jeugd 13-15 jaar

Caroline Delannoy

altFee Anna
Caroline Delannoy


Fee is een veertienjarig meisje met een bijzondere gave, al is ze zich daarvan niet echt bewust. Ze denkt dat ze verhalen verzint – die ze dan opschrijft – maar het zijn ware verhalen. Hoe komt ze daar dan aan?
Er is nog iets vreemds: als in de omgeving een schuur afbrandt krijgt ze schuldgevoelens. Waar komt dat nu vandaan? Zij heeft die schuur toch niet in brand gestoken? Ze verdenkt er wel haar broers van, maar daar heeft zij niets mee van doen. Haar broers, dat is een probleem: Vooral Hel (van Helleborus, maar zeg dat maar niet hardop tegen hem) pest haar zoveel hij maar kan, erg gemeen vaak. Hun andere broer, Leander, doet daar aan mee. Aan haar ouders heeft ze ook niets. Vader is streng, en op de hand van zijn favoriet, Hel, omdat hij het gaat maken als wielrenner, en moeder durft er niet tegen in te gaan, ze zegt niets.


Als Fee een aankondiging ziet met een oproep voor vrijwilligers om de afgebrande schuur weer op te bouwen, geeft ze zich op. Thuis verzint ze smoesjes als ze er heen gaat, maar vader komt er toch achter, en verbiedt het.
Nu Fee vrienden gemaakt heeft, laat ze zich evenwel niet tegenhouden: ze blijft Ferre de poppenmaker opzoeken, en Ewoud, de zoon van de kasteelheer, is veel prettiger gezelschap dan haar vervelende broers. Ook is er Victorine, haar grootmoeder, die langzaam lijkt te ontdooien, als ze hoort over de verhalen van Fee, en haar fascinatie voor het graf van Zenobie.
Er blijkt een connectie te zijn tussen Zenobie en Fee, via Anna, wiens verhaal we tussendoor ook lezen.


Er zijn drie verhalen, steeds in een ander lettertype, dus heel duidelijk. Er blijken geheimzinnige krachten aan het werk, die mensen van goede wil helpen om zich tegen de mensen van minder goede wil te weer te stellen.
Een romantisch familieverhaal, maar vooral het verhaal over een flinke jongedame die zich met een beetje hulp best weet te redden. Met dat magische tintje en die drie verhaallijnen is het een afwisselend geheel. Een plezierig boek.


ISBN 9789059084810 | paperback | 144 pagina's| Davidsfonds | juli 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER