jeugd 13-15 jaar

Sarah Mlynowski

Hey, met mij!
Sarah Mlynowski


Het zal je maar gebeuren, dat je een telefoontje krijgt van jezelf, maar dan jaren ouder! Dat geloof je toch niet! Dat moet iemand zijn die een gemene grap met je uithaalt.
Maar als die oudere ik volhoudt en zelfs je intiemste geheimen kent, dan moet je het wel geloven. En zo wordt het leven van Devorah, ruim dertien, compleet ondersteboven gegooid. Want haar oudere ik, achttien is ze, heeft liefdesverdriet omdat Bryan het net heeft uitgemaakt, en nu heeft ze bedacht dat ze kan en moet voorkomen dat ze überhaupt verkering krijgt met hem. Dus mag de jongere ik niet met hem uit.
De twee Devorah's hebben contact via een mobiele telefoon, waarvan langzaam de batterij opraakt. Maar voor ze daar achterkomen, heeft de oudere ik al heel wat veranderd in het leven van de jongere ik, van haarzelf dus. Grappig is dat ze meteen de resultaten ondervindt: als de jongere inderdaad niet uitgaat met Bryan, verdwijnt hij van alle foto's die de oudere ik heeft. En niet alleen dat: ook alle cadeaus die hij haar de afgelopen jaren heeft gegeven zijn weg, en haar vriendinnen weten helemaal niets van een verkering. Ze blijken ook nog steeds haar vriendinnen, terwijl ze die eigenlijk kwijt was geraakt doordat ze al haar tijd doorbracht met Bryan.


'Het is een zilveren Honda Covic. Joëlle en Karin zitten voorin. Wat doen zij hier? Nemen ze iemand uit de buurt mee? Toet! toet! Toet! Ik kijk rond om te zien of er iemand anders is naar wie ze zwaaien. Behalve een bejaarde die aan het grasmaaien is, ben ik de enige in de buurt. Ik kijk naar de auto. Het lijkt wel of ze naar mij toeteren en zwaaien.'


Soms is het wel vervelend voor de oudere ik, want soms weet ze zich niet te 'herinneren' hoe haar leven er uit ziet. Relaties en vriendschappen zijn ineens ander dan ze die kende. En ook in de huiselijke situatie zijn de dingen steeds anders, iedere keer als de oudere ik haar jongere ik iets laat doen wat ze zelf niet gedaan heeft, verandert er van alles. Onmiddellijk. Als bijvoorbeeld de jongere ik de hoofdprijs wint in de loterij - er moet geld komen voor de studie - dan bevindt de oudere zich ineens in een enorm luxe landhuis. Maar haar ouders blijken gescheiden en dat wil ze dan weer niet. Ze haalt de jongere over om er voor te zorgen dat ze de prijs niet winnen en meteen is de marmeren trap verdwenen.


Natuurlijk is dit verhaal je reinste droom, de schrijfster heeft zich laten gaan in een fantasie die je helemaal meebeleeft. De rest van het verhaal is een lekker meidenverhaal, heeft ook niet zo veel om het lijf. Maar toch: stel nou dat het kon, je leven veranderen, een nieuwe keuze maken met voorkennis van wat de gevolgen zijn, wat zou je dan doen? Een heerlijk boek dus om in weg te zinken, en dan daarna stiekem je eigen fantasie laten werken.

'Als je een jongen hebt gezoend en hij herinnert het zich niet, is het dan nooit gebeurd?'


Isbn 978 90 475 0378 1 Paperback 254 pagina's | Van Goor | januari 2010
'Gimme me a call' Vertaald door Era Gordeau Vanaf 13 jaar

© Marjo, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER