jeugd 13-15 jaar

Ali Standish

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall
Ali Standish


We beginnen in Edinburgh, aan het einde van de negentiende eeuw.
Arthur Doyle is de veelbelovende zoon in een gezin dat het niet breed heeft. De vader drinkt, en al doet Arthurs moeder haar best om haar kinderen te voorzien van eten en kleding, de jongen neemt toch een moeilijk besluit: hij zal gaan werken. Dan maar niet verder leren.
Zijn moeder protesteert: hij kan zo goed leren en als hij op school blijft kan hij in de toekomst meer voor hen betekenen!


Terwijl Arthur daar nog over loopt te piekeren komt er een brief - van wie?? - waarin hij wordt uitgenodigd naar de Baskerville Hall te komen. Een besloten school, voor bijzonder begaafde kinderen en waar dus niet zomaar iedereen op terecht komt. En gratis.
Zijn moeder dringt er op aan dat hij gaat en zo maakt Arthur zijn eerste luchtreis. Per Zeppelin!
De bestuurder blijkt ook de rector van de school, en die kan, na wat er tijdens de vliegreis gebeurde, zeker geen spijt hebben van Arthurs komst naar zijn school.


Dat heeft hij dan ook niet, tot er allerlei vreemde dingen gebeuren, die allemaal met Arthur en zijn vrienden te maken hebben. Er zijn geheime genootschappen, inbraken waarbij niets ontvreemd wordt, uitgestorven dieren, verborgen vertrekken en gangen, en de leraren zijn niet altijd wie ze lijken te zijn.
Helaas heeft Arthur behalve vrienden ook vijanden. En daardoor dreigt er op een gegeven moment zelfs een schorsing.
Maar hij moet zijn vrienden niet onderschatten…


De titel is ‘Het onwaarschijnlijke verhaal’…
In het begin denk je nog dat het allemaal wel meevalt. Een bijzondere school, oké, maar dat zou zo maar kunnen. Maar dan gebeuren er dingen die inderdaad onwaarschijnlijk zijn, en krijgt het verhaal een magisch tintje.


Wie de verhalen van Sherlock Holmes kent, zal diverse namen herkennen. Doyle zelf natuurlijk, die de schrijver is van de mysteries die Holmes op moet lossen.
In dit avontuur, een meeslepend en spannend verhaal, dat absoluut om een vervolg – of meer – vraagt, volgen we de jonge Doyle, die inderdaad slim is. En moedig.
Achterin vinden we foto's en tekeningen plus een korte biografie van Arthur Conan Doyle.


Ali Standish studeerde jeugdliteratuur aan de universiteit van Cambridge. Ze is schrijfster van boeken voor iedereen die jong van geest is. Ze won onder meer de Jane Addams Book Award Honor voor uitmuntende jeugdliteratuur die kinderen aan het denken zet over vrede, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle mensen. Dit boek - en inderdaad het vervolg! - schreef ze in samenwerking met de Conan Doyle Estate Ltd.


ISBN 9789047716303 | Hardcover | 325 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| februari 2024
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijnbergen| Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 25 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER