jeugd 13-15 jaar

Rick Meijer

Autumnville
Rick Meijer

Hugo hield meer van zijn opa dan van zijn vader. Net als zijn opa leeft hij voor verhalen. Voor boeken. Hij is dan ook dol op de boekenwinkel van zijn opa. Vooral op de zolder is hij graag, daar hangt zo’n fijne sfeer. Maar nu zijn vader de winkel overgenomen heeft, gaat het blijkbaar alleen maar om geld verdienen. Hij zegt ook dat Hugo te veel fantasie heeft. Maar is het wel fantasie als de Wolf verschijnt?


‘Hij is er weer! De Wolf. Ik lig helemaal onder de dekens, ik kan hem niet zien, maar ik voel dat hij naar me kijkt. De Wolf komt dichterbij en ik kan niets. Ik kan me niet bewegen, niet schreeuwen. Ik kan helemaal niets. Het enige dat er is, is de Wolf.
Ineens is het stil. Is hij weg? Nee, ik hoor zijn ademhaling nog, maar het is net alsof hij wacht. Waarop? Ik heb het gevoel dat hij zich omdraait. Gaat hij weg? Maar dan verandert het gehuil n gelach en weet ik dat hij naast mijn bed staat. De Wolf staat voor de geheime opening nu. En ik voel het, de magische spreuk is verbroken. Met een ruk wordt het dekbed van me afgetrokken…’


Dit heeft Hugo alleen aan zijn beste vriend verteld. Mikey is zijn steun en toeverlaat, nu opa er niet meer is. Toch stelt zijn vader wel vertrouwen in hem. Op een dag mag hij alleen de winkel afsluiten. Dat is een verantwoordelijke taak! Hugo doet zijn best: hij kijkt goed of er niemand is, controleert overal. En draait de deur op slot. Maar wat is dat nu? Hij staat al buiten als hij een meisjesstem hoort:


‘Hugo! Help me!’


Maar dat kan niet: er was niemand meer. En ook op straat is niemand.
Het zit hem vreselijk dwars. Hij slaapt er slecht van, zodat hij problemen krijgt op school.
Hij kan het alleen Mikey vertellen. Zijn vader vindt het allemaal onzin en zijn moeder, die is er wel, maar ze heeft geen tijd voor hem. En ze lijkt wel ziek.

Er is van alles aan de hand, maar net als Hugo kunnen wij lezers er ook onze vinger niet op leggen. Er hangt een grimmige sfeer, maar waarom? Het mysterie zit een stuk ingewikkelder in elkaar als je zou denken. Een oplettende lezer kan wel eerder dan Hugo in de gaten hebben wat er speelt, maar slechts gedeeltelijk. De bevreemding blijft, en je kan niet anders dan doorlezen. En pas op het einde passen de puzzelstukjes. Eigenlijk wil je dan weer het verhaal van voren af aan gaan lezen, dan begrijp je veel beter wat er allemaal aan de hand is. En dan is er ook nog de muziek. Met QR-code kun je verschillende nummers beluisteren die bij het verhaal horen.


Het is een beklemmend verhaal, ook al begint het vrij gewoon. Je voelt dat er iets aan de hand is, maar wat dan? Het lijkt wel een gothic, zeker geen griezelverhaal, al zijn er wel elementen die bij dat soort boeken passen. Lees het zelf, en ervaar. Want zo’n verhaal is het: je moet het ondergaan. Niet nadenken, meegaan met de gebeurtenissen. En dus: na afloop het geheel nog een keertje lezen.


Rick Meijer schreef zijn eerste kinderboek in 2017. Breekpunt werd meteen genomineerd voor De Hotze de Roosprijs. Zijn tweede boek Onderschept, schreef hij samen met Gerard van Gemert.


ISBN 9789021681221 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | november 2022
Illustraties van Sophie Pluim | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 16 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER