Het spel der oneindige raadselen
Rafael Ábalos
‘De botsingen tussen wetenschap en religie zijn zo oud als de mens zelf. Allebei beweren ze hetzelfde: ze verklaren de wereld, het leven, de ziel, de goden, het heelal.. Toch zij hun methodes en hypotheses altijd totaal verschillend geweest. De religies kennen maar één geopenbaarde werkelijkheid, die geen discussie of debat toestaat; voor de wetenschap is alles onzeker en aanvechtbaar zolang het niet is vastgesteld in een laboratorium.’
Dit is zo’n beetje de kern van dit dikke boek.
Meteen is misschien duidelijk waarom ik mijn twijfels heb over de doelgroep. Soms is de taal inderdaad eenvoudig en een beetje kwebbelend. Maar vaak lijkt het eerder in een stijl geschreven die voor volwassenen bedoeld is. Het zweeft er een beetje tussenin. Maar eerst het verhaal.
Er zijn drie verhaallijnen. In New York worden moorden gepleegd. Verschillende wetenschappers vinden op raadselachtige wijze de dood: er staat een merkteken in hun hand, en hun hersenen zijn verdwenen. Het is aan inspecteur Aldous Fowler (die naam is ook vast niet zomaar gekozen) en inspecteur Taylor om de dader op te sporen. Dat brengt hun in een vreemde en raadselachtige wereld.
Nicholas Kilby en Beth Hampton, twee superintelligente tieners, zijn intussen een spel aan het spelen op internet. Juist: het spel der oneindige raadselen. Maar het is niet zomaar een spel, en dat ontdekken ze helaas al snel. Ze hebben een geduchte tegenstander: Walter Stuck, leider van een sekte. Hij is op zoek naar de Steen der Wijzen en schuwt het geweld niet. Hij vindt immers dat hij voor een goede zaak strijd voert: hij wil de macht hebben over de wereld, want zijn waarheid is de enige waarheid.
Wat volgt zijn ruim vijfhonderd pagina’s spanning. Raadsels die opgelost moeten worden; vijanden die bestreden moeten worden; en twee slimme tieners die het spel moeten spelen om de wereld te redden…
De verhaallijnen beginnen gescheiden maar raken steeds meer vermengd. Het is een spannend verhaal. Er zitten historische feiten in verwerkt, bijvoorbeeld over de Middeleeuwen, ketterij en aanverwante praktijken; over esoterie; en wat dichterbij: over New York.
Maar zoals ik al zei: ik vind de manier van schrijven niet denderend. Ik weet natuurlijk niet of het aan de schrijver ligt, of aan de vertaling.
ISBN 9789026123900 | Hardcover | 527 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2009
Vertaald door Rijskamp, J. Leeftijd: 14 en ouder
© Marjo, 18 januari 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER