jeugd 13-15 jaar

Erik Persoons

https://www.erikpersoons.com

 

Refugia
Erik Persoons


Het verhaal gaat over Bram. Hij verheugt zich op de laatste schooldag: eindelijk van de basisschool af, en opnieuw beginnen op een nieuwe school samen met zijn vriend Daan. Het zal dan afgelopen zijn met de pesterijen, denkt hij.
Maar Daan heeft een vervelende boodschap voor hem: hij gaat niet mee naar die school, hij verhuist met zijn ouders naar Amerika.
Bram is boos, teleurgesteld en verdrietig tegelijk en komt zijn kamer nauwelijks nog af. Maar dat schoolkamp waar hij ook met Daan naartoe zou gaan, hij moet er heen van zijn ouders.


Zijn grote angst komt uit: ook daar is hij het mikpunt van pesterijen, vooral die ene jongen Timo (of Tibo?) vindt in hem een slachtoffer. Des te meer als blijkt dat Bram dat ene mooie meisje ontdekt waar Timo een oogje op heeft. Het is een buitenlands meisje, maar erg mooi!. Net als Bram houdt ze zich veelal afzijdig. Tot de survival komt. Iedereen moet mee, en Bram komt samen met Het meisje, Aicha in een groep. Maar helaas zit ook Timo er bij, en zijn maatjes ook.


Het wordt een spannende survival: de groep valt in een oude verlaten steengroeve. Alleen Bram en Aicha staan op de rand. De anderen kunnen er niet uit, ze moeten hulp halen. Maar dan blijken die twee mannen die Bram al eerder gezien heeft, het gemunt te hebben op het meisje…


Net als het eerste boek 'Attractopia' dat in 2017 uitkwam, is Refugia een schrijfexperiment waaraan jongeren uit België en Nederland meededen. Erik Persoons (1965) is initiatiefnemer en redacteur en heeft het boek met de bijdragen van de jongeren samengesteld. Tachtig procent van het verhaal is van hen.
De opzet van dit experiment is om de kinderen enthousiast te krijgen of te houden voor het lezen (en schrijven) van boeken. Intussen loopt alweer een derde experiment. Het boek opent met de namen van iedereen die mee heeft gedaan en een uitleg.


Het is heel duidelijk een verhaal dat jongeren zelf geschreven hebben: dit is hun wereld vandaag de dag: Brams boosheid, het gevoel dat hij in de steek gelaten is; het pesten en zijn nachtmerries. Het onbegrip van zijn ouders, en het feit dat hij graag strips leest. En een mooi meisje met zo haar eigen problemen, waardoor het verhaal modern, actueel en spannend wordt.
De schrijfstijl is niet zo denderend, en Erik Persoons had moeten zien dat Timo af en toe Tibo wordt genoemd.


Erik Persoons (1965) woont in Peer. Schrijven, literatuur en cultuur in het algemeen zijn passies waar hij zich graag in uitleeft. Omdat hij oprichter en jarenlange bezieler van een jongerenbeweging was, kent hij deze doelgroep goed.
Hij schreef al enkele theaterstukken en een thriller.


ISBN 9789462420847 | Hardcover | 166 pagina's | Kramat | mei 2018 | Vanaf 13 jaar.

© Marjo, 12 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER