jeugd 13-15 jaar

Bart Van Lierde

http://www.bartvanlierde.be

 

De dief met duizend gezichten


Het is genomineerd voor de Kinderjury 2006 en is als ik het goed begrijp Van Lierde's eerste jeugdboek. Geen overweldigend succes helaas.


De vijftienjarige Lena woont met haar moeder is België. Haar vader is een Italiaan, en reist de hele wereld rond, waarbij hij reisverslagen schrijft. Lena koestert de twaalf boeken die ze van hem heeft en geniet dagelijks van de tekeningen die hij op de muur van haar kamer heeft gemaakt als hij eens in België was.
Op een dag komt ze thuis en ziet dat haar moeder de muren aan het overschilderen is..en daarbij zegt ze dat Lena onderhand de waarheid maar eens moet weten. Vreemd genoeg legt ze dat verder niet uit. Diezelfde dag arriveert er een doos met een brief. De brief is van Lena's vader, Roberto. Hij kondigt aan dat hij haar komt halen voor een vakantie naar Venetië, en dat ze de doos niet mag openmaken, maar onder een brandende lamp moet zetten tot hij er is.
Maar die nacht is vol vervelende gebeurtenissen: een nachtmerrie, een akelige ontdekking, een beest dat uit de doos is gekropen en een boze moeder...
Als Roberto de dag erop komt, wordt hij met doos en beest en zonder dochter buitengezet..
Maar Lena had haar tas al gepakt en staat haar vader op te wachten. Samen gaan ze naar Venetië, waar nog meer warrige avonturen volgen, waarbij Roberto aangezien wordt voor de dief met duizend gezichten die Venetië onveilig maakt, en naar de galg geleid wordt...


Het is wel een spannend verhaal maar er zijn teveel dingen die ongeloofwaardig zijn, te veel toevalligheden. Dat is nog wel te doen voor jeugd in basisschoolleeftijd, vind ik, maar als je schrijft voor 12 en ouder mag het verhaal wel wat beter in elkaar zitten. Of het nog ongeloofwaardiger moeten zijn, dan had het voor een sprookjesachtig verhaal, of zelfs fantasy door kunnen gaan.


ISBN: 9050006612 Hardcover 217 pagina's | Vassallucci | oktober 2004
Leeftijd Vanaf 14 jaar

© Marjo, januari 2006

Reageren? Klik hier!