jeugd 13-15 jaar

Junnah Twinn

altDe poort van Elim
Yunnah Twinn


Holly is een vrijgevochten veertienjarig meisje, dat graag met haar hond Draa door de omgeving zwerft. Op haar motor! Draa is een enorme hond en zolang Holly niet te snel gaat, houdt de hond haar goed bij. Wat Holly ook graag doet, is sleutelen aan motoren, met Sam. Haar vader Cris, die haar enige opvoeder is, laat haar maar begaan.


Op de dag dat ze een bijna-botsing heeft met een jongen, Storm geheten, verandert haar leven. Storm woont namelijk in het kamp van een zwerversvolk dat zich de Urian noemt: bewakers van de poorten van Elim. Holly wordt gevraagd hen te bezoeken, en pas dan vertelt Cris haar dat zij bij hen hoort, net als haar verdwenen moeder Hydra.
Cris vertelt over een andere wereld, onzichtbaar voor de meeste mensen, maar niettemin helemaal echt. Het land werd bewoond door natuurgeesten, de Elim. Zij waren zoals de naam al aangeeft, nauw verbonden met de natuur en regelden zo het leven op aarde. Maar de mens is een egoïstisch wezen, en het gebruik dat zij maakten van de aarde werd al snel misbruik: zij brachten grote schade toe aan de aarde. Waar natuur vernietigd werd, verdwenen de Elim. Zij werden gedwongen zich terug te trekken in een eigen wereld, die zij beschermden met een krachtveld, waarin poorten opgenomen werden: de Elim moest terug kunnen als de mens tot inzicht zou komen.
Om die poorten ook aan de kant van de mensen te beschermen waren er de groepen Urians, menselijken met gemengd bloed.
Holly reageert alsof Cris haar een sprookje heeft verteld, maar ze komt er al snel achter dat het bittere werkelijkheid is, en dat zij zelf als dochter van Hydra er bij betrokken is. Zij is de kleindochter van Oeragn, de Urianin, de leider van de Urians.
De leidster van het kamp vertelt over een zwakke plek in de grens, waarachter zich de Ziellozen verzamelen. Die wezens blijken onder controle te staan van ene Dargan. En Dargan is Holly’s oom, ook een beschermer van de natuur. Hij ziet dat evenwel anders: hij is zo boos op de mensheid die de wereld aan het vernietigen is, dat hij besloten heeft die mensheid dan maar te vernietigen en daarmee de gehele aarde.


Dit lijvige boek vertelt het verhaal van Holly en Storm die op pad gaan om Dargan te zoeken. Ze hebben geen idee hoe ze in het Drakengebergte kunnen komen, waar hij zich bevindt, of wat ze moeten doen als ze Dargan vinden, maar gelukkig vinden ze iemand die helpt. En Draa is bij hen.
Cris en Sam gaan ook op pad, zij moeten Hydra bevrijden, die als gevangene van haar broer er erg slecht aan toe is.
Een verhaal vol spanning, en avonturen, dat in mijn ogen in de categorie ‘fantasy’ valt: het is de strijd tussen goed en kwaad. Je weet tevoren wie er gaat winnen, alleen weet je niet op welke manier. Er zijn vreemde wezens, en magische krachten.
En, en dat is een kritiekpunt: net als in vele andere fantasyverhalen moet er nogal wat uitgelegd worden. Als de rest van het verhaal dan flitsend is, is dat niet zo erg. Ik denk dat er best meer geschrapt had kunnen  worden, ter bevordering van de leesbaarheid en de drang om door te lezen.
Maar aan de andere kant zijn er leuke dingen: de hond Draa, het zingen (ha, ik vertel lekker niet wat dat inhoudt!) en het verhaal van twee jong volwassenen die hun weg zoeken...


ISBN 9789491164125| Paperback| 540 pagina's | Uitgeverij Pumbo| november 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 23 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER