http://www.jp-rieu.com
Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijver voor kinderen van 4-5 jaar
Sophie
Met jou wil ik mijn dagboek delen
Jean-Philippe Rieu
‘Ok, I’m going to work now, when you wake up this morning, please read my diary. Look through my things, and figure me out.'
― Kurt Cobain
Als ooit een motto van toepassing was, dan is dat zeker het geval met het motto van dit boek!
Het is het dagboek van de ongeveer zestienjarige Sophie, die begint te schrijven op de dag dat ze voor het eerst verliefd wordt.
Wat we vervolgens lezen is dan ook echt een dagboek met daarin de zielenroerselen van een puber, die schrijft over haar gevoelens, haar onzekerheden, over alles wat je maar kwijt wilt in een dagboek, waarbij je er in principe van uit gaat dat het een privéschrijfsel is.
Af en toe wordt het dagboek onderbroken door wat er in de echte wereld gebeurt, en waar Sophie dan meestal ook weer naar verwijst als ze verder schrijft.
‘Die eindeloze gedachtenstroom, die ook vaak ’s nachts niet stopt, die is van mij alleen. En ik alleen moet beslissen wat ik ermee doe. Ook nu weer. De beelden en ideeën in mijn hoofd: denk ik ze of bedenk ik ze? Of ben ik niet eens de denker en bedenker? Ik vraag me af of ik de enige ben die zulke gedachten heeft. Of anderen ook hiermee worstelen.’
Dit alles zit haar dermate dwars dat ze probeert er met haar moeder over te praten. Zo ontdekt ze dat het laten lezen van haar dagboek makkelijker is. En haar moeder reageert ook in haar dagboek.
‘Figure me out’. Sophie wil weten wie ze is, waar ze staat in de wereld, en aangezien haar karakter haar gebiedt open en eerlijk te zijn, laat ze ook haar vriendin lezen, en wil ze later zelfs haar dagboek delen met haar klasgenoten. Tegen die tijd zijn haar teksten nogal filosofisch geworden. Ze stelt levensvragen.
Dat valt niet bij iedereen goed. Als ze er tegenover de jongen er recht voor uit komt dat ze verliefd op hem is, gaat hij even mee in haar manier van communiceren. Maar eigenlijk vindt hij het doodeng. Hij wil zijn gevoelens niet delen - ’het geeft hem de kriebels.’
Natuurlijk zijn er meer mensen die deze openheid maar eng vinden, en Sophie zelf twijfelt net zo goed, waarbij ze als een echte puber in verschillende stemmingen vervalt ‘Himmelhoch jauchzend zum tode betrübt’, en alles schrijft ze op.
Als ze haar dagboek aan de hele klas wil laten lezen, om er over te praten, wordt haar dagboek meer een sprookjesachtig verhaal. Het lijkt me tenminste niet erg realistisch zoals de leerkrachten op school mee gaan in haar filosofische manier van het leven benaderen.
Niettemin zet Sophie de lezer wel aan het denken. En of die lezer op zijn of haar beurt alles met anderen deelt, ach, eerlijk zijn ten opzichte van jezelf is al heel wat.
Een verrassend boek van musicus en dichter Jean-Philippe Rieu, die eerder boeken met liedjes schreef voor kleuters.
ISBN 9789044835458 | Hardcover | 98 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2019
Leeftijd vanaf 14 jaar
© Marjo, 14 augustus 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Regen licht
Illustraties: Ben Peeters
tekst: Jean-Philippe Rieu
Zoals de cover begint, zo gaat het in het hele boek verder. Met een paar basiskleuren – wit, blauw, oranje – worden de pagina’s en de letters van de tekst prachtige grafisch vorm gegeven in allerlei variaties, lettertypen en maat, steeds met een andere vlakverdeling. Dat alleen al is de moeite waard om het boek regelmatig te bekijken, het is een kunstwerkje.
En op, om en door dat kunstwerkje staan dan de gedichten van Jean-Philippe Rieu. Soms niet meer dan een paar woorden, maar soms ook een meer substantiële tekst. Ook staan er pentekeningen in het boekje in combinatie met de tekst.
Er zijn bijvoorbeeld twee pagina’s, waarbij de linker opgevuld is met een pentekening, in het oranje. Je ziet een woestijnlandschap, met op de voorgrond rotsen. Daar zitten hagedissen op, bakkend in de zon waarschijnlijk. Ze lijken te kijken naar een figuur die verderop zit, en die een pannetje op zijn hoofd vasthoudt. Er komt stoom vanaf...
brandend zit ik in de zon
mijn kop is als een snelkookpan
hagedissen in de zon
Als koude kikkers
mijn snelkookpan
Maak er van wat je wil, zoals dat voor alle gedichtjes geldt. De teksten zijn om de lezer na te laten denken, en dan is het meestal zo dat de ene tekst je aanspreekt en de andere helemaal niet. Onderga de tekst en de kleuren, geniet van de kunstzinnige vormgeving.
Een ander voorbeeld waar de tekeningen minstens zo belangrijk zijn als de tekst: op de linker pagina is het druk met stippen, tegen een licht oranje achtergrond, de rechter pagina is maagdelijk met een paar vlekjes. De tekst: links ‘sproeten leven in kuddes’ en rechts: ’een moedervlek alleen’.
Hoe je dit ook interpreteert: het is leuk gevonden en mooi vormgegeven!
Jean-Philippe Rieu is een virtuoos en veelzijdig musicus en een levenskunstenaar, die nu met veel liefde en gedrevenheid projecten voor kinderen realiseert.
ISBN 9789044827156 | Paperback | 342 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016
Leeftijd vanaf 13 jaar
© Marjo, 1 augustus 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER