jeugd 13-15 jaar

Romina Russell

http://zodiacbooks.com

 

height="167"Dolende ster
De ZODIAK-serie, deel 2
Romina Russell

Kort geleden is het leven van Rhoma Grace ingrijpend veranderd. Ze was net voor een belangrijk examen geslaagd toen ze getuige van een vreselijke gebeurtenis was. De manen van Kreeft, de planeet waar Rhoma vandaan komt, werden uit hun baan geslagen waardoor een onleefbaar klimaat ontstond. Talrijke mensen vonden onmiddellijk de dood. Rhoma en een aantal van haar vrienden overleefden de ramp omdat ze zich in een speciale koepel bevonden. Hevig geschokt keken ze toe hoe de mensen die zich buiten de koepel bevonden levenloos door de lucht zweefden.

De planeet Kreeft maakt deel uit van het sterrenstelsel Zodiak. Elk sterrenbeeld van de dierenriem is vertegenwoordigd. Aan het hoofd van elke planeet – elk Huis - staat een Hoeder of Hoedster die verantwoordelijk is voor het welzijn van de planeetbewoners. De planeten kennen elk een unieke bevolking met specifieke karaktereigenschappen. Hoewel de inwoners van de planeten elkaar vriendelijk bejegenen, is hun eigen cultuur het meest belangrijk.

Omdat ook de Hoedster van de planeet Kreeft om het leven was gekomen, werd een nieuwe Hoedster gekozen. Tot Rhoma’s grote ontsteltenis werd zij gekozen. Van het ene op het andere moment werd de zestienjarige studente verantwoordelijk voor een compleet volk. Rhoma deed haar uiterste best maar toen ze ontdekte dat er ooit een dertiende Huis had bestaan, raakte het volk verdeeld. Rhoma ontdekte dat de voormalige leider van het dertiende Huis, Ophiuchus, van plan was de complete Zodiak te vernietigen. Het kostte haar grote moeite de Hoeders van de andere Huizen van haar gelijk te overtuigen. Uiteindelijk ging men de strijd gezamenlijk aan. De armada eindigde echter in een grote ramp. Velen lieten het leven. Ook Rhoma’s vader en haar grote liefde Mathias kwamen om. Rhoma werd afgezet.

Nog altijd worstelt Rhoma met haar gevoelens. Ze weet welke voortekenen ze gezien heeft maar ze weet niet of ze nog wel op haar eigen gevoel kan vertrouwen. Haar overtuiging heeft een bloedbad veroorzaakt. Ze zat fout. Wanneer Ophiuchus opnieuw contact met haar zoekt, besluit ze niet langer op haar gevoel te vertrouwen. Opiuchus vertelt haar dat hij niet de leider van het dertiende huis is, maar een meester dient. Hij heeft besloten zich tegen zijn onderdrukker te keren. Rhoma gelooft hem niet. Wanneer Opiuchus haar meedeelt dat er een nieuwe ramp te gebeuren staat, besluit ze zijn waarschuwing in de wind te slaan.

Rhoma durft met niemand over Opiuchus te praten. Haar grote liefde Mathias is er niet meer. Er is nog een ander. Hysan. Ook bij hem gaat haar hart sneller kloppen. Rhoma houdt van twee jongens tegelijk. Haar liefde voor Hysan voelt echter als verraad jegens Mathias. Ook al leeft Mathias niet meer, het voelt alsof ze hem bedriegt. Toch kan ze Hysan nauwelijks weerstaan, ook al is hun liefde verboden omdat hij Hoeder van een ander Huis is.

Wanneer een terroristische organisatie in hoog tempo aanslagen pleegt, beseft Rhoma dat Ophiuchus mogelijk de waarheid heeft gesproken. Ze vermoedt dat de terroristen eveneens voor de onbekende “Meester” werken. Moet ze toch weer op haar gevoel afgaan? Rhoma denkt dat de Huizen zich moeten verenigen. Dat alleen intensieve samenwerking hen tegen nieuwe aanslagen zal beschermen. Opnieuw zal ze alle Hoeders voor zich moeten winnen, maar hoe kan Rhoma anderen overtuigen als ze niet op haar eigen gevoel durft te vertrouwen?

Dolende ster is het tweede deel in de Zodiak-reeks. Het is een verhaal dat aanvankelijk alle kanten op stuitert maar uiteindelijk toch in evenwicht komt. In dit deel staat gelijkheid centraal. De inwoners van de diversen planeten zullen elkaar als gelijken moeten behandelen. En dan zijn er nog de “Rijzers”, een soort mutanten die door velen uitgejouwd worden. Ook zij verdienen een volwaardig leven, maar om dat te bewerkstelligen is er nog een lange weg te gaan.

Dolende ster is bloederig en gewelddadig maar ook spannend en romantisch. Hoewel Rhoma niet op aarde woont, is ze een echte tiener die regelmatig de fout ingaat. Het verhaal is soms wat rommelig, alsof de schrijfster haar eigen verhaal nog niet helemaal heeft doorgrond. Toch bevat het verhaal elementen die me bevallen. Zo is de strijd tegen ongelijkheid een gevecht dat wij op onze eigen planeet maar niet kunnen winnen. Hopelijk lukt het Rhoma om het leven in het Zodiak-sterrenstelsel positief te beïnvloeden. Ik ben dan ook zeker benieuwd naar het volgende en laatste deel van deze reeks!

ISBN 9789045210353  | paperback | 363 pagina's| Karakter Uitgevers | maart 2016
Vertaald door Saskia Peeters
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 11 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Het 13e Huis
Deel 1 van de ZODIAK-serie
Romina Russell

‘Koester je angsten’, fluisterde ze, ‘Want ze zijn echt.’

De zestienjarige Rhoma “Rho” Grace is op het nippertje geslaagd voor een belangrijk examen. Ze vindt het moeilijk om de sterren aan de hand van haar astralator te lezen. Liever gebruikt ze haar intuïtie maar daar zijn haar leraren niet van gediend. In een geestestoestand die het Ware Midden heet, lukte het Rho het psy-netwerk te betreden om een voorspelling te doen. Zonder astralator. Ze zag iets verontrustends in de stand van de sterren maar haar leraren namen het niet serieus. Ze moest de voorspelling met behulp van een geleende astralator overdoen en toen was er niks meer te zien. Toch lukt het Rho niet haar ongerustheid van zich af te zetten. Ze heeft de afgelopen tijd al vaker vreemde visioenen gehad.

Begrijp je niks van het bovenstaande? Dat komt omdat Rho niet op de aarde woont, die is lang geleden verloren gegaan.  Rho is afkomstig van het Huis Kreeft, dat onderdeel van het sterrenstelsel Zodiak uitmaakt. Er zijn twaalf Huizen, groepjes planeten, die elk de naam van een sterrenbeeld dragen. Elk Huis heeft unieke kwaliteiten. Kreeften staan bijvoorbeeld bekend om hun eerlijkheid en trouw.

Rho is een noviet, een beginnende student. Ze woont op de campus van een academie die zich op één van de vier manen van het Huis Kreeft bevindt. Nu ze voor het examen is geslaagd, is het tijd om haar zorgen te vergeten. Het is feest en Rho en haar band de Drowning Diamonds treden in een grote kristallen koepel voor een massaal toegestroomd publiek op. Even voelt ze zich jong, onbezorgd en onoverwinnelijk maar dan slaat een elektrische schok haar tegen de grond. Ze ziet nog net hoe een enorme vuurbal op het Huis Kreeft afstevent.

Dankzij de kristallen koepel leven Rho en de andere bandleden nog. Buiten de koepel is het mis. De manen van Kreeft zijn uit hun baan geslagen. Talrijke mensen zijn om het leven gekomen. Rho vreest voor het leven van haar vader en broer. Ook denkt ze aan haar moeder. Zij heeft jaren geleden haar gezin verlaten. Rho weet nog goed dat haar moeder haar uren per dag onderwees in de leer van de Zodiak. Waarom is ze weggegaan? Tijd om te mijmeren is er niet, de overlevenden worden geëvacueerd. Er heerst een allesoverheersende verslagenheid. Ook moeder Origine, de hoedster van Kreeft, is om het leven gekomen.

Nu moeder Origine er niet meer is, moet er een nieuwe hoedster worden gekozen. Tot Rho’s grote ontsteltenis valt de keuze van de raad op haar. Hoe kan een zestienjarige student een heel volk leiden. Rho is geschokt. Gelukkig krijgt ze hulp van een oude bekende: de tweeëntwintigjarige gids Mathias Thais. Ze krijgt het er warm van. Ze was nog maar twaalf toen ze Mathias voor het eerst zag. Ze was destijds op slag verliefd en ook nu laat hij haar niet onberoerd.

Ook al is Rho nog piepjong, ze is een Kreeft in hart en nieren. Ze zal haar volk zo goed mogelijk bijstaan. Ze beseft dat ze de enige is die ziet dat Kreeft en ook de andere planeten in Zodiak nog altijd gevaar lopen. Na een aantal angstige gebeurtenissen is ze ervan overtuigd dat er ooit een dertiende Huis was. Hun leider, Ophiuchus, is terug. Hij zint op wraak. Rho beseft dat Ophiuchus van plan is de complete Zodiak te vernietigen. Hij moet gestopt worden. Alleen… niemand gelooft de piepjonge en kersverse hoedster. Hoe kan ze een compleet sterrenstelsel overtuigen van haar gelijk?

Het 13e Huis is het eerste deel van de Zodiak-serie. Romina Russell heeft gekozen voor een geëvolueerde versie van de mens. Het verhaal speelt zich in de verre toekomst af. Zelf heb ik weinig met astrologie maar het idee van een sterrenstelsel vol volken die een sterrenbeeld vertegenwoordigen, vind ik leuk bedacht. Omdat Rho - in een poging iedereen te waarschuwen -  uiteenlopende planeten bezoekt, is het verhaal zeer afwisselend. Dat Rho verliefd wordt op twee heel verschillende jongens, is minder origineel. Dat lijkt wel een standaardwaarde voor fantasy-boeken te zijn geworden. Het verhaal onderscheidt zich daardoor nauwelijks van de vele andere fantasy-boeken die de afgelopen jaren zijn verschenen maar spannend is het wel.

ISBN 9789045207001 | paperback | 463 pagina's| Karakter Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Frank van der Knoop
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 22 augustus

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER