jeugd 13-15 jaar

S. Christina

Heks van vuur en oorlog
Deel 1: Heks van vuur en oorlog
S. Christina


De zestienjarige Lara moet net als haar klasgenoten in de vijfde klas de Test ondergaan. Na de zes Magische Oorlogen, die vele slachtoffers hadden geëist, werd in Solvenia het maleficentrum opgericht met de bedoeling om alles wat magisch is onder controle te houden, want  heksen zijn er wel degelijk. Lara is bang, ze denkt dat ze krachten heeft, al weet ze niet precies wat dan. De hele zomer had ze oefeningen gedaan waarmee ze zichzelf onder controle zou kunnen houden. Helaas voor Lara wordt de test zodanig uitgevoerd dat ze door de mand valt.


Haar voorgevoel klopt, ze heeft magie in zich. Dat betekent dat ze het heksenteken krijgt, in haar nek wordt een zandloper getatoeëerd. Zo is ze voor iedereen herkenbaar. Haar leven wordt een stuk moeilijker. Ze hoort nu tot de outcasts. Anderen (‘normalen’) mogen niet met haar omgaan, haar pauzes moet ze nu doorbrengen in een aparte ruimte, samen met de anderen die gebrandmerkt zijn. David, Noah, Philip en Alex worden haar nieuwe vrienden, haar ooit beste vriendin Amber negeert haar.
Ook thuis is het niet meer hetzelfde. Maar haar moeder zegt dat ze het altijd af geweten had.


‘Je moet heel voorzichtig zijn,’ zegt ze. ‘Onzichtbaar eigenlijk’.


Als de regels steeds strenger worden en heksen steeds minder mogen, besluit ze samen met haar nieuwe vrienden om deze onderdrukking niet te accepteren. In plaats van hun krachten te onderdrukken gaan ze zich erin trainen. Want zoals Alex zegt: ‘Magie is het belangrijkste wat er is. Je moet er niet zo negatief over denken.’


Lara wil weten of er nog meer heksen in de familie zijn, en ontdekt via haar tante Birgit de grot van tante Emma.


‘Volgens tante Emma ligt er iets heel belangrijks in die grot.’
‘Ik dacht dat tante Emma dood was.’
Ze kromp ineen. ‘Ja , dat is ook zo. Maar ik vond een brief tussen haar spullen. En daar stond in dat ze ervoor terug zou komen naar Solvenia. Om het veilig te houden.’


Natuurlijk brandt Lara van nieuwsgierigheid. Wat is ‘het’? En ze gaat naar de grot. Dat had ze beter niet kunnen doen…


In dit fantasybook voor jongeren kun je het woord heks vervangen door Jood, Zwarte, of welke lid van een ondergedrukte groep ook. Het gaat over een tweedeling, over pesten en discriminatie. Dat maakt het verhaal ondanks de magie heel actueel. Daarnaast is het een verhaal over ontdekken wie je bent, en daarmee leren omgaan. Origineel is het niet, er zijn meer boeken waarin diverse jongeren ook diverse krachten hebben, die ze bundelen om een gezamenlijk doel te bereiken, maar voor de liefhebbers is dat geen probleem.


Er moet haast wel een vervolg komen, gezien de loop van het verhaal. En dat is heel fijn, want het is een lekker verhaal, dat ondanks de magie heel normaal lijkt, en dank zij de magie juist heel bijzonder is. S. Christine schrijft vlot, met fijne dialogen en niet al te veel uitweidingen.
Natuurlijk is er ook nog een vleugje romantiek, dat in een volgend deel vast wel meer naar voren zal komen!


ISBN 9789083085005 | Hardcover | 276 pagina's | Uitgeverij Rebel Books| november 2020
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 20 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER