jeugd 13-15 jaar

Rindert Kromhout

Soldaten huilen niet
Rindert Kromhout


Het verhaal gaat over twee broers, Quinten en Jullian Bell, zonen van de Britse schilderes Vanessa Bell. De vader van de jongens is de kunstcriticus Clive Bell, hij woont niet bij zijn gezin, maar valt er regelmatig, met steeds wisselende vriendinnen, wel binnen. Moeder woont samen met de homosexuele schilder Duncan Grant (en zijn steeds wisselende vrienden) in een schilderachtig buitenhuis vlakbij Sussex. De zus van hun moeder is ook nog eens de schrijfster Virginia Woolf, en ook de schilderes Dora Carrington is kind aan huis. Het geheel vorm een tamelijk excentriek kunstenaarsgezelschap waar door de dorpelingen zeer bevreemd naar gekeken wordt, maar waar het voor de jongens heerlijk toeven is.
Quinten is de schrijver van de twee, hij krijgt veel tips van zijn tante Virgina en schrijft dit boek over zijn leven in het huis Charleston. Het boek gaat over broederschap en vriendschap, over opgroeien en ontdekken dat levens die sámen vielen ook uit elkaar kunnen groeien. En natuurlijk blijkt alles in tweede instantie net wat anders te zitten dan het op het eerste gezicht leek.
Het boek speelt in de jaren dertig, in een politiek onrustig Europa waar vooral Julian zich erg bij betrokken voelt.


Een prachtig boek. Ten eerste wil je acuut je spullen pakken en óók gaat wonen in dat schilderachtige huis tussen al die kunstenaars. De jongens vertoeven een groot deel van de tijd in een boomhut in de tuin waar ze van boven af op hun gemak iedereen kunnen bespieden, en ik zag mezelf daar al helemaal zitten.
Ten tweede ráákt het verhaal. Het gebeurt me niet vaak bij een boek maar ik las het op het einde met een brok in mijn keel.
Het motto van het boek sprak me ook zeer aan trouwens; Ga altijd je eigen weg, blijf altijd nadenken en loop nooit zomaar achter de massa aan!
Ik ga nóg meer van deze schrijver lezen!


Hier nog een link van het huis
http://www.charleston.org.uk/


en van het leven en werk van Vanessa Bell en the Bloomsbury groep waar de kunstenaars die bij hen kwamen/woonden toe behoorden

http://therem.net/bloom-vanessa.htm


ISBN 9789025856151 Hardcover 265 pagina's | Leopold B.V. | maart 2010
Vanaf ca. 13 jaar

© Willeke, 19 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER