jeugd 13-15 jaar

Ubald Seveke

http://www.ubaldseveke.nl

 

Waarin Nordin
Ubald Seveke


Deze recensie kan niet anders dan beginnen en eindigen met lovende en bewonderende woorden voor de illustraties, en de vormgeving van dit boek. De schrijver is tevens grafisch vormgever van professie, en dat spat van dit boek af. De illustraties zijn werkelijk prachtig, in terrakleurige tinten. Kunst. Het is met zichtbaar vakmanschap en plezier gemaakt, je blijft er in bladeren en nieuwe details ontdekken, zelfs als het boek al  uit is.


Het verhaal is een magisch sprookje. Een sprookje compleet met een ontvoerde prinses, een zevenkoppige vuurspuwende draak, een geheimzinnige magische grijsaard, een blauwe knikker met magische krachten, en zelfs, met een knipoog naar Kleinduimpje, rozijnen in plaats van broodkruimels. Mocht u dit boek echter aan uw kleine kinderen voor willen lezen, dan zal ik u dit plechtig ontraden. Zij zijn expliciet niet de doelgroep, het boek bevat iets te veel oorlog, gruweldaden en doden om een gezellig sprookjesboek te zijn. De lezer moet op zijn minst de basisschool verlaten hebben. Een bovengrens voor dit boek is er echter niet. Ik als volwassenen heb er zeer van genoten. 
Het een coming of age-verhaal, in een sprookjesdecor. Een jongeman, Nordin, schoenlapper van beroep, krijgt een  onmogelijke opdracht, waardoor hij dingen moet doen die hij eigenlijk niet kan en durft. Doordat hij toch steeds tegen alle logica in, vertrouwen in eigen kunnen toont, een boodschap die hem door het verhaal heen telkens weer wordt toegefluisterd, verslaat hij tot zijn eigen verbazing draken, ontsnapt hij meerdere malen aan een gruwelijke dood, en blijkt hij zelfs te kunnen vliegen. Dat laatste met behulp van wat uilenballenbouillon, maar ook om daar op te durven vertrouwen heb je het nodige geloof nodig:


“Of je voor  vliegen nu echt uilenballenbouillon nodig hebt is eigenlijk nooit voor de volle honderd procent bewezen. Het uitgangspunt  voor iedere vlieger is het rotsvast onwrikbare geloof  in eigen kunnen. Het is dan ook heel goed mogelijk dat het drinken van uilenballenbouillon slechts een mentaal zetje in de rug geeft. Uiteindelijk, zoals je in vliegen moet geloven om het te kunnen, moet je ook in uilenballenbouillon kunnen geloven. Zo werkt elk geloof.”


Onderweg komt hij uiteraard veel samenzweerders en duistere machten tegen, en belandt hij in politieke complotten die je als lezer zelfs bij het dichtslaan van dit boek nog niet helemaal hebt kunnen doorgronden. Het boek lonkt wat mij betreft dan ook naar een vervolg. Sterk vond ik de  verhaallijn en de spanningsboog, ik blééf lezen.
Iets minder sterk vond ik hier en daar de schrijfstijl, de schrijver wisselt regelmatig van oude, gedragen taal naar moderne spreektaal. Hij lijkt zijn ‘toon” nog een beetje te moeten vinden, maar moet wat mij betreft zeker met schrijven doorgaan om zo zijn eigen vaste stijl te vinden. Graag dus nóg een boek, met als het even kan nóg meer van dit soort werkelijk prachtige illustraties.


ISBN 9789089480248, 286 pagina’s, Uitgeverij Celadon Augustus 2012

© Willeke, 5 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWaarin Nordin
Ubald Seveke


‘Waarin Nordin…’ wat klinkt dat heerlijk ‘ouderwets’! En alle hoofdstukken beginnen zo. Is het een sprookje?
Jawel, maar wel in een modern jasje. Een mix van heel veel.
Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld (met kaart voorin!) met magische wezens en toverkrachten.
Er is een prinses ontvoerd, en Nordin vindt dat het zijn taak is om haar te redden.
Wie is die Nordin?
Een onbeduidende schoenpoetser, die opgegroeid is bij een voogd omdat zijn ouders gestorven zijn bij een pestepidemie. Hij neemt zijn beroep erg serieus en kan er dan ook de kost wel mee verdienen. Veeleisend is hij immers niet. Aks het verhaal begint, ziet hij een grijsaard aankomen. De man loopt moeizaam en lijkt uitgeput. Nordin biedt hem water aan, en laat daarvoor zijn spullen in de steek. Daar profiteert een dief van, die wegrent met de kist onder zijn armen. Er gebeurt iets vreemds: de dief slaakt een kreet en laat de spullen vallen als de oude man iets prevelt.  En hij zegt:


‘Zo op het oog ziet het er naar uit dat ik jouw hulp nodig heb. Maar eigenlijk ben jij het die mijn hulp nodig heeft. Alleen weet je het nog niet.’


Verbaasd neemt Nordin de blauwe knikker aan die de man hem aanbiedt. Meteen ervaart hij een wonderbaarlijk gevoel...


‘Doe niets wat je anders niet zou doen,’ zegt de oude man,  ‘Je opdracht zul je vinden zoals alles in je leven op je pad komt, het is je lotsbestemming.‘


Al snel merkt hij dat de blauwe steen hem magische krachten geeft: hij hoort ongure mannen praten over de ontvoering van de prinses, en probeert die te voorkomen. Maar als dat niet lukt zit er niets anders op: hij zal haar moeten zoeken en bevrijden.


Die avonturen worden verteld op een humoristische, magische wijze, en slepen je mee, een fantastische wereld over. Nordin leert uilenbouillon maken, hij verliest zijn beste vriend, hij wordt opgesloten, hij wordt verliefd en hij leert vliegen. Hij begeeft zich naar alle windstreken en doorloopt alle seizoenen, die heel fraai terugkomen in de keuren waarmee de illustraties het verhaal verlevendigen. Verlevendigen is een te klein woord: die tekeningen zijn prachtig, juist door de eenvoud: zwart-wit met naargelang het seizoen een enkele kleur.
Op verschillende pagina’s zie je ook de wazige vorm van een duivelsfiguur met rode ogen. Pas achterin het boek begrijp je daar de bedoeling van, een leuke vondst die het geheel weer iets extra’s meegeeft.
De schrijver wekt de schijn zich te beperken tot een wereld die Middeleeuws lijkt, maar verwerkt daar ook moderne dingen in. Dat geeft het boek een speels karakter.
Dit verhaal over een jongen die volwassen wordt in een wereld vol gevaren, waar hij evenwel ook vriendschap en liefde tegenkomt, is als een fantasyverhaal – een queeste; de strijd tussen goed en kwaad; vreemde figuren – maar tegelijk is het voor lezers die denken niet te houden van fantasy een sprookjesverhaal waarin het goede het kwade zal verdringen.
Er zit zoveel in dat iedere lezer er datgene uit kan halen wat hij wenst: verwijzingen naar onder andere literatuur, naar carnaval, en met een heel lief paard…
En natuurlijk ook nog een feest om naar te kijken!


ISBN 9789089480248 | paperback| 286 pagina’s | Uitgeverij Celadon | Augustus 2012
Leeftijd: 13 plus?

© Marjo, 18 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER