jeugd 13-15 jaar

Harlan Coben

http://www.harlancoben.com

Harlan Coben - Spannende boeken

 

height=Gevonden
Harlan Coben

Gevonden is het derde deel in de Mickey Bolitair-reeks (een spin-off van de Myron Bolitair-reeks voor volwassenen). In de eerste twee delen heeft Mickey al heel wat meegemaakt. Jarenlang woonde hij met zijn ouders op diverse locaties in het buitenland maar een fataal auto-ongeluk maakte een einde aan het geluk van de familie Bolitair. Mickeys vader kwam om het leven en Mickeys moeder raakte hierdoor zo van slag dat ze aan de drugs raakte. Nu zit ze in een afkickkliniek.

Na de dood van Mickeys vader en de opname van zijn moeder, is zijn leven ingrijpend veranderd. Mickey woont nu bij zijn oom Myron, de broer van zijn vader. Het was even wennen voor de twee mannen om een huis te delen maar het tweetal is erin geslaagd een zeker evenwicht te vinden. Mickey heeft een bijzondere vriendengroep bestaande uit de sukkelige zoon van de conciërge, de mollige dochter van een wereldberoemde filmster (een zorgvuldig bewaard geheim), het populairste meisje van de school en Mickey zelf. De vriendenclub probeert een reeks aangrijpende gebeurtenissen te boven te komen.

Tegen wil en dank zijn Mickey en zijn vrienden betrokken geraakt bij de activiteiten van het Abeona Shelter, een geheime organisatie die kinderen redt. Een zonderling, oud vrouwtje – door iedereen het vleermuisvrouwtje genoemd – zocht contact met Mickey om zich vervolgens in een wolk van geheimzinnigheid te hullen. Het laatste wat ze tegen Mickey heeft gezegd, is dat zijn vader nog in leven is. Mickey snapt er niks van. Waarom beweerde de oude dame zoiets ongelooflijks? Mickey heeft zelf gezien hoe zijn zwaargewonde vader na het auto-ongeluk in een ambulance werd afgevoerd. Vader overleefde het niet, dat staat als een paal boven water. Toch slaat de twijfel toe.

De twijfel slaat zelfs zó hevig toe dat Mickey zijn vader op wil graven. Oom Myron is het niet met Mickey eens maar bezwijkt uiteindelijk toch onder de aanhoudende smeekbedes van Mickey. De kist wordt opgegraven en even ontstaat er verwarring: de kist voelt behoorlijk licht aan! De waarheid is niet zo luguber als Mickey vreesde. In de kist bevindt zich een urn met daarin de as van Mickeys vader. Mickey begrijpt deze ongebruikelijke gang van zaken niet maar alle formulieren zijn in orde. Mickeys moeder blijkt opdracht gegeven te hebben het lichaam van haar echtgenoot eerst te cremeren om hem vervolgens in een kist te begraven. De handtekening onderaan de officiële formulieren is onmiskenbaar van haar.

Mickey moet accepteren dat zijn vader echt dood is maar de twijfel blijft aan hem knagen. Waarom beweerde het vleermuisvrouwtje dan zo stellig dat zijn vader nog in leven is? Welke informatie verzwijgt de oude dame? Terwijl Mickey zijn gedachten probeert te orderenen, heeft het Abeona Shelter een nieuwe opdracht voor de vriendengroep. Een vriend van Ema, de dochter van de filmster, is spoorloos verdwenen. De jongeren moeten hem opsporen. Ema is tot over haar oren verliefd op de vermiste knul maar heeft hem vreemd genoeg nog nooit in het echt ontmoet. Het is een internetromance. Mickey vindt het maar een vreemde opdracht. De jongen in kwestie is bovendien knap en populair. Wat zie hij in de mollige Ema die vaak het mikpunt van pesterijen is? Het is niet erg sympathiek van Mickey maar hij vermoedt dat Ema het slachtoffer van een grap is geworden.

Auteur Harlan Coben gaat ervan uit dat de lezer ook de vorige twee boeken heeft gelezen en nog precies weet hoe het verhaal in elkaar steekt. Ik herinnerde me de grote lijnen van het verhaal nog wel maar een aantal details zijn me in de tussentijd ontschoten. Het kostte me daardoor moeite het verhaal goed te volgen want Coben haalt veel gebeurtenissen uit de vorige boeken aan zonder het geheugen van de lezer op te frissen. Eigenlijk had ik dus voorafgaand aan dit boek de vorige delen moeten (her)lezen.

Ondanks de verwarring die af en toe ontstond, leest ook dit boek als een trein. Harlan Coben duikt schijnbaar moeiteloos in de wereld van Amerikaanse tieners en verwerkt hun angsten en problemen in een vlot en spannend verhaal. Thema’s in dit boek zijn populariteit, erbij willen horen, chatten, verliefdheid en gemis. Mickey beseft heel goed dat zijn moeder nooit meer de oude zal worden. Ze kan niet zonder zijn vader en geen enkele afkickkliniek zal haar kunnen genezen. Vader leeft niet meer en dat zullen moeder en zoon onder ogen moeten zien maar… kunnen ze dat wel?

ISBN 9789022566411 | paperback | 327 pagina's| Boekerij | januari 2015
Vertaald door Gert van Santen
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 11 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNu of nooit
Harlan Coben

Steeds meer Amerikaanse thrillerauteurs (zoals bijvoorbeeld John Grisham en Kathy Reichs) breiden hun lezerspubliek uit door – naast thrillers voor volwassenen – boeken voor jongeren te gaan schrijven. Ook Harlan Coben is deze weg ingeslagen en vermaakt zijn nieuwe lezers met de spannende Mickey Bolitair-reeks. Nu of nooit is het tweede boek in deze serie. Mickey is het neefje van Myron Bolitair, een bekend personage in de thrillers van Coben.

Mickey Bolitair komt uit een warm nest. Hij is knap, sterk, stoer en razend populair op school. Tenminste: dat zou Mickey graag willen. In werkelijkheid woont hij bij zijn oom Myron. Mickey’s vader is omgekomen bij een auto-ongeluk waarna zijn moeder instortte en verslaafd aan drugs raakte. Ze verblijft nu in een ontwenningskliniek. Mickey is nieuw op school en allesbehalve populair. Sterk en stoer is hij ook al niet, wel sportief. Zijn vriendengroepje bestaat uit Ema, Spoon en Rachel. Ema is een mollig meisje dat als Goth gekleed gaat en Spoon is de sukkelige zoon van de conciërge. Vreemde eend in de bijt is echter Rachel. Ze is volgens Mickey “de lekkerste meid van de klas”.

Mickey kan nog steeds niet geloven dat hij omgaat met een meisje als Rachel maar voor hij haar beter kan leren kennen gebeurt er iets ingrijpends. Er is een schietpartij in het huis van Rachel. Rachels moeder wordt gedood en Rachel zelf belandt in het ziekenhuis. Ze is in haar hoofd geschoten, meer is nog niet bekend. De politie vermoedt dat het gaat om een uit de hand gelopen inbraak maar Mickey en zijn vrienden ontdekken dat er een aantal dingen niet helemaal kloppen. Is de politie wel te vertrouwen? En waarom hangt er een afbeelding van een vlinder op deur van Rachels ziekenhuiskamer? De vlinder is het symbool van de geheime organisatie Abeona Shelter. Waarom houdt dit mysterieuze genootschap - dat kinderen redt - zich bezig met Rachel? Wat is er aan de hand?

Terwijl Mickey en zijn vrienden proberen uit te zoeken wie er verantwoordelijk is voor de schietpartij in Rachels huis, heeft Mickey nog wat anders aan zijn hoofd. Het vreemde vrouwtje dat door iedereen “het vleermuisvrouwtje” wordt genoemd, heeft hem verteld dat zijn vader nog in leven is! Het vleermuisvrouwtje woont bij Mickey in de buurt en is een vreemde dame die door iedereen gemeden wordt. Veel kinderen zijn bang voor haar maar Mickey heeft ontdekt dat ze in haar jonge jaren een oorlogsheldin was en nu is verbonden aan Abeona Shelter. Maar waarom beweert ze dat zijn vader nog leeft? Mickey heeft zelf gezien dat hij stierf. Toch? Antwoorden blijven uit want het vleermuisvrouwtje keert Mickey na haar schokkende uitspraak de rug toe.

Omdat het boek verdergaat waar het eerste boek ophoudt, duurde het even voordat ik begreep hoe alles in elkaar zat. En dat is natuurlijk mijn eigen schuld want dan had ik het eerste boek maar moeten lezen! Gelukkig is Harlan Coben de beroerdste niet en onthult hij gaandeweg toch alle nodige informatie. Mickey Bolitair is absoluut geen doorsnee tiener. Zijn oom Myron wordt in beslag genomen door zijn stoere baan  en Mickey geniet meer vrijheid dan goed voor hem is. Er is gelegenheid genoeg om flink in de problemen te komen, ook al zijn er mensen die proberen een oogje in het zeil te houden.

Nu of nooit is spannend, een tikje vreemd en leest als een trein. Nieuwsgierige mensen als ik kunnen gewoonweg niet meer stoppen met lezen want hoe zit het nu allemaal? Harlan Coben biedt een avontuurlijk en fantasievol verhaal vol ongewone, boeiende, griezelige en zelfs grappige mensen zoals een onbetrouwbare politieagent, een gewapende vader en een wereldberoemde filmster. Het is een boek over vriendschap. Ik heb genoten van de ongebruikelijke belevenissen van de eigengereide Mickey Bolitair. Nu of nooit is een onweerstaanbaar boek voor eigenwijze jongeren die houden van thrillers met een mysterieus tintje.

ISBN 9789022566183 | paperback | 336 pagina's | Boekerij | juli 2013
Vertaald door Gert van Santen
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 21 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER