jeugd 13-15 jaar

Bart Moeyaert

http://www.bartmoeyaert.com

 

Duet met valse noten
Bart Moeyaert


De bliksem slaat in als Lander het nieuwe meisje op school ziet. Liselot is het helemaal en gelukkig ziet ze hem ook zitten. Een mooie, gelukkige tijd breekt aan. Tot het noodlot toeslaat.

Dit is het verhaal in notendop, maar het is wel een boek van Bart Moeyaert, zijn debuut zelfs en dat maakt dat hij je 192 pagina's lang weet te boeien met dit liefdesverhaal in al zijn prille facetten. De aanvankelijk onzekere gevoelens van beiden, het zoeken naar woorden, maar toch weten dat ze elkaar willen blijven zien. Het wordt allemaal levensecht weergegeven. Gelukkig is Liselot nogal voortvarend en worden Lander en zij al snel een echt stel.


Het verhaal speelt zich af in de tijd zonder smartphones en apps, de telefoon hangt nog op een vast punt in huis, dus er moeten steeds smoezen bedacht worden om elkaar even te spreken. Het was echt een heel andere tijd. 


Het 'duet' wordt gevormd door de schrijfstijl van Moeyaert, in het ene hoofdstuk vertelt Liselot, in het andere Lander. Zo vullen zij elkaars verhaal aan, en de 'samenzang' is liefdevol.
Maar dan gebeurt er iets, wat veel mensen zomaar kan overkomen, het lijkt klein, het lijkt een misverstand, het lijkt iets wat snel over zal waaien, maar dat doet het niet.
Uiteindelijk leidt het tot enorme verdragende gevolgen.


Meer moet je er niet over vertellen, het is een verhaal wat je zelf moet lezen want dan lees je pas hoe knap de sfeer en de omgang van de jongeren met elkaar neergezet is.
Achterin het boek geeft Bart Moeyaert een nadere toelichting over het ontstaan van het boek, hij verklaart het duet als volgt:


"Ik zie een jongen en meisje en heel hun wereld voor me. Ik weet precies hoe Lander praat, hoe Liselot eruitziet en hoe ze samen zijn. Het verhaal van een jaar uit hun leven zingt als een duet door mijn hoofd. Eerst een heel mooi deuntje, harmonisch en gevoelig, maar dan komen de valse noten."


Fijn boek, Het boek werd bekroond met de Prijs van de Kinder- & Jeugdjury, werd vertaald, kreeg een tweede leven als musical en was een bestseller die een longseller werd..


ISBN 9789045128795 | Paperback met flappen | 192 pagina's | Querido | Twintigste druk 7 februari 2023 (1re druk 1993)
Met te scannen Spotify-code om de muziek die in het boek voorkomt te beluisteren| Leeftijd 13+

Dettie, 11 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dani Bennoni


Moeyaert is een omstreden schrijver: je weet nooit voor welke categorie lezers hij schrijft. Nu heb ik hem zelf wel eens horen zeggen dat er ook geen categorieën zouden moeten bestaan. 'Iedereen moet datgene lezen waar hij/zij aan toe is'.
Dat is natuurlijk waar, maar ik vind een indeling toch wel handig! Goed, dit boekje "Dani Bennoni" staat in onze bibliotheek weer bij de C-boeken, voor 12 en ouder dus. Misschien onderschat ik de jeugd, maar volgens mij gaat er veel van het verhaal voor hen verloren...


Bing is een jongen van ik schat een jaar of tien. Zijn oudere broer, Moon, is juist vertrokken voor het leger, en Bing mist hem. Wat hij nu het liefste zou willen, is leren voetballen, zoals Moon dat kon, en hij gaat daarvoor naar Moons vriend, Dani Bennoni.
Hij heeft een geheim met Dani, en hoopt hem te kunnen chanteren. Dani wil niet. Dan gaat Bing samen met zijn vriendje over tot een andere stategie. Op meesterlijke wijze manipuleert hij de woorden en daden van de meisjes die verliefd zijn op Dani en die van Dani. Hij speelt de partijen tegen elkaar uit zonder dat ze het zelf weten.
Dit leidt tot een handgemeen, waarbij Dani een akelige val maakt. Als de moeder van een van de verliefde meisjes verhaal gaat halen bij Dani blijkt dat zijn straf al voltrokken is...


Ik wil niet verklappen wat er precies gebeurt, het zou het lezen van dit meesterlijk verhaal bederven. Het is een echt Moeyaertverhaal: het belangrijke wordt niet gezegd, maar je voelt het wel degelijk.


ISBN 9045101459 Gebonden 86 blz. Uitgever Querido september 2004

© Marjo, 6 maart 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

Broere


Bart Moeyaert vertelt over zijn kinderjaren en vooral over de omgang met zijn 6 broers. Deze broers worden de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste en de snelste genoemd.
In 31 verhalen lees je over het kattenkwaad wat ze uithaalden, over de verwondering die zij als kinderen hadden over van alles en nog wat. Over het fenomeen 'meisje' wat voor de 7 jongens uiterst fascinerend was. Over de kinderangsten, de liefde voor vader en moeder. Kortom verhalen over een druk maar gezellig gezin.

Mijn mening:
Een heerlijk boek. De verhalen stralen liefde en warmte uit.
Soms zijn de verhalen hilarisch en soms ontroerend. Moeyaart vertelt de verhalen in een persoonlijke stijl, hoe hij zelf de dingen beleeft heeft, hoe zij af en toe zich één voelden maar ook aparte individuen waren. Op de voorkant van het boek zie je een gedeelte van het gezicht van Bart Moeyaert, op de achterkant stat een foto van Bart en zijn broers. Ben benieuwd naar de discussie over dit samenleesboek.


ISBN 9789021475332 paperback 127 Pagina's Querido 2011

© Dettie, november 2004

Lees de reacties op het leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>