijn en wie depressief is, is als volgende aan de beurt.

Sloane kan niet voorkomen dat James steeds depressiever wordt. De zelfmoord van zijn beste vriend Brady heeft hem getraumatiseerd. James kwijnt weg en Sloane zet alles op alles om zijn neerslachtigheid voor de buitenwereld te verbloemen. Ze maakt zijn huiswerk, sleept hem naar school en doet alsof alles pais en vree is. Toch kan Sloane niet voorkomen dat het mis gaat. Wanneer de programmeurs opnieuw in het klaslokaal verschijnen, komen ze voor James. Nog één keer kijkt hij naar haar om. Sloane blijft achter en voelt de depressiviteit als een verstikkende deken op haar neer dalen. De bezorgde blikken van haar ouders zeggen meer dan woorden. Het is slechts een kwestie van tijd voor ook zij in het Programma zal verdwijnen.

In eerste instantie vond ik dit verhaal behoorlijk… deprimerend. In het begin van het verhaal voert de neerslachtigheid van de hoofdpersonen de boventoon maar dan ontwaakt er een ander gevoel: een gevoel van verzet. Sloane heeft geen zeggenschap over haar leven meer maar beseft wel dat ze zich kan verzetten tegen alles wat haar overkomt. Ze vindt bondgenoten en probeert hardnekkig iets van haar identiteit te bewaren. En dan is er nog de liefde voor James. Sloane wil hem niet vergeten maar het Programma zal tot het uiterste gaan om al haar herinneringen aan hun onmetelijke liefde te verwijderen. Kan Sloane voorkomen dat ze haar grote liefde vergeet?

Het programma is het eerste deel van The Program-serie. Auteur Suzanne Young hanteert een dynamische en heldere schrijfstijl. Ze weet de gevoelige snaar van de lezer te raken. Het boek biedt een meeslepend verhaal over liefde, rampspoed, complotten en identiteit. Jongeren die houden van fantasieverhalen over verliefdheid en verzet zullen dit boek verslinden. Het verhaal heeft ook mij geraakt en ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel – De behandeling - dat later dit jaar zal verschijnen.

ISBN 9789045206905 | hardcover | 398 pagina's| Karakter Uitgevers | februari 2015
Vertaald door Carolien Metaal
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 15 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER