jeugd 13-15 jaar

Marion van de Coolwijk

http://www.marionvandecoolwijk.nl

Lees ook de Leestafelrecensies over de boeken van Marion van de Coolwijk in de volgende categorieën:

jeugd 6-9 jaar

thrillers.

 

altActie!
Uit de serie Topjob!
Marion van de Coolwijk


Iris heeft grote ambities: ze wil een beroemd actrice worden! Maar voorlopig moet ze het doen met de toneelschool, waar ze naast haar school veel tijd doorbrengt. Daar heeft ze ook Dez, al jaren haar vriend. Ooit hebben ze wel verkering gehad, maar Iris had er toen geen zin in, en gelukkig wilde Dez wel vrienden blijven. Die vriendschap eist veel van alletwee:  als Dez liefdesverdriet heeft heeft hij geen oog voor Iris pogingen om de toneelwereld in te komen, en op het moment dat iris een moeilijke keuze moet maken vindt ze dat hij er weer niet is voor haar. De lezer heeft allang door dat er meer aan de hand is, en wacht tot de vraag beantwoord wordt: zullen Iris en Deze het weer goed maken, en leren van hun fouten?
Het zijn tenslotte tieners, kinderen op de rand van de volwassenheid.
Niet alleen in de liefde moet je keuzes maken, en daar gaat het boek toch vooral om: het gaat om je toekomst: wat wil je met je leven?
Iris weet het wel, en gelukkig steunt haar familie haar. En als ze samen met haar moeder op de televisie een interview ziet met Annet Malherbe is ze nog meer besloten: zij gaat het maken! Ze schrijft zich in op castingbureaus, want volgens Annet is figureren een goed begin. En later herhaalt Tygo Gernandt dat, als ze hem op een set ontmoet.
Maar Iris moet nog veel leren, ze staart zich blind op de glamour, en is te naïef. Daar moet verandering in komen, weet ze. Ze moet voor zichzelf opkomen. Zelf nadenken, haar mannetje staan. Zich niet op de kop laten zitten. En vooral: de juiste keuzes maken.


Een coming-of-age roman, over volwassen worden dus, maar een die ook aangeeft dat het niet makkelijk is in de showbizz en vertelt wat je er allemaal voor over moet hebben.
Boven ieder hoofdstuk staat een korte notitie over Nederlandse films. Een aardigheidje, neem ik aan. Ik zie tenminste verder geen betekenis. Dat Iris een rol krijgt in de film van de MZZLmeiden dat toevallig op een boek van Marion van de Coolwijk is gebaseerd, vind ik wel leuk.


ISBN 9789026144325 | Hardcover | 176 pagina's | De Fontein | april 2011
Leeftijd: vanaf 13 jaar

© Marjo, 22 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Actie!
Uit de serie Topjob!
Marion van de Coolwijk


Het tweede boek van Marion van de Coolwijk in de serie Topjob! Eerder verscheen in deze reeks Tafel 7; 3 cola! Dat boek ging over een jongen die in de horeca ging werken en alles wat daar bij kwam kijken. Het boek Actie! gaat over Iris die actrice wil worden. 


Iris zit al jaren op een theaterschool, samen met haar vriendin Arja en maatje Dez. Iedereen vindt dat Iris veel acteertalent heeft. Ze zijn met veel plezier een nieuw toneelstuk aan het instuderen. Alleen Dez is  er met zijn hoofd niet bij, hij heeft al weken zwaar liefdesverdriet en Iris heeft het gehad met hem. Hij moet maar eens ophouden met zijn gesip. Zij heeft auditie gedaan maar Dez vraagt niet eens hoe het ging! Onder het repeteren van het toneelstuk loopt Dez weg. Iris is woedend maar Dez vindt dat ze alleen maar aan zichzelf denkt en Arja zegt ook al zoiets in die richting. Iris vindt het maar vreemd. Dez zeurt toch?zij niet!  Na een pittig gesprek met Dez is de lucht gelukkig weer geklaard.
Iris wil wat geld verdienen en heeft zich ingeschreven bij een castingbureau en op ieder aanbod gereageerd, maar veel meer dan figurantenrollen heeft ze niet gekregen. Dat was niet wat ze wilde, bovendien betaalt het ook nog eens slecht. Moet ze dan toch maar in de horeaca gaan werken?
Maar na het zien van een interview met actrice Annet Malherbe is ze weer helemaal gemotiveerd. Iris denkt...


"Ook figureren was zinvol: je bent op de set, kunt kijken kijken naar de grote acteurs en actrices, leert van alles wat er gebeurt en blijft er bovenop zitten."


Dan belt het castingbureau... of ze wil figureren in een sportdocumentaire. Jazeker wil ze dat en op de filmset hoort ze dat er een meisje gezocht wordt voor een nieuwe jeugdfilm. Natuurlijk doet Iris auditie en ze krijgt een van de hoofdrollen!  Iris is superblij, maar de repetities zijn voor een deel op dezelfde dagen als de repetities van het toneelstuk. Ach, daar is vast wel een mouw aan te passen... of niet?
Iris  krijgt de rol van een verwende, naieve meid, altijd uit op eigenbelang maar wel een meid die zich overal uit weet te redden. De rol past bij haar wordt gezegd. Of Iris daar blij mee moet zijn weet ze niet maar wat ze wel weet is dat ze zo'n kans met beide handen zal aangrijpen.
Ze geniet met volle teugen, het filmen is geweldig, de acteurs zijn geweldig, de groep is geweldig... toch?


Op zich is het een goed verhaal met een les, namelijk... schijn bedriegt. Bovendien kun je nog zoveel willen bereiken maar houd wel de mensen die belangrijk voor je zijn in ere. Ga niet teveel op in je ambities, verwaarloos je vrienden niet want je loopt het risico alles kwijt te raken.
Het verhaal zelf begint ook goed en ik las het met plezier totdat de titel van de jeugdfilm werd genoemd. Dat vond ik persoonlijk een enorme afknapper. Er word namelijk een film gemaakt naar boeken van... Marion van de Coolwijk. Had er nu echt niets anders verzonnen kunnen worden? Het voelt als een verkapte reclame voor de andere boeken van deze schrijfster. Mijn plezier in het verhaal zakte daardoor aardig in.
Toch moet ook gezegd worden dat Marion van de Coolwijk wel de gevoelens van jonge mensen goed weet weer te geven. De hormonen gieren door hun lijven, soms reageren ze heel volwassen en soms zijn het ineens weer onzekere kinderen. Het is geen boek, zoals de laatste tijd zoveel verschijnt, dat alleen maar over uiterlijk en jongens gaat, er zit meer in, het gaat dieper zonder akelig of moraliserend te zijn. Het zet wel aan tot nadenken over wat je doet... of laten moet.


ISBN 9789026144325 Hardcover 176 pagina's Uitgeverij De Fontein april 2011
Vanaf 13 jaar

© Dettie, 25 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tafel 7: 3 cola!
Uit de serie Topjob!
Marion van de Coolwijk


Dit vind ik nu typisch een boek waar eigenlijk een jongere van 13-15 jaar een oordeel over zou moeten geven.
Op zich is het een prettig verhaal maar ik vind alles een beetje té gladjes verlopen. Ik zou toch graag ietsje meer karakter, diepgang willen hebben in personages. Maar ik ben de doelgroep niet.


Rik gaat solliciteren als afwasser bij restaurant Lekker. Tot zijn verrassing wordt hij aangenomen om mee te helpen in de bediening! Hij mag de volgende dag al beginnen. Het is steeds behoorlijk druk in de weekenden en Rik vindt het werk erg leuk om te doen ondanks dat ze wel héél hard moeten werken. Hij heeft erg veel lol met Ice, zijn vrouwlijke collega. Ook Bartje, een licht geestelijk gehandicapte jongen, is een heel leuke en lieve collega. Jasmin en Jessica zijn op hun manier ook wel aardig maar Ice is Riks favoriet. De zoon van zijn baas, Giovanni,  werkt ook in het restaurant. Aanvankelijk vindt Rik hem maar niets, echt zo'n zoontje van de baas,  maar als hij per ongeluk hoort hoe Giovanni het voor hem opneemt, verandert hij van mening. Wat is er dan gebeurd zou je denken, alles gaat toch zo goed? Ja, Rik heeft de tijd van zijn leven op zijn werk totdat er geld verdwenen is uit de fooienpot en de kassa. En dat gebeurt vaker, en elke keer in het weekend, en Rik werkt alleen in het weekend! Er ontstaat een heel vervelende situatie voor Rik, helemaal als hij Ice, waar hij verliefd op is, iets over hem hoort zeggen. Hij dacht eigenlijk dat zij ook smoor op hem was...
Rik gaat op onderzoek uit, want hij heeft zelf ook al een paar rare dingen gehoord en gezien.


Het gegeven is leuk en het is duidelijk dat Marion van de Coolwijk wel gekeken heeft hoe het er in een restaurant(keuken)  aan toe gaat...
Maar toch, een jongen die nog nooit geserveerd heeft zal nooit gelijk een blad met o.a. wijnglazen kunnen uitserveren zonder het blad eerst neer te zetten... Sowieso moet iemand even de juiste houding en grip geleerd worden. Als je onmiddellijk meerdere borden of zo'n blad met glazen kan sereveren, dan ben je een buitengewoon natuurtalent.  Ook een jongen die gelijk de kassa mag bedienen... dat ben ik nog niet tegengekomen in een goedlopend restaurant. Normaal gesproken zijn er één of twee mensen die dat mogen en die werken dan al geruime tijd in dat restaurant. Een jongen die een blocknote en pen in handen krijgt en maar bestellingen moet opnemen zonder ook maar een beetje te weten wat er op de kaart staat... in een goed en druk restaurant? Het lijkt me allemaal sterk...
Maar ja, zoals gezegd ik ben de doelgroep niet maar het stoorde me wel, juist omdat veel andere dingen over de gang van zaken in het restaurant uitgebreid uitgelegd worden.


Persoonlijk vind ik het verhaal té vlot verlopen. Daarmee bedoel ik o.a. het vanaf de eerste minuut alles kunnen van Rik, de rare toestand met het geld, Het gedoe met Jasmin en Ton  waarvan je al vrij snel doorhebt hoe het zit, dan stoere Rik zelf en de snelle ontknoping.
Aan het begin van het boek merk je al dat één iemand wel iets raars zal gaan doen, het wordt zelfs gezegd, en dat gebeurt dan ook. De enige die ik echt heel leuk vind in dit boek is Bartje. Daarmee heeft Marion van de Coolwijk een geweldig personage neergezet. Bartje blijft wel in m'n geheugen hangen maar de rest...
Echt spannend is het verhaal voor mij niet, de problemen worden te vlot opgelost, de gebeurtenissen worden te snel verteld. Ik begrijp ook niet zo goed waarom  de karakters  zo weinig uitgediept zijn. Van het personage Jessica had wel iets meer gemaakt kunnen worden evenals van Ice.  Niet echt mijn boek dus, jammer want andere boeken van Van de Coolwijk vind ik wél erg leuk en goed.
Maar ik weet intussen zo goed als zeker dat jongeren zich niets van mij aan zullen trekken en het een geweldig verhaal zullen vinden.


Marion van de Coolwijk is fulltime schrijfster en onderwijs-adviseur voor kinderen met leesmoeilijkheden. Ze heeft meer dan 200 boeken geschreven. Met de MZZLmeiden-serie vestigde zij definitief haar naam als jeugdboekenauteur. Ze won met MZZLmeiden de Tina Bruna Award, werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury en er zijn plannen om de serie te verfilmen. Marion bezoekt regelmatig scholen en geeft lezingen aan ouders en leerkrachten.


ISBN 9789026128080 Hardcover, 174 pagina's uitgeverij De Fontein april 2010
Vanaf 13 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tafel 7: 3 cola!
Uit de serie Topjob!
Marion van de Coolwijk


Rik is pas vijftien als hij op zoek gaat naar een baantje. Zijn vrienden hebben er al een, en hij wil ook wel een extra zakcentje. Zijn moeder helpt hem met het opstellen van een sollicitatiebrief, en dat blijkt een goede greep: zijn eerste poging heeft al succes: hij mag meteen op sollicitatiegesprek komen.

Het gaat om een baan als afwasser bij restaurant Lekker. Het gesprek gaat erg goed: hij mag komen, drie dagen in het weekend, en niet als afwasser, maar in de bediening. Rik vindt het allemaal erg spannend, maar het gaat goed. Het werk tenminste. In de persoonlijke sfeer ligt het iets anders. De amoureuze verwikkelingen van de collega’s en ook van hemzelf zijn nogal verwarrend.


Tja. Nou. Als het de bedoeling is om te vertellen hoe het gaat, als je een baan zoekt: de sollicitatiebrief, het gesprek, en daarna hoe je omgaat met de collega’s en de werktijden, dan is dit boek wel geslaagd. Je weet wel zo ongeveer hoe het er aan toe gaat in een restaurant. Al is dan een leerproces van misschien wel maanden, samengeperst in een paar dagen. Die Rik verdient wel het dubbele van wat hij krijgt: wat een goede kracht!
Ik weet wel zeker dat het in 99% van de gevallen niet zo gaat als hier met Rik! Dus erg levensecht is het niet.
Behalve dat dit allemaal te soepel verloopt, vind ik ook dat het spannende element in het verhaal er te veel bijgehaald wordt. Er verdwijnt geld, maar de uitwerking daarvan laat te wensen over. Echt spannend wordt het niet. Dan is er nog de liefde. Onontbeerlijk in een boek voor deze leeftijd, maar eerlijk gezegd vind ik dat ook zwak. Het gaat allemaal te gladjes.
Het leest wel lekker weg, het is een aardig tussendoortje, maar ik kan niet zeggen dat ik dit een aanrader vind.


ISBN 9789026128080 | Hardcover | 174 pagina's | De Fontein | april 2010
Vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 april 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER