jeugd 13-15 jaar

Jesse Goossens

http://www.jessegoossens.nl

Jesse Goossens - Non-fictie jeugd

 
It's a wonderful life


It's a wonderful life is een film uit 1946, waarvan niet alleen de titel geleend is, maar ook de filmposter op de voorkant van het boek staat afgebeeld.


De hoofdpersoon is de 17-jarige Anna, die gefascineerd is door de filmwereld, en die te pas en te onpas met filmcitaten strooit. (Voor de geïnteresseerde staat achter in het boek vermeld uit welke film ze komen.)
Anna had graag met haar vriendengroepje naar Salou gewild, maar haar ouders vonden dat niet zo'n goed idee. Gelukkig eisten ze ook niet dat ze met hen mee op vakantie ging. Ze gaat in haar eentje naar Amerika, waar een oom York haar te logeren heeft gevraagd. Het loopt allemaal anders dan ze verwachtte: niet alleen woont ze niet bij Oom York, maar heeft ze een huisje voor zich alleen, hij heeft ook een vakantiebaantje voor haar gevonden. Ze gaat helpen in een antiekwinkeltje, waar Mary haar hulp erg waardeert. Vooral omdat Anna een natuurtalent voor de verkoop blijkt te hebben en briljante ideeën.
In Muffindale waar ze deze zomer woont leert ze de mensen snel kennen. Een er van is de jongeman die aan de overkant van de straat werkt in een begrafenisonderneming. Als Anna hoort wat hij doet roept ze uit dat zo'n beroep toch helemaal niet leuk is, en Daniel wil meteen een weddenschap afsluiten: hij zal haar het tegendeel bewijzen.
Een groot deel van het verhaal wordt zodoende besteed aan uitleg over wat er zoal met en voor een dode gedaan kan worden. Er is een concurrent, en om het helemaal af te maken gaat er ook iemand die Anna goed heeft leren kennen dood.
Alles klopt in dit verhaal. Het is echt een feel-good story. Het speelt in Amerika, en als ik niet beter wist zou ik gedacht hebben dat de schrijfster ook een Amerikaanse is, zozeer is het verhaal van Anna het verhaal van de Amerikaanse droom. Dat Anna dan ook nog een adoptiekind blijkt te zijn, vind ik te veel van het goede, maar vooruit, het kan er nog wel bij.


Hardcover | 222 Pagina's | Uitgeverij Lemniscaat 2008, ISBN10: 9047700228 | ISBN13: 9789047700227,
vanaf 13 jaar

© Marjo, mei 2008

Reageren? Klik hier!