jeugd 13-15 jaar

Ton Theunis

http://www.tontheunis.nl

http://www.witchworld.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over het non-fictie boek De goedgelovige weduwe van Ton Theunis. 

 

altDe verrader van Elmhudde
De WitchWorld-legenden Deel 2

Ton Theunis


Daar zit ze dan, in de zwarte toren en ze kan er niet uit. De zwarte heks is weg. Maar het ziet er naar uit dat de zestienjarige Elaine van Berlichem de rest van haar leven zal moeten slijten in het torenkamertje. Daglicht is namelijk funest voor haar. Ze heeft er wel gezelschap: haar schildknaap Ivar is haar trouw, en Toerio doet zijn best om een oplossing te vinden. Maar hij is evenmin vrij om te gaan en staan waar hij wil, want als ze hem te pakken krijgen is hij zijn leven niet zeker. Elaine weet niet wat hij uitgespookt heeft, maar zelf heeft ze alle vertrouwen in de trol. Dat hij blijft vindt ze bijzonder, want er is iets aan de hand met haar:


‘Misschien is Elenne niet als ieder ander meisje,’ zei hij zacht. ‘Misschien is zij degene waarop de tijden hebben gewacht.’
‘De tijden?’ Ze stond op en liep doelloos door de torenkamer. ‘Waar heb je het over?’
‘De verhalen. Moeder…’
‘Ach, hou toch op over je moeder!’
Opnieuw bulderde haar stem in plotselinge razernij door de ruimte. Het aardewerk rammelde op de tafel. Een wandkleed wapperde langs de muur. Een lege waterkan spatte in honderd scherven uiteen.’
(-)
‘Wat gebeurt er met me?’


Toerio zegt dat het het zwarte is, ze zal langzaam net zo worden als de zwarte heks. Maar dat wil Elaine helemaal niet! Misschien moet ze dat magische boek dat ze toch niet kan lezen ook maar met rust laten. Maar aan de andere kant: het kan misschien ook wel nuttig zijn. En naarmate ze ‘zwarter’ wordt, kan ze meer ontcijferen.


Ivar gaat intussen op zoek naar Semalion, de wijze. Onderweg beleeft hij vele avonturen, waarvan een deel echt gevaarlijk. Toch maakt hij ook vrienden, die later erg nuttig blijken. Als hij een groepje jongelingen, wankelaren genoemd, ontmoet, hoort hij dat de Verhevene, de Heer van Almeria, een afgevaardigde van de Raad van Bestemming naar het kasteel heeft gestuurd om te controleren of het verhaal dat de zwarte heks weg is, wel klopt. Maar deze man, Imnowid, vermoedt een valstrik en is niet van plan die opdracht uit te voeren.
Inderdaad blijken er mensen uit te zijn op totale macht, en daar heel veel voor over te hebben. Iedereen die daar tegen is, loopt gevaar. Ook Ivar, en zeker Toerio. Die wordt immers nog steeds gezocht. Hij blijkt de verrader van Elmhudde te zijn. Wie of wat is Elmhudde? En wat heeft Toerio dan gedaan?


Er zijn vele personages die allemaal hun eigen agenda hebben. Omdat we als lezers de ‘goeden’ volgen, weten wat zij willen, en al dat gedraai en gekonkel van hun tegenstanders maakt het verhaal best wel ingewikkeld. Maar ook reuze spannend! Alles draait om hebzucht, en zucht naar macht. Er wordt heel wat gedronken en gevochten. 


Heel erg grappig is de plaats Nurks. Ra, ra?


‘Wat is het eigenlijk?‘
‘Nurks?’ vroeg Bozin. ‘Een eiland.’
‘Nou ja,’ vulde Odamin aan. ‘Niet helemaal. Er loopt een weg heen. Maar de Nurksen willen niet dat je die betreedt. Niemand is er welkom.’
‘Waarom niet?’
‘Ze moeten niets hebben van buitenstaanders.’
(-)
‘Nurksen bedoel je? Die vallen best mee hoor. Als je ze niet tart.’
‘En niet in hun dorpje komt,’ zei Bozin.
‘Hun palingen laat voor wat ze zijn.’
‘Hun tempels in ere houdt.’
‘Hun dochters niet aankijkt.’


‘Ik ben heel benieuwd hoe het Elaine verder vergaat in deel 2!' schreef ik bij deel 1. En ik ben absoluut niet teleurgesteld. Ik heb er weer van genoten, heerlijke humor, en reuze spannend, met al die figuren die hun eigen plannetjes willen waarmaken. Het valt wel aan te raden te beginnen met het eerste boek.


Ton Theunis (1959) werkte zeventien jaar in allerlei functies voor het ministerie van Justitie en schreef thrillers gebaseerd op zijn ervaringen in de criminele wereld. Hij is initiatiefnemer en algemeen directeur van Witchworld, dat in 2020 zijn deuren opent.


ISBN 9789462970823| Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij de Kring | oktober 2017
Leeftijd 14+

© Marjo, 18 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Witchworld-legenden 1: Tweestrijd
Ton Theunis


Tweestrijd is het eerste deel van de Witchworld-legendes 1, een fantasyserie voor jongeren.
We maken kennis met de zestienjarige Elaine, die - zwaar tegen haar zin - naar een klooster wordt gestuurd, naar, zegt ze : ‘een stel ouwe kerels die me de hele dag bestoken met hun gebeden en zogenaamde wijze lesjes waar je geen vis mee kunt vangen en geen zwaard of dolkmes mee af kan weren!’

Dat klopt wel een beetje: er mogen geen wapens binnen de muren zijn, al trekt Elaine zich daar niet veel van aan, ze neemt haar katapult stiekem mee. Ze is een eigenwijs meisje, deze dochter van de heer van Berlichem, maar ze is ook slim en moedig, zoals we zullen merken. Al snel heeft ze vrienden: Pippijn van Doornick en zijn bewaker Ivar. Er is wel iets met die Ivar, merkt ze, soms doet hij vreemde dingen. Maar ze worden druk bezig gehouden in het klooster, ze heeft nauwelijks tijd zich er zorgen om te maken.


Ze maakt zich eerder druk over die rare verschijning in haar kamertje. Ineens staat daar een trol! Hij stelt zich voor als Toerio. Ook met hem raakt Elaine (Ellenne, zegt hij) bevriend. Dat zal zeer handig blijken, want er wacht hen een groot avontuur en Toerio is van vele markten thuis. Onderweg naar het klooster al werden ze gewaarschuwd: ‘Het is een slechte tijd om nu in Naruthi (=de abdij) te zijn. Alle zwarte vrouwen verzamelen zich in het woud rondom.’  Elaine vindt het maar geneuzel, geesten en heksen, die bestaan niet.  Maar Toerio bevestigt het, al heeft hij het meer over die enorme zwarte raaf die zich af en toe laat zien.


Als op een dag het klooster bezoek krijgt van zijn stichter, de monnik Bonifatius - het verhaal speelt in 753 - begint de ellende. Want Bonifatius gaat op zoek naar de bron van het dreigend onheil. Hij ziet een verband met de aanwezigheid van Toerio, die hij gevangen laat nemen, en met Elaine zelf, en dringt er op aan dat ze het klooster verlaat. Nou, Elaine wil best naar huis! Maar de abt houdt haar tegen. 


Als Bonifatius naar het noorden vertrekt, lijkt hij verdwenen te zijn. Elaine roept haar vader en zijn trawanten om hulp, maar ook zij komen niet terug van hun tocht over de Limes. En jawel: dan gaat Elaine zelf, in gezelschap van haar vrienden.
Het noorden, dat is het gevaarlijke moeras, een onherbergzaam gebied, waar nauwelijks bewoning is. Onderweg raken ze elkaar kwijt, maar leert ze ook nieuwe vrienden kennen. En nog verder naar het noorden wacht haar die geheimzinnige figuur.


Tweestrijd is een spannend verhaal met magie en humor:


‘Dus al ik het goed begrijp is jouw trollenvriend nog in leven omdat die steen om je nek is gaan gloeien en zijn wij nu op weg naar ergens in tegengestelde richting van waar we heen zouden moeten gaan en waar hij dus zou kunnen zijn.’


Een heerlijk verhaal met veel verwijzingen naar de menselijke aard, en natuurlijk de strijd tussen goed en kwaad. Ik ben heel benieuwd hoe het Elaine verder vergaat.


Ton Theunis (1959) schreef thrillers gebaseerd op zijn ervaringen in de criminele wereld. Hij is algemeen directeur van WitchWorld, het themapark dat naar verwachting in 2019 zijn poorten zal openen rondom het Kasteel van Almere. Centraal daarin staan de avonturen van Elaine en haar vrienden.


‘De legende van de Gravin van Almere speelt zich af in en om wat nu Flevoland heet. Ooit, voordat het water kwam, lag daar een uitgestrekt gebied van moerassen, bossen en venen. Vele eeuwen later beleeft de bezoeker de geschiedenis van deze streek opnieuw in een park dat middenin het hypermoderne Almere ligt alsof het verstrijken der eeuwen er geen vat op heeft gehad. ‘


ISBN 9789462970489 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij De Kring | september 2016
Leeftijd 14+

© Marjo, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Tweestrijd
Deel 1 van de WitchWorld-legenden
Ton Theunis


Elaine van Berlichem heeft zich zo lang mogelijk tegen haar vertrek verzet maar haar ouders staan erop dat ze onderwijs gaat volgen. Ze is immers een echte jonkvrouw en op een dag zal ze haar vader, die graaf is, opvolgen. In het klooster van Naruthi zal ze leren lezen en schrijven, iets wat in het jaar 753 na Christus lang niet voor iedereen is weggelegd. Toch is Elaine allesbehalve blij met haar bevoorrechte positie. Ze heeft geen zin om tussen een stel oude monniken in een muf klooster te moeten verblijven. Haar vaders wil, is echter wet.


Na een reis van enkele dagen wordt Elaine allerhartelijkst door Broeder Lucius op het klooster ontvangen. Ze grinnikt wanneer ze ontdekt dat haar vader, die ook aan het klooster heeft gestudeerd, wordt herkend en liefkozend “Kleine Lennaert” wordt genoemd. Broeder Lucius gebied Elaine haar wapens in te leveren, wat ze niet doet, en drukt haar op het hart zich ’s nachts niet buiten de muren van het klooster te wagen. Zodra het duister invalt, ligt het kwaad daar op de loer.


De volgende ochtend neemt Elaine met tranen in haar ogen afscheid van haar vader. Een andere nieuwkomer merkt haar verdriet op en vertelt haar onomwonden dat hij het thuisfront beslist niet zal gaan missen. Elaine hoort de stoere praatjes van haar leeftijdsgenoot met verbazing aan. Wat een vreemde snuiter! Toch sluit ze vriendschap met de jongen. Hij heet Pippijn van Doornick en is de zoon van een groothertog. Pippijn is niet alleen naar het klooster gekomen. Zijn trouwe schildknaap Ivar zal niet van zijn zijde wijken. Ivar moet Pippijn beschermen tegen een gevaarlijke voorspelling. De nuchtere Elaine begrijpt er niets van. Eerst moest ze al oppassen voor kwaad dat ’s nachts op de loer ligt en nu loopt een tienerjongen gevaar omdat een of andere kwaadaardige dame het op hem voorzien heeft!


In de periode die volgt, trekt Elaine veel met Pippijn en Ivar op. Samen ontdekken ze dat er aardige en minder aardige monniken op het klooster verblijven. Dan gebeurt er iets dat Elaines leven voorgoed zal veranderen. In haar slaapkamer betrapt ze een piepklein mannetje met puntige oren op het stelen van haar spiegel. Elaine heeft al snel in de gaten dat het mannetje weliswaar een dief is, maar verder geen kwaad in de zin heeft. Toch durft ze Pippijn en Ivar niet te vertellen dat ze er een nieuwe vriend bijheeft. Het mannetje, dat Toerio heet, is immers een trol en trollen staan niet goed bekend. Ze zouden vertegenwoordigers van het kwaad zijn. Elaine gelooft echter geen moment dat Toerio kwaadaardig is. In de periode die volgt, schiet hij haar meerdere malen te hulp. Wat anderen ook beweren: Toerio is een vriend.


Hoewel het klooster nog altijd veilig is, komt het kwaad steeds dichterbij. Ook Elaine belandt in gevaarlijke situaties. Zal het verhaal van Pippijn dan toch waar zijn? Heeft de heks Blauwe Kula het daadwerkelijk op hem voorzien? Niemand minder dan Bonifacius, de stichter van het klooster, gaat de confrontatie met het kwaad aan. Wanneer hij en zijn mannen niet meer terugkeren, besluit Elaine de hulp van haar vader in te roepen. De graaf van Berlichem trekt met een groot leger een gebied vol gevaarlijke wezens in. Hoewel ze met velen zijn, keert niemand terug. Zelfs Toerio, die mee is gegaan om de weg te wijzen, is spoorloos verdwenen. Elaine aarzelt geen moment en reist het gezelschap achterna.


Tweestrijd is het eerste deel van de WitchWorld-reeks. De boekenreeks hoort bij een gloednieuw themapark rondom het Kasteel van Almere dat in 2019 zijn poorten zal gaan openen. Auteur Ton Theunis is de algemeen directeur van het toekomstige park. In WitchWorld zullen de avonturen van Elaine en haar vrienden centraal staan. Ik ben erg benieuwd naar het themapark want ik heb enorm genoten van dit boek.


Tweestrijd is goed geschreven, origineel en heerlijk avontuurlijk. Grappig is ook dat de trollen een eigen taal hebben. Het Noords dat ze spreken is een soort (fonetisch geschreven) combinatie van Zweeds en Noors. Elaine krijgt de taal op een jaloersmakende manier onder de knie. Ik wist al dat Ton Theunis goed kan schrijven maar niet elke schrijver kan met het moeilijke genre fantasy uit de voeten. Ton Theunis kan dat wel! Het is alsof hij nooit anders heeft gedaan. Dit meeslepende verhaal zit vol boeiende personages, bijzondere wezens en verrassende gebeurtenissen. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel!


ISBN  9789462970489 | paperback | 383 pagina's | Uitgeverij de Kring | oktober 2016
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 26 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER