jeugd 13-15 jaar

Tahereh Mafi

http://www.taherehbooks.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Tahereh Mafi in de categorie jeugd 10-12 jaar

 

altVrees me
Tahereh Mafi

Juliette Ferrars is zeventien en heeft zich haar hele leven al eenzaam gevoeld. Op jonge leeftijd ontdekte ze dat haar aanraking een ander mens kan doden en sindsdien wordt ze door iedereen gemeden. Ze voelt zich een monster, zelfs haar ouders wijzen haar af.

Op het moment dat het verhaal begint zit Juliette al 264 dagen opgesloten. Moederziel alleen, in isolatie. Ze krijgt nauwelijks te eten en te drinken en mag zich maar zo kort douchen dat ze onmogelijk helemaal schoon kan worden. Ze hunkert naar menselijk contact.

Dan verandert alles, Juliette krijgt een celgenoot. Ze kan het bijna niet geloven maar de vreugde is van korte duur. Haar celgenoot is namelijk een jongen en hij is allesbehalve vriendelijk tegen haar. Ze herkent hem meteen. Het is Adam, de enige persoon die ooit aardig tegen haar heeft gedaan. De enige persoon waar ze om geeft. Hij herkent haar niet, is niet meer dezelfde.

Gelukkig werpt Adam zijn stugge gedrag al snel van zich af en er ontstaat een vriendschap. Hij herkent haar nog steeds niet maar het maakt niet uit. Juliette is dolgelukkig met zijn gezelschap en let goed op dat ze hem niet aanraakt. Ze wil hem geen pijn doen, laat staan hem doden.

Adam heeft echter tegen haar gelogen. Hij weet wel degelijk wie ze is en hij is met een smoes in haar cel geplaatst. Adam is een soldaat in het leger van Het Herstel. Zijn baas Warner is de zoon van de grote leider en hij wil Juliette als wapen in gaan zetten. Adam moest beoordelen of Juliette geestelijk in orde is.

Juliette is gekwetst. Heel erg gekwetst. Hoe kan Adam haar dit aandoen? Warner vindt ze een griezel en ze zal zich nooit ofte nimmer door hem als wapen laten gebruiken. Juliette is vastbesloten niet voor hem te buigen. Warner is geïntrigeerd door haar, doet er alles aan om het haar naar te zin te maken. Hij legt Juliette in de watten maar stelt daar wel haar gehoorzaamheid tegenover. Juliette vecht terug maar merkt dat Adam voor haar ongehoorzaamheid wordt gestraft. Ondanks Adams leugens blijkt dat ze hem kan vertrouwen. Hij wil haar helpen. Hun vriendschap verdiept zich en dat brengt Juliette in grote verwarring. Ze vindt Adam leuk, heel erg leuk.

Vrees me is een goed bedacht verhaal. Het Herstel doet denken aan een communistisch regime. Het schrikbewind van een dictator. De leider wil heerschappij over de bevolking en wie zich hiertegen verzet, wordt gedood. De bevolking is bang en leidt honger. Dieren zijn zeldzaam, door vervuiling is de wereld zoals wij deze vandaag de dag kennen grotendeels verwoest. Een ander thema is zelfacceptatie. Juliette is anders dan anderen en heeft hierdoor een minderwaardigheidscomplex. Om gelukkig te kunnen worden in het leven zal zij zichzelf moeten accepteren zoals ze is.

De uitgever prijst dit boek aan vanwege de bijzondere schrijfstijl. Zelf ben ik er niet zo stuk van. Er staan veel doorstreepte zinnen in het boek die onuitgesproken gedachten weergeven. Ze zijn vaak het tegenovergestelde van wat wordt uitgesproken. Ik vind het rommelig en ook wat kinderachtig overkomen. De beschrijvingen van de emoties van Juliette zijn mooi, poëtisch haast, maar ook heel dramatisch. In het begin is het verrassend maar al snel is het alleen maar meer van hetzelfde. Ik wilde verder met het verhaal en niet steeds weer een ellenlange verhandeling over haar gevoelens doorworstelen. De romantiek in het boek bevat een hoog zwijmelgehalte, af en toe dacht ik even een damesromannetje te lezen.

Het einde van het boek biedt ruimte voor een vervolg, de verhaallijn is er sterk genoeg voor. Vrees me is een boek in een bijzondere stijl die niet iedereen zal waarderen. Wie echter van deze manier van schrijven houdt, zal het boek verslinden.

ISBN 9789020679595 | hardcover |  352 pagina's| Blossom Books | september 2012
Vertaald door Merel Leene
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 18 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER