jeugd 13-15 jaar

Anneriek van Heugten

http://www.anneriekvanheugten.com

 

altAan de rand van de stilte
Anneriek van Heugten


‘Het was op 6 november 2014 tweehonderd jaar geleden dat in Dinant Adolphe Sax werd geboren als oudste zoon van een instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel. Vader Sax was tevens hofleverancier voor het Huis van Oranje.Dankzij de vorming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden kort daarvoor is de uitvinder van het fenomenale blaasinstrument dus een Nederlander!’


Leuk om te weten... maar nog leuker is het verhaal dat Anneriek van Heugten ons vertelt over de periode dat Adolphe Sax probeerde in Frankrijk een voet aan de grond te krijgen, na de mislukking in Brussel. Sax vindt een nieuwe manier van boren uit, waardoor de klanken voller worden. Het technische gedeelte daarvan laat ik maar zitten...


Anneriek van Heugten voert een jongeman op, de zoon van een instrumentenmaker, een van de velen waar in Parijs aan het einde van de negentiende eeuw vol mee zat. Men had geen radio, geen televisie, laat staan de moderne media, dus was live muziek, en dan wat wij klassieke muziek noemen, hetgeen waar mensen mee vermaakt werden.
Patrice wordt opgeleid om klarinetspeler te worden; zijn oudere broer zal zijn vader opvolgen. Patrice is een niet onverdienstelijk speler, dus hij kan met veel studeren ver komen.


Maar het rommelt in Parijs: er is een buitenlander neergestreken die denkt dat zijn instrumenten beter zijn dan die van de Parijse instrumentenmakers. Ze zullen het die Belg wel even inpeperen dat hij niet gewenst is. Als Patrice, nieuwsgierig als hij is, het geluid van de saxofoon hoort, is hij verkocht: dat instrument wil hij bespelen. Aanvankelijk lijkt daar niets van te komen, zijn vader is behoorlijk anti-Sax. Maar dan krijgt hij toch toestemming, onder voorwaarden: hij moet spioneren.
Het bevalt hem niet, maar ja, die saxofoon trekt hem.


Adolphe Sax krijgt naast die spionage te maken met diefstal, met brandstichting, met verraad van zijn personeel, het is een wonder dat wij heden ten dage het geluid van de saxofoon nog kunnen beluisteren. Overigens maakte hij ook andere instrumenten, en ook deze waren beter dan die van de andere instrumentenmakers.
Kwaliteit overwint dus! En dit boek vertelt op een heel leuke manier over de manier waarop dat lukte. Met avontuur, en wat romantiek erbij: een leuk boek. Met aan het einde nog even een toelichting over wat er wel en niet fictief is.


ISBN 9789044823233 | Hardcover | 188 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 18 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aan de rand van de stilte
Anneriek van Heugten


In dit boek draait het vooral om muziek en niet zomaar muziek maar muziek die nog nooit iemand gehoord had. Het geluid van de saxofoon!
De veertienjarige Patrice Bédoyer, eerste klarinettist bij de Opéra en zoon van klarinetbouwer Bédoyer voelt zich compleet 'weggeblazen' als hij de saxofoon voor het eerst hoort.  Op dat instrument wil hij spelen! Wat een geluid, wat een prachtige klanken! Hij heeft er alles voor over om les te krijgen van de uitvinder, de Belgische Adolphe Sax.

Maar in het 19e eeuwse Parijs zitten de instrumentenmakers niet te wachten op deze meneer Sax. De klarinetten en andere muziekinstrumenten van Adolphe Sax zijn te goed. De instrumentenmakers zijn bang voor hun inkomen.
De vader van Patrice heeft eveneens geen goed woord over voor Adolphe Sax en Patrice gelooft zijn oren dan ook niet als hij les bij Sax mag nemen. Hij is enorm blij en kan zijn geluk niet op! Maar zoals  hij had kunnen verwachten, staat er wel iets tegenover. Patrice moet spioneren in het atelier van Sax, hij moet goed opletten en doorgeven hoe Sax zijn instrumenten, met name de saxofoon, maakt.
Patrice vindt het afschuwelijk, hij mag Sax graag, maar meer dan leuk vindt hij  Madeleine de dochter van Gérard, de zachtaardige hulp van monsieur Sax.


Maar naast het spioneren maken de grimmige Parijse instrumentenmakers het monsieur Sax enorm moeilijk. Ze bedenken vreselijke plannen om Sax te ruïneren.
Patrice voelt zich heen en weer geslingerd tussen loyaliteit aan zijn vader en monsieur Sax. Hij voert een zware innerlijke strijd. Moet hij de werkwijze van zijn leermeester verraden? Moet hij stoppen met de lessen terwijl hij en Adolphe Sax enorm op elkaar ingespeeld zijn? En hoe moet het dan verder met de straatarme Madeleine en monsieur Gérard? 
Maar de strijd woedt voort - er gebeuren akelige 'ongelukken' - en laait zo hoog op dat Patrice vreselijk moeilijke beslissingen moet nemen. Kiest hij voor zijn familie of voor Adolphe Sax, zijn opleiding en de saxofoon? 
Patrice moet een heel hoge prijs voor zijn keuzes betalen...


Anneriek van Heugten heeft ons als het ware bij de hand genomen en meegevoerd naar het Parijs van 1843. We mogen met haar meekijken in de ateliers en woningen en meelopen in de Parijse straten. Maar vooral mogen we meegenieten van de commotie die de eerste saxofoon veroorzaakte.
Veel van de gebeurtenissen in dit boek hebben daadwerkelijk plaatsgevonden en deze vormen de rode draad doorheen dit boek. Enkele personages zijn gefingeerd maar anderen zoals monsieur Sax hebben daadwerkelijk bestaan.
Het is allemaal zeer levensecht verwoord. Je kunt nauwelijks stoppen met lezen.
Een prachtig, spannend, aangrijpend verhaal!


ISBN 9789044823233 Hardcover 188 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2014
Leeftijd 13+

© Dettie, 28 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!