jeugd 13-15 jaar

Corine Naranji

altEen kast vol kleren
Deel drie uit de serie Lina en Lotte
Corine Naranji


Lotte en Lina zijn veertien jaar en zitten op school in dezelfde klas. Er zijn al eerder boeken over de twee meisjes verschenen, dus bevriend zijn ze al lang!
Lina is van Marokkaanse komaf, en heeft een strenge vader, die graag wil dat zijn dochter zich gedraagt als een Marokkaans meisje. Hoofddoek op dus, geen jongens, zeker geen Nederlandse!
Dat ze verkering heeft met Robin moet geheim blijven. Ze is immers al uitgehuwelijkt aan een neef die nog in Marokko woonten tien jaar ouder is. Maar dat doet er nu weinig meer toe: Robin heeft het uitgemaakt.
Lotte maakt zich zorgen: haar vader heeft geen werk meer, en haar moeder is altijd een thuisblijfmoeder geweest en krijgt ook niet zo makkelijk ergens werk. Haar ouders vertellen haar dat ze waarschijnlijk het huis zullen moeten verkopen, en dus moeten verhuizen!
Nu begrijpt ze pas hoe lastig het voor Lina altijd is geweest: de vader van Lina is ook werkeloos, en ze moeten rondkomen van een uitkering.
Lina heeft nooit leuke nieuwe kleren kunnen kopen en nu kan Lotte dat ook niet meer.
En dan komt er een nieuw meisje op school: Alice. Uit Amerika komt ze en ze is een echte modepop. Ze vertelt de meiden over een wedstrijd waarmee ze een kast vol kleren heeft gewonnen. Dat is wel te zien: iedere dag draagt ze nieuwe spullen! Kleding die Lina en Lotte nooit aan zouden doen naar school. Maar Alice op haar beurt keurt de outfits van haar Nederlandse klasgenoten af: zo kinderlijk! Willen zij er niet modieus uitzien dan?
Gelukkig heeft Lotte een idee! En ze heeft een oma die goed kan patroontekenen en naaien!
Dan gebeuren er allerlei dingen tegelijk: Lina leest in de wachtkamer waar ze met haar moeder is in een tijdschrift over een wedstrijd voor meisjes tot 15 jaar: kleding ontwerpen en maken.
Lotte gaat inderdaad verhuizen, net als Alice, die tot dan toe in een hotel woonde. En Jafar, de neef, komt naar Nederland…


Leuk verhaal dat zeker niet voor echte jongens geschikt is. Want een verhaal dat vooral gaat over hoe je er uit ziet, over kleding en modeshows, dat is voor meisjes. En dit boek is dus uit de serie ‘girls only’. Komt dat even goed uit.
Het is een vlot verteld verhaal, met heel veel dialogen, dat leest als een trein! Het hoofdthema is natuurlijk mode en het maken van kleren, maar daarnaast gaat het verhaal ook over vriendschap, en wat de kredietcrisis met mensen kan doen; hoe het is om van een andere afkomst te zijn, en een beetje kritiek op Amerika zit er ook wel in, al is dat dan alleen via dat ene meisje.

ISBN 9789044814125 | Hardcover | 131 pagina's | Clavis B.V.B.A. | september 2010
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 17 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER