jeugd 13-15 jaar

Wilma Geldof

http://www.wilmageldof.nl

Lees ook de Leestafel-recensie over het boek Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof.

 
jeugd 13Vlinder


De 14-jarige Susanne vindt school en haar vriendinnen maar saai. Doet ze eens een te gek voorstel, dan wordt dat nooit geaccepteerd. 's Avonds hangt ze met haar vriendinnen op het veldje, maar daar is niets aan. Tenslotte, als niemand dan met haar mee wil gaan naar het nieuwe jongerencentrum verzamelt ze de moed om alleen te gaan. Vreselijk eng is dat, ze kent er niemand, ze durft niemand aan te spreken, durft nergens bij te gaan staan. Het zal wel bij deze ene avond blijven denkt ze.
Maar gelukkig, een jongen spreekt haar aan, of ze zin heeft om mee te doen met tafelvoetbal? Ze kent er niets van, maar zo heeft ze tenminste wat te doen en die jongen is wel aardig. Al zegt hij niet veel. Nu durft ze nog wel een keer te gaan. Als ze er al wat beter bekend is, - haar vriendinnen willen nog steeds niet mee-, verschijnt er op een avond een meisje dat totaal anders is...


"het meisje hief haar armen wijd en danste met haar ronde billen naar achteren. Supersnel bewogen die billen. Ik kon niet anders dan er gebiologeerd naar staren. Opeens was er niets anders dan het meisje op de dansvloer en de dreunende muziek. Ze draaide zich om en lachte. Haar bovenlichaam hield ze stil, alleen haar heupen bewogen. Toen veranderde ze weer, ze liet haar borsten even schudden en daarna danste ze met armen, benen, billen, borsten, met alles wat ze had."


Dit meisje wordt de nieuwe vriendin van Susanne. Het meisje noemt zich Vlinder. Ze maakt haar eigen keuzes, zegt ze, het is haar eigen leven, dus ze mag doen wat zij wil. Susanne wil dat ook wel, maar zij mag natuurlijk niet van haar ouders. Als die na een tijdje ontdekken met wie hun dochter omgaat, laten ze duidelijk blijken dat ze dat meisje geen goede vriendin vinden.
Hebben ze gelijk, of is Vlinder juist een heel goede vriendin voor Susanne? Jongeren vinden dit een lekker leesboek. En het leest ook lekker weg. Geldof weet precies hoe ze jongeren moet bereiken, gebruikt hun taal, en beschrijft problemen waar jongeren mee te maken krijgen. Dus een geslaagd boek.


ISBN 902511007 X 2006 Haarlem uitgeverij Holland 158 pagina's, 13 jaar en ouder

© Marjo, april 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER