jeugd 13-15 jaar

Martha Heesen

altBajaar
Martha Heesen


‘De oorlog is allang afgelopen. Maar vrede is iets anders.’


Julia woont met haar vijf jongere zusjes bij Momo, haar grootmoeder. Uit het taalgebruik en enkele andere aanduidingen kunnen we afleiden dat het ergens in Brabant is,  na een oorlog.
De zusjes vermaken zich prima en accepteren het leven zoals het op hen afkomt. Momo geeft hen les in rekenen, taal en andere dingen. Er is het paard Bajaar, en vooral hebben zij hun grote zus, Julia, die hen verhalen vertelt. Die voor hen zorgt als hun grootmoeder af en te verdwijnt naar de stad. Dat Julia hen dan verboden dingen toestaat vinden ze veel belangrijker dan de vraag wat Momo gaat doen. De meisjes vermaken zich prima met de pakketten afgedankte kleding, terwijl die kleren voor Julia een verhaal hebben. Zij zien niet hoe de dorpelingen hen met minachting bekijken en behandelen, zij weten niet wat hun oma bezighoudt.
Julia wordt langzaam volwassen. Niet alleen heeft zij meer herinneringen, ze begrijpt ook beter wat er gaande is. Ze doorziet steeds meer, en heeft daar zo haar eigen ideeën over. Bajaar is Julia’s vertrouweling. Bij het paard voelt ze zich veilig.


De lezer krijgt mondjesmaat voorgeschoteld wat er aan het verhaal voorafgegaan is, en wat er nu gebeurt. En wat er dan verteld wordt, komt via aan omweg. Bijvoorbeeld via de verhalen die Julia haar zusjes vertelt, of door een ontmoeting met een dorpeling. Deze manier van vertellen zorgt voor een mysterieuze sfeer.
Julia is niet alleen voor haar zusjes de verteller, ze is het ook voor ons en we kunnen prima invoelen wat haar bezighoudt.
Het mooist is het om dit verhaal zonder voorkennis te lezen, zonder de informatie van de achterflap en zeker  zonder recensies. Het is prachtig.


‘Ik ben te groot, voor alles te groot. Voor de jassen en de jurken en de kousen en de schoenen, want die zijn nog van toen. Voor de zusjes, want dat zijn kinderen en ze weten van niks. Voor de boeken, want die ken ik uit mijn hoofd. Alleen voor Momo niet. Voor Momo ben ik denk ik precies goed.’


ISBN 978 90 451 1228 2| paperback |144 pagina's | Querido | 2011
Leeftijd 13+

© Marjo 22 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER