jeugd 13-15 jaar

Prosper Mériméé

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prosper_Mérimée

https://www.benjaminlacombe.com

 

Carmen
illustraties: Benjamin Lacombe
tekst: Prosper Mériméé


Iedereen heeft wel gehoord van Carmen de opera van George Bizet. Maar wat veel mensen niet weten is dat de novelle van Prosper Mérimée (1803 - 1870) de basis vormde voor deze opera en dankzij dit erg mooi uitgevoerde boek kunnen we nu kennis maken met het verhaal van Mérimée zelf.


Kunstenaar/illustrator Benjamin Lacombe schrift in zijn proloog dat 'Carmen in wezen een studie is van de zigeuners en van een Spanje dat niet meer bestaat', In dit boek is het complete verhaal opgenomen, inclusief de oorspronkelijke hoofdstukken 1 en 4, waardoor mogelijk, vanuit onze huidige visie, delen van de tekst beledigend of racistisch kunnen overkomen.
Mérimée heeft vijftien jaar over dit werk gedaan. 'Ik koos een zigeunervrouw als heldin, omdat ik zigeuners al lang met veel aandacht heb bestudeerd,' zei Merimée over zijn essay.

Het verhaal over Carmen wordt aan 'Merimée' verteld door Don José, een korporaal, die dankzij Carmen tot soldaat werd gedegradeerd. Hij is zwaar verliefd op de verleidelijke zigeunervrouw Carmen, die met haar charmes iedereen in haar netten weet te verstrikken. Don José heeft alles voor haar over en volgt haar overal waar ze ook naartoe gaat. Zij speelt met zijn gevoelens, solt met hem, maar lokt hem elke keer weer naar zich toe. De ene keer met heerlijk eten de andere keer met haar lichaam. Don José weet nooit wat hij aan haar heeft, het ene moment is ze een aanhankelijk meisje om vervolgens schaterlachend bij hem weg te lopen.


'Je bent een ezel, een onwetende, een echte payllo (vreemdeling). Je bent als de dwerg die denkt dat hij groot is omdat hij ver heeft kunnen spuwen. Je houdt niet van me, ga weg.'


Als ze 'ga weg' tegen me zei, dan kon ik niet weggaan.


Carmén treitert, Carmen betovert, Carmen brengt Don José tot wanhoop door om te gaan met andere mannen én weer bij hem terug te keren.
Natuurlijk mag Don José niet met haar trouwen, een zigeunervrouw moet trouwen met degene die haar familie voor haar kiest. Ook Carmen heeft een man, García,  ofwel Eenoog,een grote, gewelddadige bruut. Don José vermoord hem.


'Wat heb je gedaan?' zei de Dancaire tegen me.

"Luister,' antwoordde ik, 'we konden niet samenleven. Ik hou van Carmen, en ik wil de enige zijn. Bovendien was García een schurk [...]

De Dancaire, een man van vijftig, reikte me de hand.

'Die verdomde verliefdheid!' riep hij uit! 'Als je het hem had gevraagd Carmen af te staan, dan zou hij je haar voor een piaster hebben verkocht.


Uiteindelijk sterft Carmen zelf door toedoen van don José en wordt hij gezocht, er is een prijs op zijn hoofd gezet.


Benjamin Lacombe heeft Carmen in zijn afbeeldingen neergezet als een vrouw die mensen behekst, een spinnenvrouw die mannen in haar web lokt. Op de prachtige cover zien we haar ook afgebeeld met een 'kanten' omslagdoek in de vorm van een spinnenweb. Haar ring is een spin. Ze heeft een gezicht van een onschuldig maagdelijk meisje maar ook in haar nek kruipt een spin en haar pupillen zijn ook kleine spinnetjes. Ze is levensgevaarlijk, ze is de 'zwarte weduwe' (de spin die na het paren het mannetje aanvalt en doodt). We zien spinnen met op hun rug de ogen van Carmen. Carmens castagnetten lijken op doodshoofden. We zien Don José ingeweven in haar web rondlopen. De witte tekst is op zwarte pagina's afgedrukt.
Kortom, uit álles blijkt de bedreiging die Carmen voor haar omgeving vormt.


Het boek zelf heeft een prachtige stoffen, zacht glanzende zijdeachtige cover en is voorzien van een leeslint.
Het geheel vormt een prachtig bezit (met een licht luguber kantje).


Zie ook het you-tube filmpje over dit boek


ISBN 9789044831245 | Hardcover | NUR 274/302 | 170 pagina's | Clavis | september 2018
Met noten en biografie van Mérimée en Lacombe | 28,2 x 20,4 x 2,4 cm | Vertaald door Clavis | Leeftijd 13+

© Dettie, 5 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER