jeugd 13-15 jaar

Caja Cazemier

http://www.cajacazemier.nl

 

Minkes tegenbeeld
Caja Cazemier


Het boek begint met een proloog: een meisje is getuige van een vervelende gebeurtenis: in de duinen ziet ze hoe een meisje lastig gevallen wordt door een jongen, maar is niet in staat om te gaan helpen. Ze rent weg.
Drie jaar later gaat het verhaal verder met Minke en Evelien. Als Evelien na de zomervakantie op school komt ziet ze er een meisje dat ze niet kent. En toch ook weer wel! Ze komt haar bekend voor, maar ze herinnert het zich niet. Ze blijken buren. Een jaar of zeven eerder woonde Minke in het huis waar Evelien nu woont, voor ze naar een van de Waddeneilanden verhuisde. Nu ze op school gaat op het vasteland woont ze door de week bij haar vroegere buren.


Minke zit in 4 Havo, Evelien is blijven zitten, zit nu in de 3e. Zodoende horen ze tot dezelfde vriendengroep. Ze raken bevriend, al zijn ze heel verschillend. Minke is een bescheiden serieus meisje, dat niet geïnteresseerd is in mode, uiterlijk of jongens. Niet zoals Evelien dat is. Zij heeft haar kamer zelf prachtig ingericht, vindt Minke, in het huis waar ze nu met haar moeder en diens vriendin woont. Haar ouders zijn gescheiden.
Evelien denkt dat ze een makkelijk jaar zal hebben, ze heeft alle stof immers al gehad. Maar ze zit niet lekker in haar vel, leren lukt niet, ze is chagrijnig, krijgt ruzie thuis, niets gaat goed. De jongen waar ze een oogje op heeft blijkt voor Minke te vallen, en als ze nog meer  onvoldoendes haalt - en dat zit er dus dik in - mag ze niet mee naar het eiland voor een logeerpartij bij Minke.
Minke heeft ook een probleem: toen ze nog op het vasteland woonde had ze een vriendje, Jeroen, die ze een beetje uit het oog verloor toen ze eenmaal verhuisd was. Eén keer nog komt hij op vakantie naar het eiland en trekken ze weer met elkaar op. Maar er gaat iets mis. En nu duikt hij steeds weer op voor haar neus, valt hij haar lastig. Maar het is 'haar' Jeroen niet meer: hij blowt, spijbelt, is een profiteur en een nietsnut. Ze wil hem niet. Als hij weer eens heel vervelend doet, is het Evelien die haar te hulp komt, maar vreemd genoeg is Evelien boos op haar! Minke snapt er niets van, maar dat doet Evelien ook niet...


Dit een goede jongerenroman, over meisjes met hun pubergevoelens, over liefde en jaloezie. Door om en om de meisjes de verteller te laten zijn, wordt er ook nog wat spanning ingebouwd. De lezer weet wat er in de meisjes leeft, en begrijpt heel goed hoe de vork in de steel zit. Dat geeft inzicht in de karakters, begrip voor hun daden. De jeugdige lezer kan zich goed inleven, omdat het een realistisch verhaal is.
Mooie psychologische jeugdroman.


Isbn 90 269 8882 6 | Paperback | 143 pagina's | Van Holkema & Warendorf | augustus 1996
Leeftijd: Vanaf 13 jaar

© Marjo, 14 februari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De eerste keer
Caja Cazemier


Jorien zet een oproep op internet:
'Ben je sportief? Krijg je een kick van het onverwachte en ben je avontuurlijk ingesteld? Vind je het leuk nieuwe mensen te ontmoeten en ben je ook nog eens zestien of zeventien jaar? Dan is mijn oproep voor jou bedoeld. Ik wil een paar dagen eropuit met de fiets door weer en wind (door Nederland dus). Tentje achterop, slaapzak mee en dan je voorwiel achterna"


Donna, Lynn, Maartje, Jasper en Jan-Willem (JW) reageren, en daar staan ze dan, voor het station van Utrecht, zes jongeren die elkaar niet kennen, maar zes dagen in elkaars gezelschap zullen doorbrengen. Ze gaan al fietsend langs de kust, over de Afsluitdijk en zakken dan weer af. Ze hebben allemaal hun eigen sores, die ze niet meteen willen delen, maar al snel blijkt dat de omstandigheden hen dwingen. Maartje bijvoorbeeld heeft last van heimwee. Ze geeft het dan ook na twee nachten op. Donna is lesbisch, en ze heeft verdriet omdat haar vriendin het net voor de vakantie heeft uitgemaakt.
Lynn is misschien niet helemaal opzettelijk een verleidster, ze denkt dat alle jongens voor haar vallen. Al heeft ze net een vervelende ervaring gehad met een jongen, ze kan het niet laten om met Jasper te flirten en te proberen JW te versieren.
Jasper is erg onzeker, maar valt als een blok voor Jorien. Dat durft hij natuurlijk niet te laten blijken. JW, heeft eigenlijk geen problemen, behalve dat hij Lynn van zich af moet houden.
Jorien is eigenlijk weggelopen van huis, ze wordt door haar ouders erg strak gehouden en ze wil vrijheid.


Genoeg stof voor een hoop toestanden, en die zijn er dus ook. Iedere deelnemer mag een dag verteller zijn, zodat er steeds een andere kijk op de gebeurtenissen is. Over het algemeen draait alles om de liefde en de seks. Maar ja, dat interesseert de jeugd immers?
Aardig als tussendoortje, meer niet.


ISBN 9789026996931 | Hardcover | 160 pagina's | Van Holkema & Warendorf | oktober 2004
Leeftijd: vanaf 13 jaar

© Marjo, 24 juli 2006

Reageren? Klik hier!