jeugd 13-15 jaar

Richelle Mead

http://www.richellemead.com/

 

altVampire Academy (filmeditie)
Richelle Mead


Rose Hathaway, zeventien jaar oud, is een dhampier: half mens, half vampier. Als alle andere dhampiers krijgt ze de taak toebedeeld om te waken over een Moroi, volbloed vampiers.
Nu is ze nog in opleiding voor de taak als hoeder, maar eenmaal klaar zal ze in dienst staan van Vasilisa Dragomir, die Lissa genoemd wordt. Een Moroi moet in zijn of haar leven ontdekken wat zijn of haar gave is: welke krachten ze hebben, iets met aarde, water, vuur of lucht.


Rose en Lissa zijn al goede vriendinnen en wonen allebei op de vampieracademie in Montana.
In het verleden is er iets voorgevallen waardoor Rose niet zomaar een verbondenheid voelt met Lissa: ze kan in haar hoofd ‘kruipen’, meemaken wat Lissa meemaakt. Denken en voelen wat Lissa denkt en voelt. Dat is handig als je hoeder bent, maar niet alleen is Lissa er niet blij mee, het is een eigenschap die ze niet zou moeten hebben.
Ze is ‘schaduwgekust’, zei ooit een lerares tegen haar. Rose heeft geen idee wat dat kan betekenen. Die lerares, juf Karp, is verdwenen en niemand weet er het fijne van. Voor Rose ontdekt wat er allemaal speelde, heeft ze al heel wat voor haar kiezen gehad. Op St. Vladimir’s Academy blijken nogal wat geheimen te zijn. Ook is er de strijd tegen de Strigoi, ondode en slechte vampiers, die er op uit zijn de Moroi uit te roeien. Vechten is iets wat alle hoeders moeten beheersen. Dimitri Belikov – iets ouder dan de meisjes, een lange knappe man – wordt aan haar toegewezen. Ook Dimitri zal hoeder zijn voor Lissa, als zij volwassen is.


Dit is zo’n beetje de achtergrond van de zes boeken die verschijnen over Rose Hathaway en Lissa Dragomir, waarvan onderhavig boek het eerste is.
Daarnaast gaat het verhaal over het leven op de academie, waar de aanwezigheid van meisjes en de jongens voor de nodige spanningen zorgen. Er heerst rivaliteit, er is sprake van verliefdheden, die net zo snel weer kunnen verdwijnen als ze opkomen. Jaloezie, verraad, vriendschap: het normale patroon in een wereld waar pubers bij elkaar wonen.


Dit is de filmeditie van de boekenserie die 'Academicus Vampyrus' heet. Voor (vooral) meiden, die houden van vampierverhalen. Het leest vlot en de ontluikende romantiek die voortdurend aanwezig is, zal er wel voor zorgen dat pubermeisjes er van smullen! Bovendien belooft dit eerste verhaal nog veel meer spannends. En er zijn nog onbeantwoorde vragen.


Richelle Mead (Michigan, 12 november 1976) is een Amerikaanse bestseller fantasy-schrijver. Er zijn al meer series van haar hand verschenen, zoals ‘De alchemisten’. In 2010 kreeg ze voor de Vampire serie de Teen Read Award.


ISBN 9789048819621 |paperback| 336 pagina's |Uitgeverij Moon| februari 2014
Vertaald uit het Engels door Carolien Metaal Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 18 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER