jeugd 13-15 jaar

Mal Peet

altTamar
Mal Peet

Als de opa van Tamar op een akelige manier komt te overlijden, krijgt Tamar een doos in handen: ‘Een cryptogram, vier landkaarten met een elastiek eromheen, een dik pak geld, ook met een elastiek eromheen, een zwart-witfotootje , iets wat op een opgevouwen zakdoek leek en een dun boekje met een roodbruin omslag. Dat was alles.’
Tamar weet dat haar opa de inhoud speciaal voor haar samengesteld heeft. Ze moet uitzoeken wat het betekent.


‘Hij was geen man van wie je makkelijk hield, mijn opa. Niet dat hij kil was, dat niet echt. Maar hij bleef altijd op afstand. Vroeger speelde ik vaak een spelletje met mijn vriendinnen. Een van ons moest iemand in zijn hoofd nemen die we allemaal kenden en de anderen moesten er achter komen wie dat was door vragen te stellen als ‘als deze persoon een muziekinstrument was, welk zou hij dan zijn?’ of ‘als deze persoon een plek was, hoe zou er dan uitzien?’. Ik dacht altijd dat als mijn opa een plek was, hij een van die enorme lege landschappen was die je soms in Amerikaanse films ziet: vlak, een eindeloze weg met wuivende planten erlangs waar de wind huilend doorheen blaast, een uitgestrekte wolkeloze lucht.’


Tamar gaat op reis, met een iets oudere Hollandse neef, langs de rivier de Tamar, en ontdekt wie haar opa was. En misschien ook wel een beetje wie ze zelf is.
Haar opa’s verhaal wordt afwisselend met haar verhaal verteld. De lezer weet dus dat Tamar ook de schuilnaam was van de man die in 1944 naar Nederland gezonden werd als undercover agent, samen met Dart. Ook een schuilnaam. Zij kwamen in Nederland net na de mislukte Slag bij Arnhem, met de opdracht de verzetsgroepen te organiseren.
Hun verhaal is een spannende oorlogsroman, met gevaarlijke acties die relaties tussen mensen veranderen, en mensenlevens op het spel zetten. Liefde en verraad. Passie en jaloezie.
Het verhaal van Tamar is meer een ontwikkelingsroman, een jong meisje dat met de neus op het echte leven gedrukt wordt, door de ontdekkingen die ze doet over het verleden, maar ook door de gebeurtenissen in het heden. Haar wereld wordt op zijn kop gezet, hoe zal ze daar mee omgaan?
Het is bepaald geen dun boek, maar door de spanning, door het afwisselen van de verhaallijnen is het een boek dat zeker ook de jeugd zal boeien. Een deel van de oorlogsgeschiedenis wordt erin verteld, hetgeen waarschijnlijk voor de Nederlandse jeugd meer betekenis heeft dan voor de Engelse. Des te gewaagder dat Mal Peet dit onderwerp aangesneden heeft. En het is ook nog prachtig geschreven, in een boeiende mengeling van beschrijving en dialoog. Erg mooi.


Winnaar van de Carnegie Medal 2006. In 2011 was het bij de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar) het beste buitenlandse boek.


ISBN  9789047507840 |Paperback| 367 pagina's | Van Goor | april 2010
Vertaald uit het Engels door Sanne Parlevliet Leeftijd 14+

© Marjo, 18 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER