De E van Eva
Ria Lazoe
‘Soms is vergeten zoiets onmogelijks, dat het je als een zware deken bedekt. Soms is vergeten een zegen, als het over verschrikkelijke dingen gaat. Soms is vergeten een ramp, als je vergeet wat je nooit wilt vergeten!’
1945: Eva is een Joods meisje dat met haar moeder ondergedoken zit in de oorlog. Haar vader, broer en zus zijn op een ander adres. Als zij en haar moeder op een dag gevonden worden door een NSB'er – en ze kent de man! – weten ze hem om te kopen met sieraden. De man wil ook het kettinkje dat haar moeder om haar hals heeft, met een medaillon, hij rukt het van haar nek en verdwijnt. Al vindt haar moeder het vreselijk dat ze het medaillon niet meer heeft omdat ze daar de enig overgebleven foto van haar overleden zoontje in bewaarde, ze zijn wel gered.
Maar verder zijn ze alles kwijt, en Eva’s vader en broer blijken overleden te zijn in een kamp. De zus is wel terug, maar ze is er slecht aan toe. Na de oorlog gaat Eva op zoek naar de man die hen niet verraden heeft.
1946: Ziska, zestien jaar oud, is de dochter van NSB'ers. Haar vader zit in een strafkamp, haar moeder is opgenomen in een sanatorium. Ziska heeft een vriendje, maar op de dag dat haar vader haar een geheim vertelt leert ze een andere jongen kennen die ze wel heel erg leuk vindt.
Het is een dilemma: wie moet ze kiezen, en hoe maakt ze dat de verliezer duidelijk? Maar de keuzes die samenhangen met het geheim van haar vader zijn veel moeilijker. Het heeft te maken met een knikkerzak waar een E op geborduurd is.
Loes is de vriendin van Ziska. Zij is een onecht kind en ze wil weten wie haar vader is. Haar moeder wil het niet vertellen, ze wil eigenlijk niets te maken hebben met Loes, want ze heeft intussen een nieuwe man en samen hebben ze een kind.
Over het verleden van Loes is eerder geschreven in de boeken 'Het pistool' en 'Er mag zoveel niet', waar Ziska en Eva ook een rol hadden. De E van Eva is een los te lezen vervolg. In de drie boeken komen thema’s aan de orde die te maken hebben met de oorlog, zoals wat een NSB'er is en wat het betekent als je een kind van een NSB'er bent. Ook is er de vraag hoe groot je schuld is als je de vijand doodt.
Daarmee hangen de algemenere thema’s zoals vriendschap en verraad samen. Verliefdheid speelt eveneens een grote rol en de zoektocht naar identiteit.
De afbeelding van de omslag wordt duidelijk uit het verhaal, en duidt de samenhang met de andere boeken aan.
Al met al is dit een prima verhaal voor jongeren.
Ria Lazoe ( Almelo, 1945) had eerst een kantoorbaan, maar bedacht dat onderwijzeres leuker zou zijn. Dus stond ze na de Pabo meerdere jaren voor de klas. Intussen schreef ze boeken voor kinderen.
ISBN 9789044838886 | Hardcover | 223 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2020
Leeftijd vanaf 14 jaar
© Marjo, 3 oktober 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Gevangen vogel
Ria Lazoe
Het is een verhaal dat zich afspeelt in de tweede wereldoorlog, maar het boek begint met een proloog in het heden. Oma Nina vertelt. Zoiets.
Ze gaat terug naar de zomer van 1944 in Amsterdam. Nina is dan een meisje van dertien jaar. Als ze in gezelschap van tante Mieke thuis komt, zijn ze er getuige van hoe de Duitsers haar ouders in een overvalwagen sleuren. En ’s avonds komt een onbekende langs om te informeren naar haar vader. Zijn broer die in het verzet zat, is dood gevonden en de laatste die met hem gezien is, was Nina’s vader. De twee mannen hadden ruzie.
Wat heeft haar vader te maken met die moord? Hadden ze toch moeten vluchten zoals Nina eerder had gevraagd? En waar zijn ze nu? Komen ze weer thuis?
Nina’s broer zit gelukkig in Utrecht, bij opa, en kan daar blijven. Maar wat moet Nina, als duidelijk wordt dat haar ouders niet terugkomen?
Tante Mieke brengt haar naar oom Jan, in Drenthe. Haar oom is weduwnaar en heeft een baby. Daar mag Nina nu voor zorgen. Ze raakt bevriend met een meisje dat de dochter van de kasteelheer blijkt te zijn. Siri is dus eigenlijk een freule. Maar Nina heeft er nauwelijks weet van, al vallen haar soms wat eigenaardige dingen op. Waarom zegt Siri bijvoorbeeld zomaar je en jij tegen haar oom en noemt ze hem Jan?
Oom Jan heeft een valk en leert Nina van alles over valkerij. Ze is maar wat trots als ze een jongen die regelmatig om voedsel komt vragen, Peter, kan uitleggen hoe het allemaal werkt. Ze is verliefd. Op de valk, maar ook op Peter!
Maar de idylle blijft niet… er komen Duitsers op het kasteel, en ze hoort geen goed nieuws over haar ouders.
Het is het verhaal over een tienermeisje dat volwassen wordt in moeilijke tijden. Het is nog oorlog, maar er zijn ook berichten over de bevrijding van Nederland. Thema’s zijn - niet verwonderlijk – trouw en vriendschap, maar ook verraad en vijandschap.
Het verhaal heeft niet veel verrassends, maar de tijdgeest (stad versus platteland; adel versus het volk) wordt wel heel mooi beschreven.
Met daarnaast het romantische element hapt het lekker weg.
ISBN 9789044818284| hardcover |143 pagina's| Clavis | januari 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar
© Marjo, 22 april 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER