jeugd 13-15 jaar

Mats Wahl

Zoek


Krimi voor de jeugd staat er. Er zijn momenten dat je bijna zou vergeten dat het voor de jeugd geschreven is, het is een akelig realistisch onderwerp, maar er worden wel dingen uitgelegd waar dat voor volwassenen niet nodig zou zijn. Verzwegen wordt er niet veel, al denk ik dat het lugubere van het verhaal wel verder uitgesponnen zou worden in een volwassen versie.


Het verhaal:
Een 16-jarige jongen wordt vermist, en de politie-inspecteur die het onderzoek leidt ontdekt dat er in zijn klas een paar jongeren zitten met racistische neigingen. Een van hen, Anneli, sympathiseert met de neonazi's, en ze heeft grote invloed op de twee jongens. Fors, de inspecteur, praat met klasgenoten, met de rector en diens secretaresse, met de vriendin van Hilmer, en met de verdachte jongeren. Hij hoort over meerdere gevallen van graffiti met hakenkruizen op school. De rector had daar geen politie bij geroepen...
Hij ontdekt dat Anneli Hilmer bedreigd had, omdat hij haar betrapt had toen ze een allochtone jongen trapte.
Als hij hoort dat de drie probleemjongeren een hangplek hebben precies langs het pad waar Hilmer het laatst gezien was, is zijn conclusie de juiste: hij laat het bos uitkammen, met een speurhond.


Wat het boek een extra dimensie meegeeft is dat Hilmer zelf een rol speelt: hij is een onzichtbare aanwezigheid. Hij probeert contact te maken met Fors, maar dat kan hij niet. Is hij een geest en dus dood? Langzaam worden er meer details verteld over zijn uiterlijk, maar duidelijkheid krijgen we pas als hij gevonden wordt.
Een gruwelijk verhaal, dat helaas zo maar zo gebeuren kan.


Paperback | 181 Pagina's | Davidsfonds ISBN10: 9059081331 vertaald door Maaike Lahaise vanaf 14 jaar

© Marjo, mei 2007


Reageren? Klik hier!