jeugd 13-15 jaar

Norah McClintock

Het lijk in de kelder


Tasha woont alleen met haar vader, die enkele restaurants beheert. Vijf jaar geleden is haar moeder na een fikse ruzie met haar vader weggegaan en nooit meer teruggekomen. Tasha zwijgt haar dood, want wat is dat voor een moeder, die niet naar haar dochter omkijkt?
Op een dag wordt een restaurant dat ooit ook van haar ouders was gesloopt.
In de kelder ligt een lijk..
En Tasha's leven staat helemaal op zijn kop, als dat haar moeder blijkt te zijn. Nog erger wordt het als haar vader gearresteerd wordt.
Tasha gelooft het niet, haar vader kan niet de moordenaar zijn! Gelukkig is haar vriend het met haar eens, en ze besluiten samen op onderzoek uit gegaan. Wat is er precies gebeurd die nacht dat haar moeder verdween?

Een teen-krimi heet dit. Een thriller voor jongeren(vanaf 13 jaar) . Lekker spannend.
Vertaler: F. Daelemans


ISBN 9068226398 Ingenaaid, 169 pagina's Verschenen: april 1999 Uitgeverij Clavis

© Marjo

Lees de reacties op het leestafelforum en/of reageer, klik HIER!

 
Weggemaaid


De vijftienjarige Mike woont bij zijn nog geen tien jaar oudere oom. Zijn moeder is een paar jaar geleden doodgereden door een onbekende chauffeur, en verdere familie was er niet. Het politieonderzoek heeft nooit iets opgeleverd, en Mike heeft zich er nog steeds niet bij neergelegd. Zijn oom Billy is ook niet de meest ideale opvoeder, die gaat zijn eigen gang, Mike is degene die het huishouden draaiende houdt. Ook moet Mike gaan werken, na school, om wat zakgeld te hebben. Hierdoor verwaarloost hij zijn schoolwerk. Maar als er een nieuwe geschiedenisleraar op school komt, moet daar verandering in komen, de man zit hem op zijn nek. Meneer Riel blijkt bovendien alles te weten van Mike, hoe kan dat?
Als de geschiedenisleraar zelfs bij Mike thuis komt, blijkt Billy hem te kennen, het is de politieman die het onderzoek deed. Of hij zich verantwoordelijk voelt voor de wees, of zich schuldig voelt over het niet afgeronde onderzoek, dat wordt niet duidelijk, maar Meneer Riel blijkt de enige bij wie Mike terecht kan als hij onder invloed van zijn vrienden maar tegen zijn eigen gevoel in, een diefstal pleegt en zijn baan kwijtraakt. En als Billy meer blijkt te weten van het ongeluk met zijn moeder dan hij wil toegeven.
Met een spannende ontknoping wordt het verhaal afgerond.
We beleven alles door de ogen van Mike, het boek geeft de belevingswereld van een vijftienjarige weer. Een psychologische thriller dus.


Hardcover | 214 Pagina's | Uitgeverij Clavis | 2005 ISBN: 9044804367
Vanaf 13 jaar

© Marjo, juni 2006

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 
Over de rand


Chloë woont nog niet zo lang in het stadje Easting, waar ze naar toe verhuisd is omdat haar stiefvader een nieuwe baan heeft. Hij is commisaris van politie geworden. Eerst al dringt hij zich hun leven binnen, vindt Chloë, en dan moet ze nog haar vertrouwde school en haar vriendinnen missen.Echt blij is ze dus niet. Maar er blijkt afleiding genoeg te zijn.
Het begint met de vermissing van Peter, een klasgenoot, die ze nauwelijks kent, maar die naar blijkt haar wel zag zitten. Peter wordt dood onder aan een rots gevonden. En omdat zijn moeder niet gelooft dat het zelfmoord is, doet Chloë's stiefvader verder onderzoek.
Maar Chloë is een insider: zij is degenen die op school het een en ander hoort, en dingen ontdekt. Thomas, de sportheld van de school, zoekt toenadering, hetgeen ze nauwelijks kan geloven. Zij? De vriendin van de jongen waar iedereen naar opkijkt? Ze belandt via Thomas in het vriendenkringetje dat bestaat uit Lise en Matt, en Daria. Ieder van hen heeft zo zijn eigen problemen, maar wat hebben ze allemaal met Peter te maken?

Een Teen-krimi, staat op de voorflap. Een krimi is het, en een geslaagde ook. Alles berust op toeval, maar toch is het verhaal overtuigend spannend.

Clavis, ISBN: 90-6822-880-3, 2001. Leeftijd: +14 jaar Uitvoering: gebonden
vertaald door Frieda Dalemans

© Marjo, augustus 2005

Lees de racties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

(Voor meer informatie over Norah McClintock, klik op de afbeelding)

 

Wie ben ik?Norah McClintock zou ook best uit de weg kunnen met boeken voor volwassenen denk ik! Ook deze is weer echt spannend, en doet niet onder voor een 'volwassenen'boek.

Zanny is een meisje van 15. Zij is al zo vaak met haar vader verhuisd dat ze blij is dat ze nu eindelijk lijken te blijven, in dat leuke stadje waar ze nu wonen. Maar de vrijheid die ze graag wil krijgt ze nog niet. Zeker niet nu er een foto in de krant is verschenen van demonstrerende mensen, waar zij tussen staat. Haar vader lijkt alleen maar bezorgder geworden te zijn.
Op school begint ze ook vrienden te maken, maar toch is ze blij-verrast als die nieuwe jongen, Nick, interesse in haar blijkt te hebben en een afspraakje wil maken. Blij loopt ze naar huis. Aan het begin van de straat ziet ze ambulance en politie staan. Toch niet bij haar huis?
Maar dat is wel zo: haar vader is dood, en de politie denkt aan zelfmoord. Zanny is overmand door verdriet, maar zelfmoord? Haar vader? Nee, dat kan niet. De inspecteur van politie nodigt haar uit voor een gesprek, on duidelijkheid te krijgen. En bij dat gesprek ontmoet ze een brigadier van de drugsbrigade, die het huis wil onderzoeken. Hij vertelt dat haar vader niet is wie ze altijd gedacht heeft: hij heeft toen Zanny nog jong was, tien miljoen dollar gestolen en is sindsdien op de vlucht geweest. Ook dit kan Zanny niet geloven, maar als ze via de notaris kennis maakt met haar voogd die een broer van haar moeder is, vertelt die haar ook allerlei dingen die ze nooit geweten heeft. Ze gaat zelf op onderzoek uit, en Nick is bereid haar daarbij te helpen. Maar de raadsels worden alleen maar groter: is die oom wel haar oom? Waarom is die drugsbrigadier zo fanatiek? En Nick, is hij wie hij zegt wie hij is? Maar wie is ze zelf dan?


Een ongemeen spannend boek, waarbij de raadsels alleen maar toenemen, tot alles in een angstig moment op zijn plaats valt.

Uitgeverij Clavis Isbn: 9068227696 Uitgave datum: 2000-10-04
Vertaald door Frieda Dalemans

© Marjo, september 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER