jeugd 13-15 jaar

Sally Green

altHalf licht
Deel 3 van de Zwart/Wit trilogie
Sally Green


Toch maar even opnieuw vertellen wie Nathan, de hoofdpersoon van deze fantasytrilogie is.
Hij is niet bepaald een gewone jongen. Bijna achttien is hij en wees nu zijn vader, een Zwarte Heks, gestorven is. Zijn moeder, een Witte heks stierf bij zijn geboorte. Deze afkomst is niet makkelijk. Want wie is hij nu eigenlijk zelf?


‘Ik denk aan mijn vader en wil net zo als hij zijn, net zo sterk als hij. In veel opzichten was hij eerzaam en volkomen eerlijk. Maar hij kon ook wreed, hard en angstaanjagend zijn.
(...) Ik heb mijn moeder nooit gekend, behalve uit de verhalen van oma, Arran en Deborah; allemaal aardige, attente mensen. Ik weet dat ik nu heel ver van hen afsta, maar ik wil die helft van mezelf niet verliezen.
Ik wil een Halve Code zijn. Ik wil Zwart én Wit zijn, het beste van allebei.’


Dat valt hem zwaar, want men verwacht toch wel het een en ander van hem. Hij moet Soul bestrijden, de witte heks, die alleenheerschappij nastreeft.

In dit derde en laatste deel gaat hij met de gaven die hem ter beschikking staan, en de nieuwe gaven die hij nog moet ontwikkelen, op zoek naar Annelise. Hij is er van overtuigd dat ze hem verraden heeft en daar moet ze voor boeten. In zijn gezelschap is Gabriel, die hem tot bedaren probeert te brengen. Gabriel is niet zo’n vechter. Hij zou zich het liefst samen met Nathan ergens rustig terugtrekken. Geen oorlog meer.
Nathan doet natuurlijk wat zijn hart hem in geeft: eerst Annelise zoeken, wraak nemen, en dan Van, een Witte heks, helpen Soul te bestrijden en het evenwicht in de wereld te herstellen. Ook in deel drie zijn er de Jagers, die bestreden moeten worden omdat zij de handlangers zijn van Soul.


Er komt een nieuw element in het verhaal: de amulet dat zijn drager onoverwinnelijk zal maken. Gabriel heeft de ene helft, maar de andere is in handen van de heks Ledger, die een teruggetrokken leven leidt. Als zij gevonden is, blijkt ze ook haar eisen te willen stellen.
Ook de heks Celia heeft zo haar ideeën over hoe de wereld er uit moet komen te zien. Dat wordt de grootste uitdaging: hoe vorm je een verbond tussen Witte heksen, Zwarte heksen en halfbloeden die dan samen zonder verdere oorlog de wereld bevolken…


Het vervolg van de saga is boeiend, maar ik vind dat Sally Green er zich te makkelijk van af heeft gemaakt. Hoewel ze genoeg spanning en dramatiek in petto heeft voor de lezer, blijft er toch een onbevredigd gevoel hangen. Waarschijnlijk ligt dat aan het feit dat er een belofte gedaan lijkt te worden. Maar de inlossing daarvan gaat op het beslissende moment nogal kort door de bocht; de apotheose is vooral Het Gevecht, met de dramatische gebeurtenis en dan toch nog maar even die epiloog.
Er wordt net als in de andere delen heel wat strijd gevoerd, waarbij de deelnemers beschikken over speciale krachten. Dat zijn spannende delen. Ook is er romantiek, net als eerder.


Het derde deel lezen zonder de eerdere delen te kennen, valt niet aan te raden, maar als het al wat langer geleden is dat je die las, is dat geen probleem: je zit weer snel in het verhaal.
De kern van deze trilogie is de strijd tussen goed en kwaad, hetgeen je eventueel als een analogie kan zien voor de wereld van vandaag. Het speelt zich af in onze wereld, zonder echt duidelijk te maken waar precies. Alleen af en toe als er door ‘scheuren’ gereisd wordt, komt een aanduiding te voorschijn. Het is een strijd die zich buiten de belevingswereld van ons, fains, afspeelt. Dan kunnen we alleen maar hopen dat de strijd tussen de Witte en Zwarte heksen goede gevolgen heeft...


Sally Gree
n woont in Noordwest-Engeland. Eigenlijk is ze accountant, maar schrijven was hetgeen dat ze altijd al wilde doen. Half Zwart was haar debuut. Half wild een waardige deel twee. En met Half Licht is het gedaan. Hoewel??


De omslag is wederom heel mooi!


ISBN 9789048820481 | Paperback | 144 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2016
Vertaald uit het Engels door Lia Belt | Leeftijd vanaf ca 14 jaar

© Marjo, 4 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHalf Wild
Deel 2 van de Zwart/Wit trilogie
Sally Green


In het eerste deel ‘Half zwart’ hebben we Nathan leren kennen, die nu bijna achttien jaar is. Hij is een ‘halve code’:  zijn moeder een Witte heks, zijn vader een Zwarte Heks. En niet zomaar een: het is Marcus, de meest gevreesde heks. Nathan heeft hem leren kennen in het eerste deel, op tijd voor de ceremonie die op zijn zeventiende jaar plaats moest vinden om een Heks te kunnen zijn. Marcus gaf zijn zoon daarbij de drie Gaven.
Nathans moeder is jong gestorven en het leven is niet makkelijk, omdat zijn halfzussen en halfbroers hem niet allemaal goed gezind zijn. Jessica dus niet. Gelukkig Arran wel.


Nathan is al lang niet meer thuis bij zijn oma. De Witte Heksen zitten achter hem aan. Ook Marcus is altijd op de vlucht overigens, de rol van vader kan hij niet op zich nemen.
Het romantische tintje: Nathans vriend Gabriel is verliefd op Nathan, maar Nathan is op zijn beurt nog steeds verliefd op Annelise. Haar familie – witte heksen – hebben haar het verbod opgelegd om te gaan met Nathan. En nu zijn zowel Gabriel als Annelise verdwenen.


In dit tweede deel gaat Nathan op zoek, maar eerst moet hij ontdekken hoe hij moet omgaan met de gaven. Een ervan is dezelfde als die van zijn vader: hij verandert in een dier. Maar in welk dier? Hoe kan hij het transformeren beheersen?


De achtergrond van het verhaal draait om de heerschappij over de wereld. Soul O’Brien is een Witte Heks, die uit is op absolute macht. Hij werkt nauw samen met de Jagers, die precies zijn wat het woord aangeeft: ze jagen onder andere op Nathan en zijn vrienden. Zij staan onder leiding staan van Jessica. Jawel, de zus van...
Van, de nieuwe ‘vriendin’ van Nathan, streeft naar evenwicht. Ze keurt het niet goed dat er alleen maar Witte Heksen in de Raad zitten.

Nathan, op zoek naar zijn vriend Gabriel, loopt Nesbitt in de armen. Nesbitt is de rechterhand van Van, een Zwarte Heks. Zij kan Gabriel voor hem vinden...  Nathan doet veel voor zijn vriend, maar is Van te vertrouwen?


‘Om de harmonie en het evenwicht te herstellen, moeten we voorkomen dat Soul alle Raden in Europa overneemt, en we moeten de Jagers die voor hem werken tegenhouden.’‘Wie zijn we?’
‘Een uniek verbond van alle heksen.’
’Alle heksen? Bedoel je Witte én Zwarte?’
‘Ja, alle heksen die de traditionele waarden willen behouden.’


Witte heksen zijn goed, zeggen ze, maar zij vinden wel dat het doel de middelen heiligt: zachtzinnig zijn ze niet. En nu zitten ze Nathan op de hielen.
De zoektocht naar hulp - voor Gabriel en Annelise, maar ook de speurtocht naar handlangers - en het vluchten voor de Jagers brengt de vrienden de hele wereld over. Ze reizen via scheuren. Makkelijk is dat: vind een scheur ergens - in de atmosfeer, zeg maar – stap er in en je bent ergens anders.


Het is de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, maar dat is in deze trilogie toch weer op een heel andere manier vormgegeven. Sally Green hanteert een vlotte manier van schrijven. Ze speelt met typografie - vooral in de stukken tekst wanneer Nathan een dier is, schrijft levendige dialogen, en zorgt voor vaart in het verhaal. Magie volop, strijd ook, en jongeren die worstelen met de normale gevoelens die jongvolwassenen kwellen.


Sally Green woont in Noordwest-Engeland. Eigenlijk is ze accountant, maar schrijven was hetgeen dat ze altijd al wilde doen. Half Zwart was haar debuut. Half wild een waardige deel twee. En let eens op de omslag: prachtig!


ISBN 9789048820467 | Paperback | 336 pagina's| Uitgeverij Moon | mei 2015
NUR 284 Vertaald uit het Engels door Lia Belt Leeftijd vanaf 14 jaar

© Marjo, 24 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHalf zwart
Deel 1 van de Zwart/Wit trilogie
Sally Green


‘De truc is dat je er niet mee moet zitten. Je moet niet zitten met de pijn, je moet nergens mee zitten.
De truc om er niet mee te zitten, dat is de sleutel; het is de enige truc, die je in huis hebt. Alleen heb je geen huis. Je woont in een kooi naast een huisje, omringd door een heleboel heuvels en bomen en lucht.
Het is een kooi met één truc.’


We vallen midden in het verhaal: Nathan zit opgesloten in die kooi, mag er alleen uit om opdrachten te vervullen. Zijn bewaarder houdt hem fit: hij krijgt goed te eten, en moet veel sporten. Maar hij is niet vrij.
Natuurlijk ontdekken we vrij snel wie Nathan is, en waarom hij in de kooi gevangen gehouden wordt. Nathan is de zoon van een zwarte heks. De machtigste zwarte heks die er is: Marcus. Maar Nathan is ook de zoon van een witte heks, al is zijn moeder al tijden dood en wordt hij opgevoed door haar moeder. Wie overheerst er in zijn genen? Zal hij een zwarte heks worden? Of toch een witte? Uiterlijk is hij meer zwart, maar hij zal het pas echt weten als hij zijn drie geschenken krijgt.


Op hun zeventiende verjaardag krijgen jonge heksen drie geschenken van een ouder en de aspirant-heks zal weten wat voor gave hij of zij heeft. Sommigen hebben genezende gaven, anderen kunnen een metamorfose ondergaan. De witte heksen, met name de Raad, zijn bang voor Marcus. En ook voor Nathan. Stel dat hij, de half-code, zwart blijkt te zijn, en net zo sterk is als zijn vader? Ze houden hem scherp in de gaten, maar denken dat ze hem misschien toch ook kunnen gebruiken, dus laten ze hem trainen door Celia, op een beschermde magische plek. Waar hij dus in de kooi zit.


Er is een voorspelling: als Nathan het wapen dat Fairborn heet in handen krijgt zal hij zijn vader (kunnen) vermoorden. De Raad wil dat. Nathan wil het juist niet, hij wil zijn vader eerst eens leren kennen.
Als hij weet te ontsnappen krijgt hij de Jagers achter hem aan, de dienaars van de Raad.
En intussen nadert zijn zeventiende verjaardag: hij moet de drie geschenken zien te krijgen, anders is hij verloren...


Opnieuw hebben we hier een spannende trilogie te pakken, ze zijn erg populair.
Is deze anders dan zijn soortgenoten?  De achtergrond is origineel: de wereld van heksen, waarbij er de strijd tussen de witte en zwarte heksen is. Er is een onderlinge strijd om de macht, waarbij  nu nog niet duidelijk is wat ze met die macht van plan zijn. Vaak is er een strijd om de absolute macht over de wereld en zijn bewoners, hier niet echt.
Is wit automatisch goed, en zwart dus niet? Ook dat is niet duidelijk, want we kennen de beweegredenen en doelstellingen niet. Of dit nog verteld gaat worden in de andere delen weet ik niet. Voorlopig lezen we alleen het verhaal van Nathan, die nog niet weet wie hij is. Laat staan wat zijn rol is in de wereld. Hij is een buitenbeentje, die misschien de potentie heeft om de machtigste te worden. Maar hij is ook een tiener: begrijpt de wereld niet altijd, is soms naïef, en laat zich leiden door emoties als vriendschap en liefde. Verliefd is hij ook, en een ander is verliefd op hem.


Het is een lekker verhaal over een tiener, in een vlotte toegankelijke stijl, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van de persoon Nathan. Door de vreemde elementen die de wereld van heksen met zich mee brengt, is het toch wel een apart verhaal, vooral door de belofte van een andere ontwikkeling in de volgende delen. En Sally Green schuwt geweld niet, gezien de soms nogal harde scènes.
Wat zeker is, is dat de lezer wil weten hoe het verder gaat. En dus zit te smachten naar deel 2!
Welke keuzes zal Nathan maken?  Is hij in staat zijn geliefde te redden? Treedt hij in de voetsporen van zijn vader, of kiest hij voor ‘de andere kant’?


Al voor verschijnen is ‘Half zwart’ van Sally Green het meest vertaalde debuut en vertaalde jeugdboek. Hiermee heeft Green twee Guinness World Records op haar naam geschreven.


Sally Green woont in Noordwest-Engeland met haar man en tienjarig zoontje. Ze heeft verschillende banen (betaalde en onbetaalde), en werkte ooit als accountant. Het liefst zou ze de hele dag schrijven.


ISBN 9789048819539 | paperback met flappen | 320 pagina's| Moon| maart 2014
Vertaald uit het Engels door Lia Belt Leeftijd vanaf 14 jaar

© Marjo, 1 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Half Zwart
Deel 1 van de Zwart/Wit trilogie
Sally Green

Nathan hoopt met heel zijn hart dat hij een witte heks is. Hij weet dat iedereen dat betwijfelt en zelf twijfelt hij soms ook. Nathan is anders. Met zijn ravenzwarte, sluike haar en zwarte ogen valt hij op tussen de blonde heksen. Nathan lijkt niet op zijn broer en twee zussen. Hij lijkt op niemand die hij kent. Zal hij op zijn vader Marcus lijken misschien? Niemand praat in zijn nabijheid over Marcus. Marcus is immers een zwarte heks, de beruchtste die er op aarde rondloopt.

Nathan groeit op bij zijn oma samen met zijn broer en twee zussen. Zijn halfbroer en halfzussen eigenlijk want zij hebben een andere vader. Hun vader was een vreedzame witte heks. Hij is vermoord door Marcus en niet lang na Nathans geboorte pleegde hun moeder zelfmoord. Nathan groeit op in een familie van witte heksen en wil niets liever dan ook een witte heks zijn. Toch voelt hij steeds vaker dat niet alleen zijn uiterlijk afwijkt. Zijn innerlijk is ook anders. Is hij dan toch een zwarte heks? Is hij diep van binnen slecht? Zijn zus Jessica denkt duidelijk van wel. Zij steekt haar haat niet onder stoelen of banken. Gelukkig behandelen oma, zijn broer Arran en zijn andere zus Deborah hem altijd liefdevol.

Nathan wil niets liever dan opgroeien tot een respectabele witte heks. Hij wil niet anders zijn. Hij wil niet slecht zijn. Toch moet hij elk jaar voor de raad van witte heksen verschijnen. Zij proberen te beoordelen of hij wit of zwart is en hebben hem vooralsnog als een “Halve code” bestempeld. Niemand besteedt echter aandacht aan zijn witte kant. Voor de raad is hij half zwart. Hij is een nakomeling van Marcus, een heks waar al jaren op gejaagd wordt. Zwarte heksen worden door witte heksen opgejaagd, gemarteld en vermoord. Volgens de witte heksen, die zichzelf als puur en goed bestempelen, moet de wereld ontdaan worden van zwarte heksen. Wat betekent dit voor Nathans toekomst?

Nathans oma voedt hem liefdevol en zo goed mogelijk op. Toch besluit de raad om Nathan uit huis te plaatsen. Ze beschouwen hem als mogelijk gevaarlijk en brengen hem naar een geheime plek. Een plek die met magie beschermd is. Een plek waar Marcus zijn zoon nooit zal kunnen vinden. Nathan komt onder toezicht te staan van Celia, een bikkelharde vrouw die hem ’s-nachts in een kooi opsluit. Overdag trainen ze samen. Nathan krijgt steeds meer uithoudingsvermogen en Celia leert hem vechten. Maar waarom? Wat is de raad met hem van plan? Nathan maakt zich zorgen over zijn naderende zeventiende verjaardag. Elke jonge heks ondergaat op zijn of haar zeventiende verjaardag een speciale ceremonie. Na deze ceremonie zal duidelijk worden over welke magische krachten de jongvolwassen heks beschikt. De ceremonie kan alleen uitgevoerd worden door een ouder of een voorouder. Als Nathan niet op tijd bij zijn oma terug is, zal hij sterven want dat is het lot van degenen die geen ceremonie krijgen. Nathan moet ontsnappen maar ontspannen is niet mogelijk…

Half zwart is het debuut van de uit Engeland afkomstige Sally Green. Het is het eerste deel in de Zwart-wittrilogie. Het boek begint een beetje verwarrend met korte fragmenten die geschreven zijn in de jij-vorm. Het gaat over een jongetje in een kooi. Wie is hij en wat doet hij daar? Nieuwsgierig maakt het wel. Na korte tijd gaat het verhaal over in de ik-vorm en dan wordt het heel interessant. Half zwart is een boeiend, eigentijds geschreven verhaal en gaat in de eerste plaats over anders zijn. Tieners willen op andere tieners lijken en dat geldt ook voor Nathan. Nathan is verliefd op Annalise maar zij is een witte heks uit een zeer respectabele familie. De familie van Annalise maakt Nathan op gruwelijke wijze duidelijk dat hij uit haar buurt moet blijven. Nathan probeert Annalise uit zijn hoofd te zetten maar liefde laat zich nu eenmaal moeilijk beteugelen.

Wat dit verhaal zo boeiend maakt, is dat het heel levendig, vlot en kleurrijk is geschreven. Het is een magisch verhaal maar toch zijn de personen niet veel anders dan gewone tieners. Nathan is op zoek naar zijn identiteit, net zoals pubers zonder magische krachten. Is Nathan een goed mens of zal het kwaad in hem gaan overheersen? Is Nathan sterk genoeg om zijn eigen keus te maken? Het tweede deel in de reeks gaat Half wit heten. Sally Green is van plan om haar eerste boek te gaan overtreffen dus ik wacht in spanning af!

ISBN 9789048819539 | paperback met flappen en zilverfolie| 320 pagina's| Moon| maart 2014
Vertaald door Lia Belt | Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 24 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER