jeugd 13-15 jaar

Hilde Van Cauteren

http://hildevancauteren.com

http://pigmentroute.com

 

altDe pigmentroute
Hilde Van Cauteren'We zitten allemaal in dezelfde emmer. En als de emmer overloopt, is dat dan de schuld van de druppels die erbij komen, of is het de schuld van de druppels die al in de emmer zaten? Of van die druppels samen?’


In de Aditi-familie tel je alleen mee als je als jongen op de wereld komt. De Aditi zijn kaartenmakers, altijd al geweest, van vader op zoon op zoon etc. Iedere zoon werd een van deze namen gegeven: Jacobus, Jacob, Jacobsoon, en toen de laatste Jacobsoon een kind kreeg, verwachtte hij een zoon. Natuurlijk verwachtte hij een zoon! Groot was zijn schrik toen er een meisje geboren werd.  Van de schrik kreeg ze toch de naam Jacobina, maar opvolgen zou ze nooit. Daar was ook geen sprake van toen er geen broers meer geboren werden.


Cobi, kort voor Jacobina, stapt de wereld in in de wetenschap dat ze minderwaardig is, geen ware Aditi. Haar geluk vindt ze in haar contact met opa Jacob. Die leert haar toch de dingen die ze weten wil: alles over kleuren en het maken van kaarten.
Als ze zeven jaar is krijgt haar vader een belangrijke opdracht, die het leven niet alleen voor de familie, maar voor alle wereldbewoners zal veranderen. Maar op het moment dat hij de deur uit gaat en nooit meer terug komt, heeft Cobi nog geen idee wat dit alles voor haar betekent. Het leven is er niet makkelijker op geworden: haar moeder loopt de hele dag alleen nog maar rondjes op haar torenkamer. Ze heeft er geen idee van dat haar dochter ook lange wandelingen maakt, maar dan in de stad, Montefaro. Gestuurd door haar voeten, waarop vlekken verschijnen die de route aangeven, dwaalt Cobi rond, tot ze op haar veertiende weet dat ze verder moet, de wereld in. Ze laat nieuwe schoenen maken, pakt haar spullen en gaat net als haar vader de deur uit.


Maar ja, een meisje alleen in de wereld die helemaal niet zo vriendelijk blijkt te zijn, dat valt niet mee. Gelukkig krijgt ze al snel gezelschap van een jongen van haar eigen leeftijd. Per heet hij ‘alleen Per’. Hij zegt heel weinig, liever laat hij Cobi vertellen. Hij blijkt een aanwinst, al heeft Cobi niet echt een idee wie hij is, haar vertrouwen in hem groeit.
Per en Cobi stappen door, volgen netjes de route die op haar voeten staan. Een weg die hen leidt naar nieuwe grenzen, naar vluchtelingenkampen, waar ze Cat en Charles leren kennen.
Een gevaarlijke reis, waar ze het goede, maar ook het kwade tegenkomen en er sprake van is dat ze heel misschien haar vader kan vinden.


Een roadnovel, maar wel een heel aparte. Hoe krijg je het verzonnen: een meisje die iedere ochtend de route van de dag op haar voeten ziet verschijnen! Een dwingende route, want er van afwijken veroorzaakt ondraaglijke pijnen. Door de zwijgende Per op te voeren  krijgen de lezers het verhaal van de cartografenfamilie ook te horen, en langzaam wordt duidelijk wat er aan de hand is.
Kunnen de kinderen het tij keren? Of gaat de wereld ten gronde?


Het is een verhaal dat enigszins analoog verloopt met het verhaal van onze huidige wereld. Wat de jeugd, voor wie het boek geschreven is, daar mee doet, is aan hen; ze lezen intussen wel een prachtig verhaal over twee jonge mensen, die hun eigen weg moeten zien te vinden.
De hoofdstukken, die de dagreizen vertellen, worden gescheiden door grijze pagina’s – makkelijk terug te vinden – waarop de route getekend staat. Boven de hoofdstukken staat een van de pigmenten (=kleuren) die in het verhaal ook een rol zullen spelen. Dit verlevendigt het verhaal, al is dat niet echt nodig: ben je eenmaal begonnen, dan wil je het boek uitlezen! En dan vind je het jammer dat het gedaan is...


Hilde Van Cauteren (Hamme, 10 maart 1967) woont haar hele leven al in Hamme. Ze studeerde latijn-wiskunde aan het koninklijk atheneum in Sint-Niklaas en regentaat plastische kunsten aan Sint Lukas in Gent. Hilde gaf les in lager en secundair onderwijs. Daarnaast schrijft ze proza en poëzie. Hilde werd reeds genomineerd voor diverse poëzieprijzen. Ze won o.a. de tweede prijs in de poëziewedstrijd van de stad Harelbeke 2008. In het voorjaar van 2011 debuteerde ze bij uitgeverij Davidsfonds met de jeugdroman: ‘Het Naveltheater’ (14+).


ISBN 9789059085367|Paperback |303 pagina's |Uitgeverij Davidsfonds | februari 2014
Leeftijd vanaf  14 jaar

© Marjo, 21 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De pigmentroute
Hilde Van Cauteren


Cobi Aditi groeit op in de wereld van cartografen, net als haar voorvaderen wil ook Cobi kaarten maken. Het cartografenatelier is voor haar het centrum van de wereld, van daaruit gebeurt alles. Maar ondanks haar sterke wil om haar voorouders op te volgen en haar enorme gevoel voor kleur beslist het lot anders. Het zijn haar voeten die haar levensbestemming bepalen, die wijzen haar de weg die ze lijkt te moeten gaan. Rond haar veertiende jaar tekent zich namelijk een route op haar voeten af...


'De stekende pijn is bijna niet te houden. Ik weet wat dat betekent: ik moet vertrekken! Ik moet Montefaro, dit huis, mijn familie en mijn geschiedenis achter me laten.'


En zo gebeurt het ook. Cobi vertrekt en volgt de route die haar voeten aangeven. Het in luxe en zeer beschermde omgeving opgegroeide meisje krijgt het onderweg niet makkelijk. Ze loopt en loopt tot ze van haar voeten mag stoppen. Elke dag wijzen deze haar de weg die ze gaan moet. De grenzen die ze alleen van de kaarten kent worden nu werkelijkheid. Al op haar eerste overnachtingsadres ontdekt ze de andere kant van het werk van haar vader Jacobus Aditi.  Deze ontdekking verbijstert haar maar maakt ook dat ze de reis die haar voeten aangeven voort móet zetten.


Het wordt een zware, moeilijke tocht die haar vreugde en diep verdriet brengt. Gelukkig wordt ze halverwege haar reis bijgestaan door de zwijgzame Per, de jongen met de schitterende blauwgrijze ogen: blauw van wede. Per zegt hooguit een paar woorden maar ziet des te meer. Hij volgt Cobi onvoorwaardelijk ondanks de grillige route die ze aflegt. Hij is van onschatbare waarde tijdens hun verblijf in de enorme vluchtelingenkampen en de gevaarlijke grensgebieden. Hier blijkt ook dat een kaart niet altijd de waarheid spreekt of ingehaald is door de werkelijkheid.
Cobi voelt zich verantwoordelijk voor deze ontwikkelingen en doet alles wat in haar macht ligt om de waarheid boven tafel te krijgen.
De weg die Cobi aflegt is een reis naar volwassenheid, naar inzicht, naar afstand nemen van haar familie en de familietradities. Het is een soms harde maar fascinerende leerschool.


Het bijzondere van dit boek is dat het een, letterlijk kleurrijk, avonturenverhaal lijkt maar ondertussen ook inzicht geeft in huidige wereldsituaties. Als je het uit besef je pas hoe knap de schrijfster deze verwerkt heeft in dit prachtige, meeslepende, grensverleggende verhaal.
Een boek van grote klasse!


ISBN 9789059085367 Paperback 303 pagina's Uitgeverij Davidsfonds 13 februari 2014
vanaf 14 jaar

© Dettie, 23 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER