Codenaam Coco
Carol Reid
Op 17 september 2014 vieren België en Nederland zeventig jaar vrijheid. Het doet een beetje vreemd aan, 17 september? Dat vieren we toch in mei?
Er is meer aan de hand. Het boek verscheen wel ter gelegenheid van deze viering van vrijheid, maar België was eerder bevrijd, voor hen en voor de Zuidelijke Nederlanden was de maand september de periode waarin de Duitsers verdreven werden. Officieel is in Europa 8 mei - de dag van de capitulatie – de herdenkingsdag, en die dag is in België ook lang als nationale bevrijdingsdag gevierd, maar niet meer sinds het een federale staat werd.
Is het toevallig dat 17 september ook de dag is van het begin van de Slag om Arnhem, zeventig jaar geleden? Een verloren slag was het, maar toch het begin van het einde van de bezetting.
Al had het net zo goed een andere datum kunnen zijn, 17 september is een prima datum.
Wat heeft dit allemaal met dit boek te maken zul je je afvragen.
De uitgever is Blossom Books, het onderdeel van Kluitman dat zich speciaal richt op jongeren. Boeken over de liefde, spannende series, maar nu dus een oorlogsroman.
In deze tijd waarin ook het verleden van de Tweede Wereldoorlog steeds verder wegzakt is het een heel goed idee om dat verleden door middel van een mooi verhaal weer op te roepen. Het is ook niet zomaar een verhaal: Schrijfster Carmen Reid vertelt in het nawoord hoe het komt dat haar interesse gewekt werd. Ze is geboren in Groot-Brittannië maar omdat haar moeder van Duitse afkomst was, logeerde ze vaak bij haar Duitse familie. Toen haar interesse eenmaal gewekt was, was het een kwestie van onderzoek doen om zo tot deze prachtige roman te komen.
Haar hoofdpersoon is de vijftienjarige Nicole. Als de Duitsers Brussel binnentrekken, is ze zeer verontwaardigd. Hoe durven ze hen hun vrijheid af te nemen? Als haar vader opgepakt wordt, kan ze het niet langer aanzien. Ze vindt een manier om bij het verzet te komen.
Terwijl ze overdag gewoon naar school gaat, is ze ’s avonds Coco, en haar vriend Anton is De Dichter. Aanvankelijk is het alleen maar kruimelwerk: spijkerplankjes voor banden van Duitse wagens leggen, op de uitkijk staan als anderen hun gevaarlijke werk doen, maar als een van de leden van hun verzetsgroep door Duitsers gedood wordt, worden de verzetsdaden grimmiger en levensgevaarlijk.
Nicole ontdekt dat het allemaal niet zo simpel is: haar beste vriendin kiest als opportunist voor de Duitsers; de verzetsleden lopen gevaar, niet alleen door hun eigen daden, maar ook doordat Duitsers hen belagen. En als je een aanslag pleegt en daar worden ook de levens van gewone burgers bedreigd? Wat doe je dan?
Natuurlijk leest het verhaal als een spannend avontuur, maar dan wel een avontuur zoals jongeren dat beleefd zouden kunnen hebben in die oorlogsjaren. Gevaarlijk, en zwaar: had je de kracht om te blijven zwijgen, zodat je anderen niet zou verraden? Was je gehaaid genoeg om uit de handen van de vijand te blijven? Ondernemend en moedig?
Carol Reid heeft veel in dit verhaal verwerkt, bezetting, verzet, concentratiekamp en alles wat daar bij hoort, en geeft al doende een goed beeld van hoe het was.
Het is geschikt voor jongeren, maar eigenlijk had ik geen moment het idee dat ik een jongerenboek aan het lezen was.
ISBN 9789020679236 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Blossom Books | september 2014
Vertaald uit het Engels door Aimée Warmerdam Leeftijd vanaf 13 jaar
© Marjo, 17 september 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER