jeugd 13-15 jaar

Jeanette Winterson (jeugd)

http://www.jeanettewinterson.com

 
De tijdhoeder


Een modern sprookje, zegt de flap over dit boek.
Er zit een wijze les in het verhaal, maar toch zou ik het eerder betitelen als een fantasyverhaal, in navolging van ín de Ban van de Ring', al haalt het zeker niet dat niveau.
Het boek speelt in Londen: de tijd doet vreemd. Soms hapert het, lijkt het of de tijd stilstaat, om even later ineens stukken over te slaan. Er loopt een mammoet rond in de stad, er verdwijnen dingen en mensen, de Tijd is onstabiel, en onbetrouwbaar.
In Strengelweer, een landhuis buiten Londen, woont Zilver, elf jaar oud, met mevrouw Roekema, die voor haar zorgt. Mevrouw Roekema is in huis gekomen nadat Zilvers ouders omgekomen zijn, en ze is heel streng. Maar tegelijk kijkt ze nauwelijks naar het kind om. Om haar in het gareel te houden heeft ze Bigamist, het konijn, dat intussen al vele nakomelingen heeft. Zo wordt Zilver altijd in de gaten gehouden door vele ogen...
Op een dag arriveert meneer Pekwater in Strengelweer. Hij heeft Zilver al eerder vragen gesteld, over een 'Tijdhoeder'... maar Zilver weet niet wat dat is, laat staan waar het is. Nu wil meneer Pekwater dat ze naar Londen komt, daar zal hij vast in staat zijn een antwoord aan haar te ontfutselen. Want de Tijdhoeder moet gevonden worden.
Nu weet Zilver niet wat er allemaal aan de hand is, maar dat meneer Pekwater niet degene is die dat ding moet vinden, beseft ze wel! En dus weet ze te ontsnappen, en tijdens haar vlucht ontmoet ze Gabriel, een jongen die onder Londen woont met zijn volk, dat zich de Vergetelingen noemt. Ze hebben pony's, en nog een ander vervoermiddel dat ze peutpony's noemen. Ze zullen Zilver helpen met de strijd tegen Abel Pekwater en Regalia Metsel, en haar helpen de Tijdhoeder te vinden.
Een spannend avontuur volgt met allerlei vreemde gebeurtenissen, een spel dat gespeeld wordt tussen heden en verleden, in Tijd en Ruimte. Er worden best wel lastige concepten bijgehaald, zoals de kwantummechanica, en er zijn naar mijn idee overbodige personages, waardoor het onnodig warrig wordt.
Stug daaroverheen lezen, dan blijft het spannend...


ISBN: 9789049921194 | Paperback 400 pagina's |Pimento kinderboeken 2006 | Vertaald door Ineke Lenting | vanaf 13 jaar

© Marjo, december 2007

Reageren? Klik hier!