jeugd 13-15 jaar

Elvin Post

https://www.elvinpost.com

 

Geen weg terug
Elvin Post


‘Waarom heb ik niet naar mijn gevoel geluisterd? Waarom heb ik niet heel hard ‘nee’ geroepen? Nee, we doen dit niet. Geen sprake van.
De vraag stellen is hem beantwoorden.
Omdat ik daar te slap voor ben. Omdat ik altijd Fleur laat beslissen, waar het ook over gaat. Ik weet niet wie ik meer haat: Fleur om haar roekeloosheid of mezelf vanwege mijn gebrek aan karakter.’


Zo begint Geen weg terug met een inkijkje in het leven van Eva dat helemaal op zijn kop staat nadat zij samen met haar vriendinnen Anna, Fleur en Kim getuigen zijn geweest van de gevolgen van een liquidatie.


Eva is 17 jaar, zit in de vijfde en verheugt zich enorm op het weekendje naar Schoorl waarin ze samen met haar vriendinnen gaat vieren dat ze over zijn naar de zesde. Maar eerst nog het schoolfeest. Van haar ouders mag ze om half twee thuiskomen onder de voorwaarde dat ze samen met haar vriendinnen naar huis fietst. Tijdens het schoolfeest gaat de tijd snel, waardoor de meiden te laat vertrekken om op tijd thuis te komen.


Fleur fietst samen met Kim voorop en beslist de kortere route via de Diergaardetunnel te nemen om zo tijd te besparen. Het is een enge tunnel en Eva zou nooit alleen door die tunnel gaan fietsen, maar nu volgt ze, zoals ze Fleur zo vaak volgt. Zodra ze uit de tunnel komen, zien ze een zwarte Mercedes dwars over de weg staan. Naast de geopende portieren liggen twee mannen. Ze lijken allebei overleden te zijn. Eva wil direct 112 bellen, maar Fleur sommeert haar daarmee te wachten als ze op de achterbank van de auto een tas ziet liggen. Onverschrokken haalt Fleur de tas uit de auto. Er blijkt een enorm geldbedrag in te zitten.


Vanaf dat moment beginnen de talloze dilemma’s die door de rest van het boek heen aan de orde komen. Wat zou jij doen als je een tas met € 80.000 vindt? Zou je de politie bellen? Zou je de tas aan hen geven of zou je het voor jezelf houden? Hoe zou jij reageren als je een andere mening hebt dan de rest van de groep? Zou je erin meegaan of zou je op je standpunt blijven? En wat zou je doen met de mannen die op straat liggen? Zou je hulp voor hen inroepen of zou je willen verzwijgen dat je daar bent geweest? Wat doe je met spijt? Hoe ga je om met de keuzes die je gemaakt hebt en die allerlei nare gevolgen met zich meebrengen?


Elvin Post weet met deze jeugdthriller de situatie van alle kanten te belichten. Vanuit het oogpunt van Eva en Anna wordt het verhaal afwisselend aan ons voorgelegd en je krijgt als lezer een goed beeld van de personages. Hij laat de spanning in het boek goed oplopen, al zijn sommige situaties wat onrealistisch.
Hopelijk volgen er nog meer jeugdthrillers van zijn hand!


ISBN 978 90 261 6014 1| NUR 284 | Hardcover | 255 pagina’s | Uitgeverij De Fontein| februari 2022
Leeftijd 13+

© Els ten Voorde, 2 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER