jeugd 13-15 jaar

Cecilie Eken

jegd 13De zoon van de tovenaar


Aris woont met zijn moeder in het Noorden en leeft een rustig leventje als schapenhoeder. Maar dan komt er een onbekende man op bezoek, ene Bran, die hem vertelt dat hij zijn vader is. En niet alleen dat: hij is ook een machtige tovenaar en wil Aris meenemen om hem op te leiden. Zonder een moment na te denken kiest Aris voor het avontuur en gaat mee.
Onderweg vertelt Bran over het Evenwicht. Dat is de balans tussen goede en kwade krachten, krachten die gezamenlijk de wereld bijeen houden. Dat Evenwicht is in gevaar. De wereld heeft vier Wachters, waarvan Bran die van het Zuiden is en de moeder van Aris is de Wachter van het Noorden. Boven deze Wachters staat de Grote Meester. Dat is degenen die nieuwe Wachters opleidt, en er voor zorgt dat er steeds vier zijn. Maar bij zijn dood greep een van de vier, De Gevallene, de macht: niet alleen werd ze een Wachter, ze verklaarde zichzelf Grote Meester. Helaas bleek zij meer van de oude Grote Meester geleerd te hebben dan goed was: ze was te machtig, en de andere drie Wachters hadden het maar te accepteren.
In de tussentijd is haar macht alleen maar gegroeid, en er moet iets aan gedaan worden. Daarom is Aris nu opgeleid. Alleen hij kan iets aan de situatie veranderen, omdat De Gevallene niet weet dat hij er is..
Aris accepteert zijn taak, en ontwikkelt de loop van de volgende jaren zijn nieuw ontdekte krachten, eerst terwijl hij bij Bran en diens vriend Mige woont, en later als hij in zijn eentje op reis gaat en het Paardenvolk leert kennen. Hij maakt zich klaar voor de confrontatie met De Gevallene.


Een spannend en goed opgebouwd boek. Realistisch en tegelijk sprookjesachtig- er is bijvoorbeeld een eenhoorn in het spel. En veel getover natuurlijk!


ISBN 90-5016-171-5 Facet - 1995 - doelgroep 13 jaar e.o. - gelijmd in harde bedrukte kaft - 184 blz.
vert. uit het Deens door Bernadette Custers

© Marjo, oktober 2005

Lees de reacties op het forum, klik HIER