jeugd 13-15 jaar

Juultje van den Nieuwenhof

altDelete
Juultje van den Nieuwenhof

Sociale media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Een groot aantal volwassenen en tieners zijn actief op zogeheten sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter. Ook het bijhouden van een weblog is populair. Het boek Delete - waarmee Juultje van den Nieuwenhof de Crimezone YA-thrillerwedstrijd won - gaat over de nadelen van deze ontwikkeling. Is het wel zo verstandig om je gevoelens op het internet te spuien? Is het wel slim om al  je bezigheden te vermelden?

Julia de Vries is de nieuwe lerares Nederlands van klas 4B van het Dante College. 4B is bepaald geen makkelijke klas maar juf Julia heeft al snel de harten van de leerlingen veroverd. Ze dwepen eenvoudigweg met haar en ze vinden het geweldig dat Julia hun vriendschapsverzoeken op Facebook accepteert. De jongens fantaseren over de aantrekkelijke Julia en de meisjes vertrouwen haar hun problemen toe. Natuurlijk gaat Julia mee als begeleider op het reisje naar de Ardennen. Dat dit reisje voor een grote ommekeer zal zorgen, kan niemand vermoeden.

Mandy uit 4B is dolverliefd op klasgenoot Mauro. Tot haar grote vreugde toont hij interesse in haar en tijdens het klassenuitje duiken de twee het bed in. Mauro verleidt de naïeve Mandy tot het snuiven van een lijntje cocaïne en daarna gaat het mis. Wanneer Mandy weer terug in haar eigen slaapkamer is, wordt ze onwel. Het drugsgebruik komt aan het licht maar Mandy zwijgt als het graf. Toch wordt Mauro beschuldigd en geschorst. Wie heeft hem verraden? Dan ineens weet Mauro wie hem erbij heeft gelapt. Het kan niemand anders zijn dan juf Julia. Die hippe juf Julia. Vanaf dat moment zweert Mauro op wraak. Om uiteenlopende redenen raken klasgenoten Peter, Rafaël, Mandy en Ezra bij zijn snode plannen betrokken. Vijf heel verschillende jongeren die samen één doel nastreven: Juf Julia moet boeten.

Julia is hard van haar voetstuk gevallen. Haar band met de klas zal niet meer worden wat het was. Het vertrouwen is weg. De leerlingen beseffen dat ze een volwassene is en geen bondgenoot. Gelukkig komt Ezra toch nog regelmatig met haar praten, daar is ze blij om. Dan gebeuren er steeds vreemdere dingen. Zo zijn op een dag zomaar al haar Facebook-berichten gewist. Ze laat Peter, een echte computernerd, naar het probleem kijken maar hij kan het helaas niet voor haar oplossen. Julia heeft er totaal geen weet van dat Peter haar gegevens heeft gehackt en dat het vijftal haar grote problemen gaat bezorgen. Problemen met een noodlottige afloop. Ze wordt uitgewist.

Delete is een spannende en razendsnelle thriller. Mauro raakt geobsedeerd door Julia en zijn wraakacties lopen volledig uit de hand. Julia maakt het hem en zijn vrienden makkelijk omdat vrijwel haar hele privéleven op Facebook, Twitter en haar blog staat.  Het is zeer eenvoudig om haar gangen na te gaan. Julia heeft echter een geheim dat ze beslist niet op het internet deelt. Helaas voor haar is de onopvallende Peter met zijn camera altijd in de buurt. 

De hoofdpersonen in dit boek zijn heel divers. Mandy is een naïef meisje dat door haar verliefdheid tot alles bereid is. Ezra heeft een zwaar depressieve moeder en staat er thuis alleen voor. Ze is verantwoordelijk voor de huishouding en de opvoeding van de jongere kinderen. De vader en broer van Mauro zitten in de gevangenis en zelf is hij ook geen lieverdje. Rafaël is een populaire jongen met rijke ouders. Helaas laten zijn ouders hem vaak aan zijn lot over. De meisjes zijn dol op hem maar Rafaël heeft andere interesses. Peter tot slot, is een nerd. Hij heeft zijn uiterlijk niet mee en nog nooit een vriendinnetje gehad. Vrienden heeft hij trouwens ook niet. Dat wil zeggen: Tot Mauro ontdekt hoe goed Peter is met computers.

Na het lezen van dit boek is het duidelijk dat het internet een handig hulpmiddel is voor mensen die kwaad in de zin hebben. Vooral mensen die gul zijn met het delen van informatie lopen gevaar. Schrijfster Juultje van den Nieuwenhof is lerares Nederlands en drama maar de toon van dit boek is absoluut niet schoolmeesterachtig. Het verhaal geeft aan dat iemand bedwelmd kan raken door een gevoel van macht wanneer hij of zij de controle heeft over iemands leven. Grenzen worden verlegd en het verschil tussen goed en fout vervaagt. Delete kan wel eens een regelrechte hit gaan worden.

ISBN 9789049926021 | paperback |192 pagina's| Moon Uitgevers | februari 2013
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 1 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER