jeugd 13-15 jaar

Tessa Schram

Supernerd of topmodel?
Tessa Schram

De zestienjarige Vita Vlek (haar echte naam!) heeft de onderbouw doorstaan, en dat was niet makkelijk. Ze is een supernerd, ligt niet goed bij de populaire meiden, maar ook niet bij de andere losers.


‘Ze vonden mij een te grote betweter. Serieus. Ik quote: ‘We werden er een beetje moe van dat je steeds begint over Stephen Hofking, de oerknal en de relatietheorie.’
Dat de wiskundige Stephen Hawking heette en dat hij ontdekte dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was, heb ik ze toen maar niet opnieuw uitgelegd.’


Het is wel duidelijk waarom ze niet in de smaak valt! Qua uiterlijk heeft ze ook niet veel mee: ze heeft rood haar en sproeten, een suffe bril en een beugel. En ze is een langs slungel. Toch dacht ze dat het in de bovenbouw beter zou gaan.
Helaas! Ze wordt nog steeds gepest, waarbij Barbara de ergste bitch is. En dat ze stiekem verliefd is op Julian Prins heeft ook weinig nut, hij is het vriendje van Barbara.


Gelukkig heeft ze een goede vriendin: Emma. Met haar werkt ze aan een project voor natuurkunde: een robot bouwen. De hele bovenbouw is namelijk aangemeld voor een robotwedstrijd die in Delft gehouden zal worden.  Nu is de vader van Vita een wetenschapper, hij heeft nauwelijks tijd voor zijn dochter, maar deze wedstrijd ziet hij wel zitten: Vita gaat natuurlijk winnen!


Helaas blijkt Vita nauwelijks tijd te hebben voor de robot, want Emma heeft haar opgegeven voor het tv-programma Top Model.
Natuurlijk heeft Vita daar helemaal geen zin in, maar Emma dringt aan, en het is wel dé kans om Barbara dwars te zitten, want die doet ook mee. En Barbara roept hard dat zij 'natuurlijk' gaat winnen!
Als Vita door de eerste ronde komt is ze verbijsterd.
Maar nu gaat ze verder ook! Want ook Barbara gaat steeds een ronde verder.
Haar vader zou het nooit goed vinden, alles gaat stiekem, met hulp van Emma en tot haar eigen verbazing begint ze het nog leuk te vinden ook, het is een uitdaging…


Natuurlijk gaat er van alles mis. Het is maar een opgeblazen wereldje, ontdekt ze, en nog erger... haar vader komt er achter wat er gaande is. De belangrijkste beslissing is evenwel dat ze allerlei keuzes moet maken: wat wil ze nu met haar verdere leven? En met wie naast haar?


Het is een flitsend meidenboek, in een schreefloos lettertype. De ik-persoon maakt veel lijstjes:  survivalregels bijvoorbeeld of feitjes over roodharigen. Door hashtags in grotere letter tussen de tekst te zetten en kleine tekeningetjes is de vormgeving speels. Dat, gecombineerd met de opvallende cover, zal zeker tienermeiden aantrekken.
Ook het verhaal past bij de doelgroep: romantisch, vol humor en op veel punten herkenbaar. Ze blijft natuurlijk een supernerd, en is dol op feiten, zodat het niet alleen maar een oppervlakkig meidenboek is geworden.
Het gaat over de manier waarop er in de wereld van een model gewerkt wordt, over de jaloezie en rivaliteit, maar Vita pakt alles natuurlijk net iets anders aan.


Tessa Schram is een Nederlandse film- en televisieregisseur. Ze is vooral bekend van de bioscoopfilms: 100% Coco, Kappen en Pijnstillers. Ook heeft ze geregisseerd voor bekende televisieseries zoals: Remy & Juliyat, Spangas en Dagboek van een Callgirl.
Maar schrijven kan ze dus ook!


ISBN 9789048850822 | paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2020
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 30 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER