jeugd 13-15 jaar

Noëlla Elpers

jeugd 13Beloega


Op de voorflap staat 'hilariteit en spanning op een bijzondere woonboot'. Nou die bijzondere woonboot, dat klopt, maar hilariteit? Spanning, nou, dat valt ook wel mee. Het verhaal kabbelt een beetje door, zoals het water rondom de boot.


Lila is met haar ouders bewoonster van de boot. Haar vader is schrijver, haar moeder kunstenares. Ze zijn niet bepaald doorsnee ouders. En soms voelt Lila zich daar niet prettig bij, al heeft het ook voordelen natuurlijk. Haar klasgenoten weten niet waar ze woont, alleen Tom, de jongen waar ze mee opgegroeid is, kent haar door en door. Zo goed kennen ze elkaar dat ze het niet doorhebben als de vriendschap omslaat in liefde. Lila voelt zich gevleid als de spetter van de klas aandacht aan haar besteedt. Dat verloop niet zonder slag of stoot, mede omdat het geen zuivere koffie is vanuit dejongen.
Een gewoon zoetsappig liefdesverhaaltje dus.


Wat het allemaal goed te lezen maakt, is het feit dat de woonboot niet mag blijven liggen waar die ligt. De buurvrouw heeft geklaagd en er is gebleken dat de Beloega niet permanent bewoond mag worden. Zullen ze nu toch een plak aan vaste land moeten zoeken? Er komen nog meer problemen bij: opa Jaco verliest zijn vriendin en raakt in de war. Hij kan niet alleen blijven wonen op zijn eigen woonboot, elders in de haven. Jaco trekt dus bij Lila en haar ouders in. Ze moet er een stuk vrijheid voor inleveren, maar dat het ook
voordelen heeft, is buiten kijf.
De spanning die beloofd wordt heeft misschien te maken met deze woonproblemen, maar er is ook nog een stalker. Alleen wordt dat stuk van het verhaal niet uitgewerkt.


ISBN 90 6494 0037 Hardcover 256 pagina's | Unieboek | september 2001 13-15 jaar

© Marjo, februari 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier

 
jeugd 12Dolores!


Noëlla Elpers is een boek aan het schrijven voor volwassenen over Johanna de Waanzinnige, (1479-1555).


Bekend met het schrijven van jeugdboeken leek dit haar een goed onderwerp voor een nieuw boek voor jongeren. Maar ze besloot niet Johanna zelf als hoofdpersoon te nemen. Ze koos een nar, een meisje dat door haar dwerggroei een buitenbeentje was. Dolores dus.
Het was in die tijd aan de Spaanse hoven heel gewoon om een nar te hebben, maar de manier waarop Dolores een mix van gezelschapsdame en zusje wordt voor Johanna is waarschijnlijk niet historisch.
Dolores is een van de jongere dochters in een arm Spaans gezin. Binnen dat gezin is ze geliefd, ze heeft een prettig en open karakter. Eerlijk en recht voor z'n raap. Maar als de dochter van Don Pedro aan haar vader vraagt of Dolores niet bij haar mag komen wonen, heeft de vader van Dolores er geen enkel probleem mee om die lastpost weg te doen. In zijn ogen kan ze niets voor het gezin betekenen, en ze kan ook nooit uitgehuwelijkt worden. Wat moet hij met haar?
Alleen op zondag komt ze nog naar huis, de rest van de week woont ze in een kasteel, en leert er met Lucinda haar lessen. In het kasteel bij Don Pedro wordt ze opgemerkt: dat rare dwergje met haar scherpe tong, dat zou een prima nar kunnen worden, en zo komt ze aan het hof van Ferdinand van Aragon terecht. Verkocht door haar vader.
Natuurlijk geniet ze van haar luxe leventje, en ze mag bovendien alles wat ze maar wil eruit flappen, ze heeft er ook vriendinnen. Naast Johanna zijn er de kamermeisjes, maar ook mist ze heel erg haar moeder en broers en zussen. Die ze immers nooit meer zal zien.
Het verhaal sleept je mee door Spanje. Koningin Isabella en koning Ferdinand hadden wel een 'thuis', maar liever reisden ze heel Spanje door. Van het ene kasteel naar het andere, en steeds werd de hele hofhouding meegesleept. Je vraagt je af wat ze dan wel meenamen en wat niet! Als er een stad belegerd moet worden, zoals bijvoorbeeld Granada werd terugveroverd op de Moren, reizen ook vrouwen en kinderen mee. Verbazingwekkend!
Het was de tijd van de Spaanse Inquisitie (gericht tegen de joden en islamieten op de eerste plaats), de tijd van Columbus, en de tijd van grote zeevloten. Gezien door de ogen van Dolores beleef je de tijd waarin Johanna de Waanzinnige volwassen werd. Spannend en ontroerend, een mooi verhaal.

----

Johanna was het vijfde kind en de vierde dochter van het roemruchte koningspaar Ferdinand van Aragón en Isabella I van Castillië. Door het huwelijk van Ferdinand en Isabella in 1469 werd Spanje, dat tot dan toe uit een bonte verzameling elkaar bevechtende rijkjes bestond, verenigd. Isabella en Ferdinand waren fanatieke katholieken. De inquisitie vierde in hun dagen hoogtij en in 1481 werden in Sevilla de eerste ketters verbrand. Joden werden sinds 1478 vervolgd en in 1492 voor de keus gesteld: bekeren tot het katholicisme of Spanje verlaten, uiteraard met achterlating van al hun bezittingen.

----

Paperback | 238 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9047500083 | ISBN13: 9789047500087 13-15 jaar

© Marjo, september 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier!