jeugd 13-15 jaar

Gerard v. Gemert

http://www.gerardvangemert.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren vanaf 5 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 7-9 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 10-12 jaar

 

Valse start

De schrijver Gerard van Gemert schrijft vooral over jonge mensen die erg graag wat willen bereiken in de sport die zij beoefenen. Ook al ben je geen sportliefhebber dan nog weet Van Gemert het zo te brengen dat je meeleeft met de sportieve prestaties van de personages in het boek.
Mijn eerste kennismaking met Van Gemerts boeken was een boek uit de Voetbalgodenserie. In deze serie voor jongeren vanaf negen jaar worden de spannende avonturen van de vrienden Stijn en Storm verteld. Alle vier de delen die tot nu toe zijn uitgekomen heb ik met erg veel plezier gelezen.


Het boek ‘Valse Start’ is het eerste boek uit de nieuwe reeks ‘Allsports Academie’. Ook hierin gaat het over twee jongeren, Mitch en Daphne, die veel voor hun sport overhebben.
Daphne is kanshebster bij de nationale kampioenschappen hardlopen. Mitch is een erg talentvolle basketballer. Het enige wat zij gemeen hebben is hun liefde voor de sport en hun droom aangenomen te worden op de nieuwe Allsports Academie. Voor de rest leven ze in totaal verschillende werelden. Daphne groeit beschermd op en wordt thuis gestimuleerd in haar sport. Haar ouders en broer leven erg mee met haar vorderingen.
Mitch daarentegen woont in een achterstandswijk. Zijn ziekelijke moeder begrijpt niet dat het basketballen zo belangrijk is voor Mitch. Hij moet vaak invallen voor haar in de buurtwinkel als zij zich weer eens niet goed voelt en hij mist daardoor veel belangrijke trainingen. Gelukkig is de eigenaar van de buurtwinkel altijd erg vriendelijk en behulpzaam.
Financieel hebben Mitch en zijn moeder het ook zwaar. Om die reden heeft Mitch geld geleend van een jongen die lid is van een vervelende buurtbende. Deze jongen wil zijn geld terug met meer dan honderd procent rente. Hij bedreigt Mitch en deze zet alles op alles om op tijd het geld terug te kunnen geven, want anders…


Dankzij de sport leren Daphne en Mitch elkaar kennen maar de kennismaking verloopt niet goed. Ze komen zelfs lijnrecht tegenover elkaar te staan. Als dit niet opgelost wordt lopen ze kans hun gedroomde opleiding niet te kunnen volgen op de Academie. Het is voor beiden een erg moeilijke tijd, ze weten dat ze hun problemen met elkaar moeten oplossen en samen moeten werken. Of dat lukt?


Deze serie is voor oudere jongeren dan de Voetbalgodenserie en ook dat is te merken. De toon is meer volwassen evenals de omgang van de jongeren onderling.
Stijn en Storm zijn nog echt kinderen die spontaan op alles afdenderen en weinig gevaar zien. Daphne en Mitch nemen meer verantwoording en denken vaker eerst na voordat zij wat ondernemen.
Wat de boeken van Van Gemert zo leuk maken is dat zijn liefde voor sport op elke bladzijde te proeven is. Het enthousiasme spat eraf. Je juicht bijna mee als Mitch of Daphne goed presteren. Het is bovendien te merken dat Van Gemert kennis van zaken heeft. De sfeer in een team, de concurrentie en de gedeelde vreugde weet hij goed weer te geven evenals het verloop van de wedstrijden.


Maar naast de beschrijving van de sportprestaties van Daphne en Mitch heeft Van Gemert twee échte mensen neergezet. Een jongen en een meisje met al hun emoties, verlangens, verdriet en onzekerheden.
Dit eerste boek is een voltreffer, het maakt dat je hoopt dat het volgende boek uit deze serie niet lang op zich laat wachten.


ISBN 9789044809886 Paperback, 156 pagina’s, uitgeverij Clavis maart 2009. Vanaf 13 jaar.

© Dettie, maart 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER