jeugd 13-15 jaar

Esther Walraven

height="167"Daan & Nadia
Esther Walraven

De vijftienjarige Nadia en de zeventienjarige Daan zijn elkaars tegenpolen. Daan is een vrolijke, sportieve jongen. Hij wordt altijd omringd door vrienden en speelt gitaar in een populaire band. Nadia heeft zwartgeverfd haar. Haar emo-achtige uiterlijk doet vermoeden dat ze met rust gelaten wil worden. Vrienden heeft ze niet. Nog niet zo lang geleden had ze regelmatig de slappe lach met haar beste vriendin Lidwien. Tegenwoordig gaat Lidwien met andere meisjes om en laat ze Nadia links liggen.

Als Daan na een optreden met zijn band onwel wordt, belandt hij in het ziekenhuis. Hij zakt steeds door zijn benen heen. Iedereen denkt dat Daan te veel heeft gedronken maar dat is niet het geval. Ook de vreselijke pijn die Daans hoofd in tweeën lijkt te scheuren, komt niet door drank. En wat ziet hij wazig! Daan denkt dat hij een virus aan zijn evenwichtsorgaan heeft opgelopen. Dat zou de draaierigheid verklaren.

De artsen zijn er al snel uit. Het is geen virus. Daan heeft een hersentumor. Daarom ziet hij zo wazig en heeft hij zo’n vreselijke hoofdpijn. Daarom lieten zijn benen hem in de steek. Daan en zijn ouders schrikken enorm. Toch blijft Daan optimistisch. Zo is hij nu eenmaal. Hij krijgt een middel dat de hoofdpijn laat afnemen en de tumor zal bestraald worden. Daan gaat het redden. Daar is hij van overtuigd.

Ook Nadia ligt in het ziekenhuis. Om haar pols zit een dik, wit verband. Nadia voelt zich ongelukkig. Haar lieve vader is in het buitenland voor zijn werk en de band met haar moeder is slechter dan ooit. Vooral als Nadia over oom Gert begint, wordt haar moeder woedend. Ze wil niet horen wat Nadia zo dwarszit. Nadia is eenzaam en ongelukkig. Ze voelde zich kort geleden zelfs zo rot dat ze zichzelf in haar pols heeft gesneden en pillen heeft ingenomen. Nadia wilde niet meer leven. Op dat ene, nare moment tenminste. Nu weet ze het niet meer zo zeker. Wil ze echt dood?

De ziekenhuiskamers van Daan en Nadia liggen vlak bij elkaar. Een ontmoeting blijft niet lang uit. Daans vriendelijke gedrag verwart Nadia. Ze klapt dicht waar ze zich enorm voor schaamt. Toch lijkt Daan niet uit het veld geslagen te zijn. Hij kijkt verder dan het duistere uiterlijk van Nadia en ziet dat er een mooi, lief meisje onder schuilgaat. Een meisje dat duidelijk verdriet heeft. Daan treft haar op een dag hevig snikkend in haar ziekenhuisbed aan. Wat zit haar toch zo dwars? En waarom hangen er helemaal geen beterschapskaarten boven haar bed?

Daan en Nadia besluiten contact te houden. Het schuchtere meisje wordt liefdevol bij Daan thuis ontvangen. Zijn ouders en twee broers zijn hartelijk en Nadia geniet met volle teugen. Thuis is de sfeer nog altijd ijzig. En oom Gert blijft gewoon komen. Zodra Nadia een glimp van hem opvangt, raakt ze volledig in paniek. Ze wil hem nooit, nooit meer zien. Daan probeert zijn leven weer op te pakken. De bestralingen hebben geholpen en hij voelt zijn krachten toenemen. Zal het hem gaan lukken dit jaar examen te doen? Zelfs hardlopen lukt weer. Dat hij door zijn benen zakt tijdens zijn eerste wedstrijd, probeert hij maar snel te vergeten…

Daan & Nadia is een prachtig boek. Aan het eind heb ik zelfs een traantje weggepinkt. Auteur Esther Walraven beschrijft heel integer met welke gevoelens Daan en Nadia worstelen. Er is sprake van een ontluikende verliefdheid maar bovenal van een hechte vriendschap. Door Daan en zijn familie ziet Nadia het leven weer steeds meer zitten. Daan zelf probeert zich vooral hardnekkig aan het leven vast te klampen.

De bladzijden in dit boek zijn wit of grijs. Deze kleuren geven de gemoedstoestand van Daan en Nadia aan. In het begin staat Nadia’s verhaal op grijze bladzijdes terwijl het verhaal van Daan op frisse, witte pagina’s staat. Naarmate het verhaal vordert, komt daar verandering in. Daans levenskracht gaat als het ware op Nadia over. Daan & Nadia vertelt hoe een doodzieke jongen een depressief meisje laat opbloeien. Zal Nadia uiteindelijk durven vertellen waarom ze oom Gert nooit meer wil zien? Gaat Daan het redden? Een gevoelig en mooi verhaal.

ISBN 9789000346417  | paperback | 268 pagina's| Van Goor | februari 2016
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 9 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER