jeugd 13-15 jaar

Staton Rabin

http://www.myspace.com/statonrabin

 
Betsy en Napoleon


Napoleon Bonaparte wordt gevangen genomen en verbannen naar het eiland St Helena. Daar wordt hij voorlopig ondergebracht bij het gezin Balcombe. De man wordt ondanks alle beperkende maatregelen -hij is tenslotte gevangene- met alle egards behandeld. Hij mag zij het onder begeleiding gaan en staan waar hij wil.
De eerste paar dagen woont hij in het huis van de Balcombes, maar na een paar weken gaat hij in hun 'tuinhuis' wonen.
Betsy Balcombe, de veertienjarige dochter des huizes, is net uit Engeland terug naar huis gekomen. Haar schoolopleiding zit er op, vindt haar vader. Maar Betsy is niet van plan zich te verdiepen in hoe ze een keurige jongedame moet worden. Ze is een wildebras, rijdt op haar pony over het eiland en helpt de uitvinder van het eiland met zijn soms gevaarlijke experimenten. Later zal ze ook helpen met allerlei wilde en tot mislukken gedoemde plannen om de keizer te laten ontsnappen. Ze is totaal niet onder de indruk van de gevreesde keizer, en dat vindt Napoleon eigenlijk heel verfrissend, en hij zoekt haar gezelschap graag op. Ze rijden samen, Betsy dineert in zijn woonvertrekken, en ze worden heel goede vrienden. Niet meer dan dat, ook al gaan er praatjes rond...
Maar dan komt er een nieuwe gouverneur, die Napoleons vrijheid sterkt terugdringt en ook niets moet hebben van dat vrijmoedige kind. Het leidt er toe dat de familie Balscombe overgeplaatst wordt, weg van het eiland. Dat is een paar jaar voordat Napoleon zal overlijden.


De schrijfster heeft in dit boek geschiedenis vermengd met fictie. Ze verantwoordt dat in een nawoord. Betsy Balcombe heeft echt bestaan, ze is ook echt bevriend geweest met 'Nappie' zoals ze hem soms noemde. In 1844 heeft zij een autobiografie geschreven. De meeste figuren uit het boek zijn gebaseerd op mensen die in werkelijkheid ook op het eiland waren. Het lijkt me leuk om die autobiografie ook te lezen!


Hardcover | 255 Pagina's | Unieboek BV ISBN: 9000036496  Vertaald door Rita Vermeer
Leeftijd: Vanaf 13 jaar

© Marjo, mei 2007

Reageren? Klik hier!